Scurt metrajul Sthorzina, regizat de Dan Radu Mihai, a fost selectionat in cadrul competitiei internationale a Festivalului International de Film de Scurt Metraj de la Clermont-Ferrand.

Ajuns la a 37-editie Festivalul International de Film de Scurt Metraj de la Clermont Ferrand este evenimentul cu cea mai mare audienta si participare dedicat in exclusivitate filmului scurt. 

Sthorzina este povestea a doi copii dintr-un sat aflat langa Dunare la granita dintre Romania si Serbia. Viorel are 12 ani si locuieste doar cu bunicul sau, pe care il ajuta sa restaureze figurinele unui carusel stricat pe care batranul vrea sa-l repare. 

Mirko este fiul in varsta de 11 ani al unui agent de politie violent si agresiv care locuieste intr-un sat de pe malul sarbesc al Dunarii. Atunci cand Viorel gaseste in podul casei bunicului sau un pistol si ii propune lui Mirko sa i-l dea, viata celor doi ia o noua intorsatura.

Finalizat in septembrie 2014, filmul este o co-productie Romania / Serbia / Macedonia.

Producatorul roman este Dan Burlac (Elefant Film), iar din partea Serbiei producatorul a fost compania Bas Celik condusa de Srdan Golubovic, unul dintre regizorii cei mai importanti ai momentului din Serbia care se remarca prin palmaresul sau impresionant de premii obtinute la prestigioase festivaluri internationale de film.

Din distributia filmului fac parte actorii Remus Margineanu, Serban Pavlu, Ana Ciontea, Nebosja Glogovac si copiii Andrei Rotaru si Pavle Cemericik. Imaginea filmului a fost realizata de Tudor Mircea, iar scenografia poarta semnatura Iulianei Valsan.

Intre 28 noiembrie si 6 decembrie Sthorzina a fost proiectat in cadrul Competitiei Europene a Festivalului International de Film Scurt de la Leuven (Belgia).

Proiectul Sthorzina a castigat o finantare de 112.000 lei la concursul de proiecte organizat de Consiliul National al Cinematografiei in aprilie 2013.

Site oficial: www.dashfilm.ro/sthorzina

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/pages/Sthorzina/623838284294596