La fel ca in fiecare an, competitia MECEFF “7+1” este formata din sapte filme, toate castigatoare ale Premiilor nationale anuale acordate de fiecare dintre tarile participante: Cehia, Austria, Ungaria, Romania, Polonia, Slovenia si Slovacia. 

Astfel, Romania intra in concurs cu cel mai titrat film romanesc al anului 2013, Pozitia copilului, regizat de Calin Peter Netzer pe baza unui scenariu co-scris cu Razvan Radulescu

Clasat pe locul 1 in topul filmelor romanesti de anul trecut dupa numarul de spectatori si incasari si beneficiind de o distributie impresionanta (Luminita Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Ilinca Goia, Florin Zamfirescu, Adrian Titieni, Natasa Raab, Vlad Ivanov, etc.), Pozitia copilului este primul lung metraj romanesc laureat cu Ursul de Aur la Berlin, trofeu aflat in capul unei lungi liste de premii, distinctii si selectii in toate festivalurile importante ale lumii.  

Reprezentanta Poloniei este Ida, o tulburatoare poveste din anii '60, cand tanara calugarita Anna afla un teribil secret de familie ce dateaza din vremea ocupatiei naziste... 

Regizorul Pawel Pawlikowski (My Summer of Love) se intoarce acasa triumfator gratie acestui splendid film alb-negru, laureat cu Marele Premiu la festivalurile de la Gijon, Londra si Varsovia si cu premiul FIPRESCI la Toronto. 

Din Slovenia vine Calatoria / Izlet, in regia lui Nejc Gazvoda, povestea a trei buni prieteni din liceu (Ziva, Gregor si Andre), ce-si amintesc de trecut si isi confrunta temerile cu privire la viitor in timpul unei excursii la mare. 

Filmat in cele mai spectaculoase locatii din Slovenia pe baza unui scenariu deopotriva sincer si emotionant, Izlet a castigat sase premii ale Academiei Slovene de Film. 

Tot despre trecut, dar in cu totul alt registru vorbeste si castigatorul competitiei „1-2” din cadrul Festivalului de Film de la Varsovia, adica filmul maghiar Dragii mei prieteni turnati / Draga besugott barataim in regia debutantei Sára Cserhalmi

Pornind de la o premisa extrem de familiara locuitorilor din spatiul geografic central si est-european, informatorii politiei secrete care si-au tradat prietenii si familiile, filmul face portretul unei prietenii care se dizolva mai tarziu, aratand ca a fost construita pe un esafodaj de minciuni. 

In fine, tot in competitia MECEFF “7+1” 2014, publicul prezent la Medias va putea urmari filmul austriac Frumusetea ta nu are nicio valoare / Deine Schönheit ist nichts wert in (foto) regia lui Hüseyin Tabak (de asemenea debutant) – o poveste despre imigrare spusa din persepectiva unui pusti de 12 ani, Veysel, care pleaca din Turcia impreuna cu toata familia in speranta unui viitor mai bun; Rugul aprins / Horici Ker, filmul in trei parti regizat de Agnieszka Holland pentru HBO Republica Ceha si inspirat de gestul studentului Jan Palach, care si-a dat foc in semn de protest faţa de faptul ca, in 1969, sovieticii au invadat Cehoslovacia sau Candidatul / Kandidát, in regia slovacului Jonáš Karásek, o poveste despre nebunia si confuziile inerente aparute in timpul unei campanii prezidentiale.

MECEFF “7+1” – Medias Central European Film Festival este organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Municipiului Medias prin Direcţia Pentru Cultura, Institutul Cultural Roman, Ministerul Culturii, CNC, Regiunea Tarnavelor. Cea de-a patra editie va avea loc in perioada 2-6 septembrie 2014.

Website: www.meceff.ro

Facebook: http://www.facebook.com/#!/meceff