Dupa ce abia ne-a delectat cu un SF regizat de fratele sau, Cristopher (ne referim, evident, la Interstellar), Jonathan Nolan planuieste sa lucreze la scenariul pentru un altul, iar de aceasta data este vorba de o adaptare (pentru HBO!) a uneia din cele mai celebre serii de carti SF publicate vreodata - Fundatia / The Foundation lui Isaac Asimov.

Seria a inceput cu o serie de povestiri publicate intre 1942 si 1950, iar un an mai tarziu a aparut si prima carte, Fundatia, urmandu-i, in urmatorii doi ani Fundatia si Imperiul si A doua fundatie

Pe langa aceasta trilogie originala, s-au mai publicat alte patru volume, insa niciunul nu a avut impactul primelor trei. De mentionat ca trilogia originala a castigat, in 1966, premiul Hugo pentru Cea mai buna serie din toate timpurile, lucru care nu s-a mai intamplat de atunci cu nicio alta publicatie.

Inspirata din decaderea Imperiului Roman, seria spune povestea lui Hari Seldon, matematician al carui domeniu de expertiza, psihoistoria, ii permite sa estimeze, matematic, viitorul la o scara larga. 

Prevazand o noua decadere a imperiului Galactic, Seldon pune baza (“fundatia”) unui grup format din cele mai inteligente minti ale vremii, care sa impiedice perioada intunecata ce va urma acestei decaderi.

Despre serie, Nolan a spus ca este una pe care toata lumea ar trebui sa o citeasca, deoarece ar putea trage niste concluzii. 

Recomandarii sale i-o alatur pe cea proprie, seria Fundatia ramanand inca printre preferatele mele in materie de SF si de aceea sper ca adaptarea sa fie una pe masura. 

Iar cum stim ca HBO investeste serios in serialele sale (Game of Thrones fiind cel mai bun exemplu), s-ar putea sa avem parte de niste surprize placute.