Joi, 9 octombrie, aduce in agenda celei de-a noua editii Anim’est una dintre cele mai indragite competitii ale festivalului, cea de Videoclip si Advertising.

In programul zilei se inscriu si alte proiectii si evenimente speciale: competitia Balkanimation, o prezentare despre animatia daneza sustinuta de doi invitati de seama de anul acesta, noi titluri din competitiile internationale si o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus. 

14 clipuri publicitare pentru branduri cunoscute ca Unilever, Coca Cola, Cadbury sau Orange Romania si 25 de videoclipuri ale unor artisti precum Bonobo, Arctic Monkeys sau Basement Jaxx au fost selectate, anul acesta, in competitia de Videoclip & Advertising a festivalului. 

In traditia sectiunii competitionale de pana acum, acestea vor fi proiectate in afara cinematografelor, la Re:Animation Hub by Jameson - Carol 53, de la ora 22.00.

Proiectia este urmata de un live-act Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus (Daniel Stanciu), unul dintre cei mai cunoscuti artisti romani din zona improvizatiei si un absolvent al celebrei Red Bull Music Academy, cu o gama larga de EP-uri lansate la Arhiva 7 si Local Records ‒ doua labeluri reprezentative pentru scena muzicii electronice romanesti. 

Noaptea e animata si de vizualurile duoului local Tiptoe, ce a mixat, pana in prezent, footage video cu animatii, texturi fluide si video mapping pentru evenimente marca Origami Sound, Sunwaves, We Dance sau Mioritmic.

Tot joi, de la 15.00, la Re:Animation Hub by Jameson, avem parte de o prezentare speciala despre animatia daneza, sustinuta doi invitati de seama: Sarita Christensen, CEO al companiei Copenhagen Bombay, producatoare a unor filme de lung metraj celebre, intre care The Great Bear si Beyond Beyond, si Lana Tankosa Nikolic, profesoara la prestigioasa scoala Animation Workshop, cu sediul la Viborg.

De la 16.30, la Cinema Elvira Popescu, pot fi urmarite cele opt scurtmetraje care intra, anul acesta, in competitia Balkanimation. Romania este reprezentata in sectiunea rezervata celor mai bune scurt metraje balcanice prin Cum s-a facut lumea, al Mariei Brudasca, o animatie despre geneza lumii in viziunea vechii mitologii romane. 

Alte scurt metraje din tari precum Grecia, Croatia, Turcia, Serbia si Bulgaria au fost selectate in competitia ce va fi jurizata de Laurentiu Damian (Romania), Lana Tankosa Nikolic (Danemarca) si Yiorgos Tsangaris (Cipru).

Doua noi lung metraje din competitia internationala vor fi proiectate la Cinema Studio. 

La 18.00, publicul e invitat sa vizioneze o varianta moderna si „fructata” a clasicei Romeo si Julieta: Lisa Limone and Maroc Orange; a Rapid Love Story / Lisa Limone si Maroc Orange; o idila furtunoasa, produsa de celebrului studio estonian specializat in animatia cu papusi Nukufilm. Selectat la Annecy, Anima Mundi si Tallinn Black Nights Film Festival, musicalul animat 3D in regia lui Mait Laas trateaza intr-o maniera critica problema imigrantilor ilegali care incearca sa ajunga din Africa in Europa. 

De la 22.00 vedem Manieggs - Revenge of the Hard Egg / Manieggs – Razbunarea oului tare, o productie animata ungureasca dupa multi ani de zile, si un proiect independent in regia lui Zoltán Miklósy.

Animatia 3D soseste la Bucuresti dupa prezenta la Annecy, si aduce in fata publicului povestea razbunarii a doi detinuti dupa doua saptamani de inchisoare pentru o fapta pe care nu au comis-o – un melanj provocator de cinism, sarcasm, umor indraznet, si nici un pic de sfiala de a ilustra stereotipurile si nedreptatile vremurilor pe care le traim.

Cei care nu au reusit sa ajunga, miercuri, la proiectia in premiera a lung metrajului din competitia internationala The Art of Happiness / Arta fericirii, in regia lui Allesandri Rak, il pot viziona si joi, de la 16.00, la Cinema Studio. 

Animatia 2D/3D despre conexiunea metafizica dintre doi frati isi plaseaza actiunea intr-un Napoli dezolant, cadru ideal de explorare creativa a subconstientului ce aminteste, pe alocuri, de bijuteria Waking Life, a lui Richard Linklater

La Re:Animation Hub by Jameson, de la 19.30, publicul poate sa vizioneze de asemenea, in reluare, lungmetrajul danez Princess / Printesa (r. Anders Morgenthaler), proiectat in afara competitiei. 

Filmul, o combinatie de live action si animatie destinata publicului adult, prezinta povestea lui August, care isi pierde sora iubita, pe Christina, o fosta starleta porno cunoscuta sub numele de „Printesa”, si o infiaza pe fiica ei de cinci ani, Mia. 

A doua serie de scurt metraje studentesti este proiectata si ea in reluare de la ora 12.00, la Cinema Studio, iar un nou calup de animatii din aceasta sectiune competitionala este programat de la 18.30, la Cinema Elvira Popescu. 

Al patrulea calup de scurt metraje din competitia internationala de scurt metraj va putea fi vizionat in reluare de la ora 14.00, la Cinema Studio, iar de la 20.00, publicul e invitat sa vizioneze, in acelasi cinematograf, un nou calup din aceasta sectiune. 

Cea de-a noua editie Anim’est va avea loc in perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio si Elvire Popesco si la Re:Animation Hub.

Festivalul International de Film de Animatie Anim’est, membru al retelei pan europene Cartoon, este organizat de Asociatia Este’n'est, cu sprijinul Uniunea  Cineastilor din Romania, Centrul National al Cinematografiei si Ministerul Culturii.