Institutul Cultural Roman din Lisabona a considerat oportuna largirea ariei de oferte din zona filmului romanesc pe piata lusitana si, in colaborare cu asociatia culturala IndieLisboa, a initiat prima editie a Festivalului de film romanesc (Festa do Cinema Romeno), in perioada 19 - 23 noiembrie, la Fundatia lisaboneza Culturgest.

Festivalul IndieLisboa mentine inca de la inceputul sau o stransa legatura cu cinema-ul romanesc: in 2008 Romania a fost invitata de onoare cu 35 de filme – documentare, scurt si lung metraje. 

La inmanarea titlului Amicus Romaniae de catre ICRL in februarie 2009, directorul IndieLisboa Miguel Valverde a ilustrat viziunea portugheza asupra cinematografiei romanesti printr-un neasteptat exemplu: la o intalnire cu ministrul culturii portughez (de atunci), acesta din urma a laudat productiile romanesti declarand ca cinematografia portugheza "nu ajunge nici macar pana la calcaiul celei romanesti...". 

Un alt exemplu semnificativ este titlul unui articol aparut in presa portugheza (Revista Ipsilon, 25 aprilie 2008) pe parcursul desfasurarii editiei IndieLisboa 2008: Quando formos grandes queremos ser o cinema romeno / Cand vom fi mari vrem sa fim asemeni cinema-ului romanesc. Centrat pe creativitatea si independenta autorilor, IndieLisboa a devenit, in ultimii zece ani, unul dintre reperele Festivalurilor internationale de cinema.

Prima editie a festivalului de film romanesc, organizat de catre ICR Lisabona in colaborare cu asociatia culturala IndieLisboa, urmareste prezentarea unei programari autonome menite a celebra prolificul val de tineri cineasti a caror creatie gaseste in realism izvorul fortei sale. 

Povestile acestui festival sunt cotidiene, de familie si apartin istoriei recente (in particular sunt legate de revolutia din 1989 si de consecintele sale).

Invitatia organizatorilor adresata publicului suna ademenitor: “Va poftim sa va imbarcati intr-o calatorie de cinci zile, destul de extinsa pentru a cuprinde istoria recenta a filmului romanesc, a Romaniei si a diverselor limbaje cinematografice marcate de o profunda ironie. 

Ii vom dedica un focus special lui Radu Jude, unul dintre cei mai proeminenti regizori romani ai generatiei sale, printr-o retrospectiva integrala a creatiei sale si o carte blanche: Jude ii aduce un omagiu lui Iosif Demian prin alegerea in cadrul festivalului a proiectiei filmului Baloane de curcubeu, din 1982. 

Adrian Sitaru, un alt cineast marcant al noului cinema romanesc, isi prezinta in premiera in Portugalia atat cel mai recent film, scurt metrajul Arta, inclus in acest an in competitia Festivalului de la Venetia, precum si lung metrajul Domestic

Intre documentar si fictiune, festivalul va prezenta filme precum Dupa Revolutie de Laurentiu Calciu, sau adevarate satire ale comportamentului uman precum Visul lui Adalbert de Gabriel Achim.”

Invitatii speciali ai evenimentului sunt Adrian Sitaru, Andrei Rus, Laurentiu Calciu si Manuela Cernat.

Adrian Sitaru este unul dintre cei mai reprezentativi cineasti ai noului cinema romanesc; Andrei Rus este critic si editor al revistei de cinema Film Menu, programator al TimiShort International Film Festival si, la invitatia IndieLisboa, unul dintre curatorii programarii; Laurentiu Calciu este profesor si documentarist, regizor al filmului Dupa Revolutie.

Va fi de asemenea prezenta la eveniment dna Manuela Cernat, cronicar de cinema, profesor universitar la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale si la Institutul de Istoria Artei G. Oprescu. In data de 22 noiembrie, la orele 18h30, domnia sa va prezenta publicului portughez o scurta incursiune in cinema-ul romanesc al ultimilor ani.

La sfarsitul fiecarei proiectii de filme vor avea loc intalniri ale invitatilor cu publicul larg.

Puteti consulta programarea festivalului precum si alte detalii la adresa: http://festadocinemaromeno.tumblr.com/