Asociatia Culturala Control N organizeaza in perioada 3 – 10 mai 2015 prima editie LIM – Less is More – Atelier de dezvoltare de scenarii de filme low budget

Atelierul se adreseaza scenaristilor si regizorilor ce isi doresc sa isi dezvolte abilitatile de a construi un scenariu de lung metraj in granitele unei productii cu buget limitat.

LIM isi propune nu doar identificarea si dezvoltarea acestor scenarii, ci si promovarea lor in randul caselor de productie din Romania, facilitand intalnirea participantilor cu producatorii de film romani prin organizarea unui Pitch si facand astfel primul pas pe drumul catre producerea proiectelor selectionate sa participe. 

LIM – Less Is More este un proiect dezvoltat si organizat in parteneriat cu Le Groupe Ouest (Franta), initiatorul programului. In primavara anului 2015, implementarea LIM se va desfasura in paralel, in mai multe tari din Europa – Romania, Franta si Danemarca. In Romania, LIM este organizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC). 

Ideea organizarii unui atelier de dezvoltare de scenarii de filme low budget s-a nascut din analizarea unui context general, aplicat pe industria de film din Europa si implicit pe cinematografia autohtona. 

In ultimii ani proportia filmelor low budget in cinematografia europeana a crescut considerabil. Foarte multe dintre ele, prezentate si premiate la festivaluri de film importante, precum Cannes, Venetia, Berlin, Sundance sau Varsovia sunt expresia unei noi realitati in cinematografia europeana. 

Multi cineasti aflati la inceput de cariera cad in capcana de a scrie scenarii foarte scumpe si fie trec prin trauma de a nu filma un scenariu la care lucreaza ani intregi, fie traiesc experienta filmarii unui film cu o finantare de chiar si 10% din bugetul necesar filmului, acest lucru generand epuizare, de cele mai multe ori esec in a transpune ideea scenariului initial in filmul rezultat si o echipa care este nevoita sa lucreze fara a fi platita. 

LIM – Less Is More / Atelier de Dezvoltare de Scenarii de Filme Low Budget ofera cineastilor romani o alternativa ce porneste de la urmatoarele intrebari: daca reducerea costurilor pentru un film ar stimula creativitatea, fara eforturi foarte mari si fara compromisuri in ceea ce priveste calitatea scenariilor produse? Daca scenariile cu care cineastii pleaca la drum ar fi gandite de la inceput intre granitele unui buget mic, stimuland, astfel, creativitatea scenaristilor, a regizorilor si a producatorilor? 

O poveste puternica poate fi spusa cu mijloace limitate daca e gandita de la inceput in acest context. LIM (Less is More = "putin inseamna mai mult") isi propune sa scoata la iveala povesti puternice in esenta lor si sa le aduca pe marele ecran cu eforturi minime.

Pe baza aplicatiilor, vor fi selectionati 8 participanti – scenaristi sau regizori - scenaristi din Romania – ce doresc sa isi dezvolte proiectele de lung metraj care se incadreaza in schema de finantare a unui film cu buget foarte mic (low budget si micro-budget). 

Participantii vor fi supervizati de 2 consultanti de scenarii de renume international, specialisti in productiile low budget.

Training-ul LIM porneste de la aplicatiile participantilor – in cadrul sapamanii de lucru intensiv se vor dezvolta cele 8 povesti selectionate, trecand de la etapa de sinopsis (obligatia aplicatiei) la etapa de treatment al unui lung metraj. 

Un element important de care se va tine cont in timpul procesului de scriere si dezvoltare a treatment-ului va fi limitarea necesitatilor scenariului la un buget mic. Se va urmari constructia unor povesti puternice, cu impact puternic asupra publicului, ca un mod de a compensa limitarile de productie ce vor veni dintr-un buget mic. 

Metodologia de training se va baza pe abordarea implementata in ultimii 5 ani de Le Groupe Ouest, prin care se creeaza atat un training de tip colectiv, cat si unul intim, explorand singularitatea fiecarui proiect si a fiecarui participant in timpul procesului de scriere. 

Saptamana de training se va finaliza cu un Pitch de proiecte in fata unui grup de producatori de film din Romania, selectionati in prealabil de catre organizator.

Scenaristii si regizorii – scenaristi vor fi selectionati pe baza urmatoarelor materiale necesare aplicatiei:

 - sinopsis lung metraj (maxim 3000 caractere) 

- scrisoare de motivatie (max 2000 de caractere)

- film anterior / filme anterioare realizat/e pe baza unui scenario scris de aplicant (link / fictiune, documentar, animatie scurt metraj/ lung metraj)

- formularul de inscriere completat cu toate datele aplicantului (formularul va putea fi accesat online pe site-ul www.controln.ro)

- un scenariu precedent, finalizat (fictiune lung metraj / scurt metraj)

Deadline-ul aplicatiei LIM este 1 aprilie 2015. Pasii aplicatiei online se gasesc pe site-ul asociatiei www.controln.ro.

Pentru orice intrebari sau detalii suplimentare: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Vizitati www.controln.ro sau https://www.facebook.com/controlN