H.R. Giger, artistul suprarealist elvetian cunoscut mai ales pentru designul creaturii xenomofe Alien din cunoscuta serie de filme a murit pe 12 mai datorita leziunilor avute in urma unei cazaturi pe scari. Artistul avea 74 de ani.

Hans Rudolf “Ruedi” Giger s-a nascut in Chur, Elvetia in 1940. A studiat arhitectura si designul industrial la Zurich si si-a inceput cariera in decoratiuni interioare inainte de a-si face trazitia catre arta. Giger isi descria stilul ca fiind “biomecanic”.

Creatia sa - Necronom IV - a fost sursa de inspiratie pentru cunoscutul Alien din filmul omonim regizat de Ridley Scott in 1979. Scott vazuse cartea lui Giger, "Necronomicon" in 1977 si l-a angajat pe acesta pentru a crea personajul central al ceea ce avea sa devina un SF de referinta in cinema. 

Giger a primit, alaturi de ceilalti membri ai echipei, un Premiu Oscar pentru efectele vizuale din Alien.

Creatia sa, Alien - a fost o piata de temelie pentru filmele SF care au urmat, pline pana atunci de omuleti “mici si verzi”. Alien-ul lui Giger era ceva cu totul neasteptat in lumea filmului si este copiat “cu nerusinare” si in multe SF-uri din zilele noastre.

De-a lungul timpului, Giger a mai lucrat la Alien 3, Dune, Prometheus, Poltergeist II: The Other Side si a regizat cateva filme, inclusiv Swiss Made, Tagtarum, si Necronomicon.

In 1998, si-a deschis propriul muzeu in Gruyeres, Elvetia, muzeu dedicat atat muncii sale, precum si altor opere de arta din colectia sa, inclusiv lucrari de Salvador Dali si Dada.

A fost casatorit cu Carmen Maria Scheifele Giger, care este directoarea muzeului.

RIP Mr. Giger!