Filme provocatoare, aflate in clasamentele criticilor din lumea intreaga si premiate in marile festivaluri intra in selectia Festivalului International de Film Transilvania (TIFF). 

Editia cu numarul 14 va avea loc intre 29 mai si 7 iunie si va insufleti pentru zece zile Clujul cu sute de proiectii, concerte, expozitii, dezbateri si intalniri cu cineasti.

Majoritatea titlurilor din best of-ul anual alcatuit de selectionerul Mihai Chirilov se regasesc in doua dintre cele mai asteptate sectiuni ale festivalului: Supernova si No Limit / Fara limita.

Printre primele filme confirmate in Supernova se afla Magical Girl (r. Carlos Vermut), marele castigator la San Sebastian, un impresionant neo-noir despre un tata supus unui sir de santaje dubioase in incercarea de a-i indeplini fetitei sale bolnave de cancer o ultima dorinta. 

Vie Sauvage (foto) (r. Cédric Kahn), cu Mathieu Kassovitz, distins cu Premiul Special al Juriului la San Sebastian, este povestea unui alt tata obsedat de viata departe de oras, care isi ia cei doi copii de langa mama si-i poarta prin lume timp de 11 ani. 

The Fool / Durak (r. Iuri Bikov), filmul cu cel mai mare impact anul trecut in Rusia, alaturi de Leviathan, este cronica disperata a unei tari profund corupte. Actorul Artiom Bistrov a castigat Premiul de interpretare la Festivalul de la Locarno pentru rolul sau.

Life in a Fishbowl (r. Baldvin Zophoniasson), propunerea Islandei la Oscar si cel mai mare hit de box office din istoria recenta a Islandei, urmareste felul in care destinele a trei oameni diferiti se intersecteaza in moduri surprinzatoare. 

Un True Detective al spaniolilor, thriller-ul politist La isla minima (r. Alberto Rodríguez) a fost desemnat Cel mai bun film la Premiile Goya pe 2014, castigand zece trofee.

De la Cannes vin Force Majeure (r. Ruben Ostlund), nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film strain, Clouds of Sils Maria (r. Olivier Assayas), drama unei actrite care se indreapta spre finalul carierei, cu Juliette Binoche si Kristen Stewart, Timbuktu (r. Abderrahmane Sissako), marele castigator la Premiile César, cu 7 premii in palmares, film care surprinde transformarea dramatica a unui oras preluat de jihadisti.

Renumitul autor francez Francois Ozon chestioneaza granitele feminin-masculin intr-un nou film plin de suspans, The New Girlfriend, proiectat in premiera mondiala la Toronto. 

In Sand Dollars / Dolares de Arena, regizorii Laura Amelia Guzmán si Israel Cárdenas exploreaza delicat relatia de cuplu complexa dintre o tanara dominicana saraca si o europeana in varsta jucata de Geraldine Chaplin – actrita premiata pentru intreaga cariera la TIFF in 2013.

In sectiunea Fara limita / No Limit, cinefilii vor regasi cateva dintre propunerile mai „intunecate” sau radicale ale anului, filme care imping limitele cinema-ului si provoaca la reflectie. 

In The Duke of Burgundy, un senzational film „sexy si bizar”, potrivit The Telegraph, doua femei izolate intr-o casa de langa padure joaca un elaborat joc sexual. Regizorul este Peter Strickland, autorul lui Katalin Varga (2009), filmat in Romania, si al Berberian Sound Studio (2012).

Controversatul documentar al lui Ulrich Seidl, In the Basement, proiectat in competitie la Venetia, scoate la suprafata tot ce e mai ciudat din pivnitele austriecilor, de la obsedatii celui de-al treilea Reich la fetisuri sexuale. 

Tot in Austria are loc actiunea din horror-ul psihologic Goodnight Mommy (r. Veronika Franz si Severin Fiala), adus de la Venetia: doi gemeni suspecteaza ca ceva nu e in regula cu mama lor. 

The Forbidden Room (r. Guy Maddin si Evan Johnson), un „festin dement pentru cinefili”, cum il descrie The Hollywood Reporter, e proaspat adus la TIFF de la Berlin, din sectiunea Forum.

Festivalul International de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie 2015) este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia pentru Film si Cultura Urbana, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.

Site oficial: www.tiff.ro