Primăvara aceasta, istoria se vede la Tecuci.

Proiectul Primul meu film documentar aduce pentru a doua oară la rând în inima orașului mai multe proiecții de filme documentare, pe teme actuale, menite să inspire tecucenii să își spună propriile povești.

Acestea vor avea loc în cadrul Clubului de Istorie Excelsior și se vor desfășura în Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci, Sala Mare.

Proiecțiile de film vor fi urmate de discuții alături de invitați istorici și sociologi, care vor aduce perspective și informații noi cu privire la subiectele esențiale și care vor implica audiența în profunzimea evenimentelor prezentate.

Prima proiecție va avea loc duminică, 10 martie, la ora 11:00, când vom urmări un film captivant care aduce la viață diverse legende urbane din perioada comunistă. Realitatea și ficțiunea se împletesc în mod natural aducând la suprafață o filă intrigantă a trecutului nostru.

Istoricul și cercetătorul Andrei Răzvan Voinea, președinte al Asociației Studio Zona, este invitatul alături de care vom dezbate ritmul vieții cotidiene dintr-o epocă încărcată de evenimente istorice. Studiile sale includ licență la Facultatea de Istorie (2008) și master de Studii Culturale Britanice la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (2010), ambele în cadrul Universității din București și master de istorie central-europeană în cadrul Universității Central-Europene (Budapesta, 2012).

Este doctor în istoria arhitecturii (Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, 2017), bursier al Academiei Române (2014-2015) și Fullbright Visiting Scholar la Universitatea din Pittsburgh (Departamentul de Istoria Artei și Arhitecturii, 2016-2017). A lucrat ca arhivist la „Open Society Archives” și în prezent este colaborator al revistelor Historia Urbana, Urbanismul, Magazinul Istoric și Arhitectura.

Participarea la această proiecție este gratuită și se adresează tuturor celor interesați, indiferent de vârstă. Întregul program va fi disponibil pe pagina de Facebook a Asociației Vira.

Proiectul Primul meu film documentar – atelier practic pentru liceeni și proiecții de film documentar – Tecuci este implementat de Asociația Studio Zona în parteneriat cu Asociația VIRA și Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și cofinanțat de Primăria Municipiului Tecuci.

Bugetul total al proiectului este de 187.423 lei, din care 168.483 este finanțarea nerambursabilă PNRR, iar 18.940 este cofinanțare asigurată de autoritatea publică locală, Primăria Municipiului Tecuci. Perioada de desfășurare a proiectului este august 2023 – mai 2024. Cod proiect: 153. 

Asociația Studio Zona este un proiect de istorie publică, inițiat de cercetători de la Facultatea de Istorie a Universității București și de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, concentrat pe istoria urbană și culturală și a aspectelor complementare (politice și sociale) din secolul al XX-lea.

Asociația Vira este un ONG cultural cu activitate structurată pe cinci direcții: documentare vizuală, educație non-formală, cultură și patrimoniu, dezvoltare locală prin cultură, organizare comunitară și o echipă alcătuită din sociologi, istorici, documentariști vizuali. Inițiatori ai proiectului PMFD.

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu" este un muzeu de arheologie, artă plastică, numismatică, istorie modernă și contemporană din Tecuci. Muzeul deține cea mai însemnată parte a patrimoniului arheologic descoperit la Poiana, cetatea antică Piroboridava.

Proiect finanțat în cadrul Investiției I5, C11 din Planul Național de Redresare și Reziliență.

PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.