Omnibusul Scurt / 4: Istorii de inima neagra, compus din patru dintre cele mai aplaudate scurt metraje romanesti ale lui 2014, va avea premiera in cinematografele din Romania in data de 28 noiembrie. 

Scurt / 4: Istorii de inima neagra strange laolalta nume consacrate ale filmului si teatrului romanesc (Olimpia Melinte, Marcel Horobet, Gabriel Spahiu, Andi Vasluianu, Dorian Boguta, Serban Pavlu, Rodica Lazar) si tinere sperante (Florin Penisoara, Sofia Nicolaescu, Adina Stetcu, Paul Radu, Dragos Sora, Eugen Matei Lumezianu), plus legenda vie a muzicii usoare romanesti, Angela Similea, intr-o aparitie extraordinara. 

Proiectul este format din scurt metrajele independente O lume noua (regia Luiza Parvu, selectie oficiala Festival de Brest 2014), Trece si prin perete (regia Radu Jude, mentiune speciala Quinzaine des Realisateurs – Cannes 2014), Kowalski (regia Andrei Cretulescu, „Cel mai bun scurt metraj” – Zagreb Film Festival 2014) si Sa mori de dragoste ranita (regia Iulia Rugina, Cel mai bun scurt metraj romanesc – TIFF 2014).  

Realizate de case de productie diferite, filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre viata si, mai ales, despre moarte, pe diferite tonuri. 

Ideea omnibusului s-a nascut anul acesta la TIFF, unde cele patru filme au fost selectionate de Mihai Chirilov in cadrul competitiei Zilele Filmului Romanesc. 

„Noul Val reprezinta un mod simplu (si pe alocuri simplist) de a clasifica niste filme si, desigur, aceste valuri nu-s vesnice. [...] Recolta de scurtmetraje difuzate in acest an la TIFF ofera o viziune precisa in ceea ce priveste viitorul cinema-ului romanesc.”, spune Boyd van Hoeij, critic de film pentru The Hollywood Reporter, si membru in juriul ZFR 2014. 

O lume noua (produs de Toma Peiu, Luiza Parvu si Adriana Racasan) spune o poveste cu emigranti romani in Pennsylvania anului 1908, inspirata din fapte reale: cizmarul Petru o intampina pe Ana, sotia varului sau, in casa lor din Lumea Noua, dar lucrurile s-au schimbat mult de cand nu s-au mai vazut...

Trece si prin perete (produs de Ada Solomon si Radu Jude), poveste inspirata de Cehov, o are in centrul atentiei pe micuta Sofia, care nu poate sa adoarma deoarece se aud plansete de la vecini: este priveghiul unui tanar care s-a sinucis... 

Kowalski (produs de Andrei Cretulescu si Claudiu Mitcu) pleaca de la o premisa cumva clasica – trei barbati se intalnesc intr-un pub, la ceas de seara – si ajunge la o concluzie inevitabil/sangeroasa, intr-un plan-secventa de 17 minute... 

Sa mori de dragoste ranita (produs de Dragos Bucur, Alexandru Papadopol si Dorian Boguta) este o poveste suprarealista despre dragoste si moarte, muzica si destin, desfasurata intr-un univers cu totul aparte, populat de personaje de la bizar in sus.

Toate cele pentru scurt metraje se pot vedea in Romania numai in cadrul  omnibusului Scurt / 4: Istorii de inima neagra, distribuit in cinematografe de Freealize

Producatori: Root Films, Focus Fox, Penproduction.ro, DaKino, NYU Tisch, Micro Film, Mitra Film, Cinelabs, Kinosseur, wearebasca, Digital Cube, Chainsaw Europe, Actoriedefilm.ro, Zbang Film, Papaya, Cutare Film, 111 Film.

Iata trailerul oficial: