Dupa ce, in anii anul trecuti, MECEFF – Medias Central European Film Festival a avut drept tari invitate Israelul, SUA (cu accent pus pe contributia romaneasca la gloria Hollywood-ului) si Germania, cea de-a patra editie, care va avea loc in perioada 31 august – 6 septembrie, are drept invitata special o tara a carei cinematografie continua sa surprinda si sa ofere lumii mari regizori: Spania. 

Iata primele titluri prezentate la Medias in cadrul acestei sectiuni:

23 F: La pelicula (Chema de la Pena, 2011), un documentar-reconstructie despre lovitura de stat de la 23 februarie 1981 si care ofera o perspectiva clara asupra momentului crucial al consolidarii tranzitiei. Filmul a fost lansat in cadrul competititei Festivalului de Film de la Varsovia si a fost nominalizat la Premiile Goya la categoria „Cel mai bun actor in rol secundar”

Patrimonio nacional & National III (Luis Garcia Berlanga, 1981, 1982), o saga in care se observa, cu un profund ochi critic, decadenta puterii in oligarhia franchista. Prima parte, Patrimonio nacional, a fost lansata in cadrul competitiei oficiale a Festivalului de Film de la Cannes.

Raza, el espiritu de Franco (Gonzalo Herralde, 1977), un documentar realizat imediat dupa moartea lui Franco si care propune interviuri atat cu sora generalului cat si cu Alfredo Mayo, protagonistul filmului de propaganda Raza (J.L. Sáenz de Heredia, 1942) si realizat pe baza unei povestiri scrise de Francisco Franco

Los santos inocentes (Mario Camus, 1984). Evocand filmele lui Carlos Saura in portretele sale alegorice ale unor peisaje sociale si psihologice inradacinate cultural, dar si atacurile dure duse de Bunuel impotriva burgheziei, filmul lui Camus prezinta un rechizitoriu caustic si puternic la adresa inumanitatii (si coruptiei) claselor privilegiate. Lansat in cadrul Festivalului de la Cannes, filmul a castigat Premiul pentru Cel Mai Bun Actor (ex-aequo, Francisco Rabal si Alfredo Landa).

Sé quién eres (Patricia Ferreira, 2000). Aceasta impresionanta drama psihologica ofera o excelenta analiza a represiunii teroriste coordonate de Stat in general si de Armata in principal in timpul perioadei de tranzitie de la dictatura catre democratie. Filmul Patriciei Ferreira a castigat zeci de premii, prin care si un Goya pentru Muzica originala.

Torremolinos 73 (Pablo Berger, 2003) (foto), o comedie cu accente dramatica ce reflecta perfect societatea consumista si dezorientata din timpul perioadei de tranzitie din Spania anilor '70, cu un accent puternic pus pe cultura porno din acea epoca. Filmul i-a adus lui Pablo Berger premiul pentru debut la Palm Springs si l-a transformat, pe loc, intr-una dintre cele mai importante voci ale noului cinema spaniol, statut reconfirmat in 2012 de splendida reinterpretare a basmului Alba ca Zapada, Blancanieves

MECEFF – Medias Central European Film Festival este organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Municipiului Medias prin Directia Pentru Cultura, Ministerul Culturii, CNC, Regiunea Tarnavelor

Website: www.meceff.ro

Facebook: http://www.facebook.com/#!/MeCEFF