Documentarul sloven Lacul intermitent - Ultima barca, realizat de Jasna Hribernik, va fi proiectat in premiera la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru nr.38, Bucuresti), luni, 12 mai 2014, de la ora 19.30. 

Proiectia va fi urmata de o intalnire cu interpreta de muzica traditionala Ljoba Jence, povestitoare pasionata, cercetatoare a folclorului literar si muzical sloven.

Evenimentul este organizat de Ambasada Republicii Slovenia la Bucuresti, in colaborare cu Lectoratul de limba slovena din cadrul Facultatii de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii din Bucuresti, cu sprijinul Institutului Cultural Roman. 

Filmul documentar Lacul intermitent - Ultima barca (2005, 55 min.) prezinta transformarile spectaculoase pe care le suporta, in fiecare anotimp, Lacul Cerknica, cel mai mare lac intermitent din Slovenia. 

Interpreta slovena Ljoba Jence este inzestrata cu harul de a evoca, prin cuvant si cantec, memoria arhetipala a lumii. Predilectia sa pentru acustica naturala si pentru contactul direct cu ascultatorii se dezvaluie in modul inedit de interpretare a melodiilor, cantate a capella, acompaniamentul constand in includerea, din cand in cand, a cate unui instrument popular stravechi sau a unui ciripit de pasare. 

Ljoba Jence a concertat pe importante scene ale lumii, precum Sala Generala a ONU din New York sau Academia Regala de Muzica din Londra. 

Accesul publicului este liber, in limita locurilor disponibile. Se asigura traducere in limba romana si engleza.