Pe langa episoadele unei noi trilogii Star Wars, Lucasfilm si Disney au inceput proiectul dezvoltarii mai multor filme de sine statatoare, care vor oferi noi povesti, dincolo de Saga initiala. 

Gareth Edwards va regiza primul astfel de film, dupa un scenariu de Gary Whitta. Filmul este programat sa apara pe marile ecrane in decembrie 2016.

Gareth Edwards a ajuns in prima linie a cinematografiei odata cu filmul sau extrem de bine primit, Monsters, pentru care a indeplinit deopotriva rolurile de scenarist, regizor, director de imagine si artist al efectelor vizuale. Arta si viziunea prezente in Monsters i-au adus si pozitia importanta de regizor al unuia dintre blockbusterele acestui an, Godzilla 3D.

„De cand am vazut Star Wars, am stiut exact ce vreau sa fac pentru tot restul vietii – sa ma alatur Aliantei Rebelilor! Nu as putea fi mai entuziasmat si mai onorat sa pornesc in aceasta misiune alaturi de Lucasfilm”, spune Edwards.

Experienta de scenarist a lui Gary Whitta include si filmul The Book of Eli din 2010, cu Denzel Washington in rolul principal. De asemenea, el este un bine-cunoscut jurnalist si editor in industria jocurilor video, precum si parte din echipa premiata cu BAFTA pentru adaptarea Telltale Games a serialului The Walking Dead.

Whitta afirma: „Din momentul in care am vazut filmul original, copil fiind, Star Wars a fost cea mai profunda inspiratie pentru imaginatia mea si pentru cariera mea de scriitor. Este extrem de special pentru mine, astfel ca, a mi se oferi sansa de a contribui la aceasta mostenire, mai ales in colaborare cu un regizor atat de talent ca Gareth, este chiar un vis implinit. Inca ma ciupesc singur.”

In alta ordine de idei, mult asteptatul Star Wars: Episode VII (regizat de J.J. Abrams) va avea premiera in cinematografe pe 18 decembrie 2015, distribuit la noi de Forum Film Romania.