Filmul cu 6 nominalizari la Oscar, avandu-l pe Bradley Cooper in rolul principal, a facut istorie ca cea mai buna lansare a regizorului Clint Eastwood si a cucerit atat box office-ul de weekend, cat si inimile spectatorilor, cu un +10 primit de la Cinemascore.

Dupa ce a intrecut estimarile initiale, productia Warner Bros. Pictures si Village Roadshow Pictures nominalizata la Oscar, Lunetistul American / American Sniper depaseste record dupa record odata cu premiera internationala din acest weekend, dar si cu lansarea in editie limitata din preajma sarbatorilor.

Aflata in fruntea box office-ului, drama a avut incasari estimate la 105,3 milioane de dolari in doar patru zile, adunand un total de 108,7 milioane de dolari pana in prezent. 

Anuntul a fost facut ieri de reprezentantii Warner Bros. Pictures: Dan Fellman, Presedintele Diviziei de Distributie Locala, Sue Kroll, Presedintele departamentelor de Marketing International si Distributie Internationala si Greg Silverman, Presedinte al departamentamentelor de Dezvoltare Creativa si Productie Internationala. 

Spectaculoasa premiera a filmului marcheaza un record si pentru intreaga cariera cinematografica a regizorului Clint Eastwood

Printre succesele inregistrate pana in prezent de Lunetistul American se numara primul loc in topul premierelor din ianuarie, inclusiv pentru a treia si a patra zi de la lansare. De asemenea, filmul se bucura de cele mai mari incasari obtinute intr-o singura zi din ianuarie, de prima pozitie in a patra zi de la premiera pentru un film cu continut violent explicit si cea mai buna lansare din istoria cinematografiei pentru o drama.

Filmul s-a remarcat si prin rezultatele obtinute in IMAX, unde a insumat peste 10,6 milioane de dolari in 332 de locatii, devenind astfel filmul cu cel mai mare profit generat intr-un weekend din ianuarie pe acest tip de ecran.    

Reactiile pozitive covarsitoare primite de Lunetistul American nu se rezuma doar la cuantificarea rezultatelor de la box office. In plus, drama a primit nota +10 foarte rar acordata de recunoscutul site de profil Cinemascore, istoric devenind unul dintre cele doar 11 filme care au obtinut aceasta nota pe linie, la toate categoriile.

Conform declaratiei lui FellmanLunetistul American a ajuns rapid un fenomen cultural, prin faptul ca ofera o abordare personala nu doar asupra vietii lui Chris Kyle, ci si asupra greutatilor intalnite de veteranii de razboi si familiile acestora. Ii felicitam pe Clint Eastwood, Bradley Cooper si intreaga echipa implicate in realizarea filmului pentru acest succes urias. In continuare, ne asteptam ca recenziile pozitive si reactiile bune ale spectatorilor sa se reflecte asupra box office-ului din urmatoarele saptamani”.  

„Suntem mandri de acest film”, marturiseste Kroll. „Am fost profund marcati cand am vazut prima data filmul si l-am introdus imediat in lista noastra cu lansarile de anul acesta. Nu ne-am imaginat ca oamenii vor reactiona atat de bine la el, dar am stiut ca este un proiect special, care ofera o alta perspectiva despre razboi si impactul sau emotional asupra soldatilor si familiile lor. Drama a atins corzile sensibile ale multor spectatori care l-au vazut zilele acestea. Pornind inca de la primul trailer, am dezvoltat o campanie de promovare care sa prezinte mai multe unghiuri ale povestii astfel incat sa aratam ca filmul se adreseaza atat barbatilor cat si femeilor. Raspunsul venit din partea criticilor, a publicului si acum al prestigioaselor Oscaruri a fost mai mult decat imbucurator si suntem extrem de incantati pentru asta”.  

Silverman a adaugat: „Am stiut ca va fi o poveste care transcede orice granita datorita unui personaj atractiv si complex care merita sa fie comemorat pentru sacrificiile de pe campul de lupta, dar si de acasa. Clint Eastwood si Bradley Cooper au prezentat in mod exceptional povestea lui Chris Kyle, fapt ce a fost ca un omagiu adus tuturor barbatilor si femeilor in uniforma militara. Ii felicitam pe ei si pe partenerii nostri de la Village Roadshow pentru un start exceptional”. 

Lunetistul American a obtinut sase nominalizari la Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film, Cel mai bun actor (Bradley Cooper) si Cel mai bun scenariu adaptat (Jason Hall). In plus, Eastwood a fost premiat de bransa cu a patra nominalizare la premiile Directors Guild of America, dar si cu premiul pentru Cel mai bun regizor din partea National Board of Review. 

Printre distinctiile pe care le-a mai primit filmul se numara o nominalizare la premiile Producers Guild of America, o nominalizare la premiile Writers Guild of America si o nominalizare la premiile BAFTA pentru Cel mai bun scenariu adaptat.

Eastwood a regizat Lunetistul American dupa un scenariu scris de Jason Hall, bazat pe romanul omonim al lui Chris Kyle, impreuna cu Jim DeFelice si Scott McEwen

Bradley Cooper si Sienna Miller sunt protagonistii filmului produs de Clint Eastwood, Robert Lorenz, Andrew Lazar, Bradley Cooper si Peter Morgan. Tim Moore, Jason Hall, Sheroum Kim, Steven Mnuchin si Bruce Berman au fost producatorii exclusivi.

Warner Bros. Pictures, in asociere cu Village Roadshow Pictures prezinta Lunetistul American, o productie Mad Chance si 22nd & Indiana, care ajunge in cinematografele din Romania pe data de 23 ianuarie, distribuit de Freeman Entertainment.