Asociatia Culturala Control N lanseaza un nou atelier, de data aceasta dedicate jurnalismului de film. 

First Report este un atelier dedicat tuturor celor care vor sa inteleaga mecanismele din spatele industriei de cinema si sa invete sa scrie informat si competent despre ele. 

Atelierul va fi sustinut de jurnalista Florentina Ciuverca si se va desfasura in perioada 16 octombrie – 4 decembrie. 

Pe parcursul celor 8 sedinte, cursantii vor parcurge genurile jurnalistice, de la stire, relatare, reportaj, analiza, ancheta si interviu la cronica (de festival), si vor afla, in paralel, detalii concrete despre cele mai bune surse de informare pentru jurnalistii de film si gestionarea lor, festivaluri, marketing si distributie de cinema, prelucrarea cifrelor din diverse baze de date, mecanismele din industria hollywoodiana vs. cea europeana; Bollywood si Hollywood; finantare si facilitati fiscale; reportajul pe platourile de filmare - structura echipei unui film; agentiile de casting.

De asemenea, participantii vor afla cum functioneaza Centrul National al Cinematografiei – o trecere prin istoria scandalurilor si anchetelor despre institutie, de unde porneşti, cum urmareşti firul, cum verifici informatia, relatia cu sursele. Se va discuta aplicat, de asemenea, despre cazul cinematografelor RADEF si legea cinematografiei.

Participantii vor primi indrumare cand vine vorba de diferite ustensile de lucru, specifice jurnalismului de cinema. 

Cum citesti box office-ul; Press-junket-ul in festivaluri – intalnirea cu vedetele; Q&A vs. interview in presa anglo-saxona; impresarii, agentii, PR-ii – cum gestionezi relatia cu ei. Chestiuni generale de editare si corectitudine a textelor, deontologie; liste de termeni specifici pe film. 

Ca si celelalte cursuri organizate de Asociatia Culturala Control N, First Report va imbina teoria cu lucrul practic. Discutiile si prezentarile vor fi dublate de teme concrete pe care le vor primi cursantii de-a lungul celor 8 intalniri – stiri, relatari din festivaluri, interviuri, subiecte de ancheta si analiza. 

Textele vor fi discutate, editate si publicate pe Filmreporter.ro, intr-o sectiune speciala dedicata workshop-ului.

Pentru a putea sa acopere temele date, Control N alaturi de trainer-ul cursului vor facilita intalnirea cursantilor cu diverse personalitati din lumea filmului si accesul la diferite evenimente de gen. 

First Report este deschis tuturor celor interesati de film, profesionisti sau amatori, de orice varsta. 

Cele 8 intalniri din cadrul atelierului vor avea loc joia, in perioada 16 octombrie – 4 decembrie 2014, de la ora 19.00 la ora 21.00, la sediul Asociatiei Culturale Control N, din str. Transilvaniei, nr. 10. Taxa de participare este de 1000 Lei si 800 Lei pentru elevi si studenti. 

Inscrierile pentru atelier se fac la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., pana la data de 10 octombrie 2014. 

Despre Florentina Ciuverca – trainer First Report

Absolventa a Universitatii Al. I. Cuza din Iasi, Departamentul de Jurnalistica si Stiintele Comunicarii, Florentina Ciuverca a studiat filmologia la Universidade da Beira Interior din Portugalia, in timpul unei burse Socrate-Erasmus. 

Corespondenta la festivalurile de la Cannes, Venetia, Berlin sau Roma, a debutat in jurnalism in 2003, scriind pentru revista „Opinia studenteasca”. 

In aceasta perioada, a fost premiata cu mentiune la concursul Tanarul jurnalist al anului 2003, sectiunea Cultura. Ca jurnalista pe domeniul Cultura la Evenimentul zilei, intre 2006 şi 2010, a fost acreditata la Festivalul de la Cannes, cinci editii la rand, si a realizat interviuri cu nume ca Francis Ford Coppola, Emir Kusturica, Monica Bellucci, Catherine Deneuve, Costa-Gavras, Michel Gondry, Dennis Hopper, Guillaume Depardieu, Franco Nero, Rutger Hauer, Olivier Assayas, Stephen Frears, Ken Loach sau Diane Kruger.

Este fondator si editor al publicatiei online de cinema Filmreporter.ro, primul proiect de acest fel premiat de Asociatia Criticilor de Film din Romania cu Premiul Ion Cantacuzino pentru publicistica, in 2013.

Unul dintre cele mai importante proiecte ale Filmreporter.ro a fost seria de investigatii despre Centrul National al Cinematografiei, in urma carora au fost dezvaluite mecanismele din spatele unor finantari acordate discretionar. 

In august 2014, a participat din partea Filmreporter.ro la Festivalul International de Film Documentar DokuFest din Prizren, Kosovo, ca parte a unui program organizat de Kosovo Foundation for Open Society.

A facut parte din juriul de nominalizari al Premiilor Gopo, editia 2011, si din proiectul Education a l’Image, un program de educatie cinematografica in liceele din Bucuresti. 

Este castigatoarea celei de-a doua editii a bursei Alex. Leo Serban, dedicata tinerilor jurnalisti si critici de film, constand intr-un stagiu la New York, in timpul festivalului Making Waves: New Romanian Cinema, in noiembrie-decembrie 2013. 

Ca specialist in comunicare si organizare de evenimente, colaboreaza cu Les Films de Cannes a Bucarest, Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), Festivalul International de Film NexT sau Cinepolitica. 

A publicat articole si in revista Regard, Esquire, Dilema Veche, Industry, Suplimentul de cultura, Adevarul s.a. 

Mai multe detalii despre cursurile si seminariile Control N se gasesc pe www.controln.ro.