Ah, de cand am asteptat sa fac si eu un review la un film de actiune chiar bun, un film care m-a facut sa aplaud la final, unul pentru care mi-am sunat prietenii si le-am recomandat sa nu il rateze si iata ca a venit acest moment... imi frec mainile de bucurie si va prezint review-ul meu pentru cel mai placut (a fost o reala placere sa-l vad) film al inceputului de an 2015, Kingsman: The Secret Service.

Nu poti face o descriere a unui film despre agenti secreti britanici fara sa faci o comparatie cu acel agent secret, unicul si inegalabilul Daniel... totusi... Pierce... parca nu... Sean Connery, alias James Bond. Totusi, Sir Sean Connery a fost votat cel mai sexy barbat al secolului trecut, restul actorilor nici nu ii misca praful de pe toba de esapament al Aston Martin-ului sau.

Cum sa o faci, cum sa o dregi ca sa pui cap la cap un film care sa contrasteze filmele cu J.B? Ori faci un film cu un ton sobru, misterios, intunecat si plin de testosteron, ori o un film de actiune, plin pana la refuz de glume tipic britanice si nu numai, cu un Colin Firth reinventat si cu un Samuel L. Jackson care face ce stie el cel mai bine... fara spoilere.

Cum in mod evident cea de-a doua varianta este valabila in cazul de fata, producatorii aveau nevoie de un regizor de calitate si au facut poate cea mai buna alegere, Matthew Vaughn. Cand m-am documentat despre acest regizor, am constatat cu o mare stupoare ca acesta a refuzat regizarea unor pelicule destul de importante (X-Men: The Last Stand, Casino Royale, Thor si X-Men Days of Future Past) pentru a realize filme oarecum mai restranse ca Stardust, Kick-Ass si chiar Kingsman: The Secret Service.

Avand in vedere caracterul de action-comedy britanic al acestui film, as considera ca favoritii pentru regizarea sa erau de departe Guy Ritchie sau Matthew Vaughn, regizori cam de aceeasi varsta, care au facut filme cu o priza foarte buna la publicul tanar, cu o capacitate foarte buna in manevrarea efectelor speciale si nu in ultimul rand... ambii sunt nascuti in Anglia. Cine poate face un film despre damblalele unor englezi decat alti englezi? 

Trebuie apreciat faptul ca Matthew Vaughn a reusit sa revitalizeze un gen de film aflat intr-o stare avansata de degradare si totusi aduce si un omagiu filmelor de (contra) spionaj din trecut. Glumele folosite privesc mai degraba problemele de zi cu zi ale poporului britanic decat cliseele repetitive ale filmelor cu spioni.

Nu doresc sa povestesc prea mult din intriga filmului, as dori totusi sa il aseman cu un montagne russe de scene de actiune de o calitate exceptionala (ar trebui ca Michael Bay sa-si faca notite), presarat cu lectii pentru un gentleman si plin de glume contemporane, cu usoare esente de super eroi, ce nu se putea termina decat cu eroul nostru langa bine-meritata sa printesa scandinava, o sa prindeti voi ideea :)

Pana in prezent nu imi pot da seama de un punct negativ al acestui film, a avut tot ce este nevoie pentru succes, m-a tinut lipit de ecranul cinematografului de la inceput si pana la sfarsit, am ras cu gura pana la urechi la glumele/intamplarile actorilor, am ramas uimit de calitatea vizuala impecabila si de scenele de actiune si am fost martor la formarea unui nou erou de actiune pentru viitoare continuari... Eggsy.

Trebuie neaparat apreciat si rolul lui Colin Firth, acest costum de mentor / spion / erou il prinde foarte, foarte bine, poate mai bine ca pe Liam Neeson, Denzel Washington sau Keanu Reeves si nu m-ar mira ca pe viitor sa il vedem si pe acesta intr-un rol principal in filme de actiune.

Va recomand cu mare caldura sa vedeti Kingsman: The Secret Service, unul dintre cele mai bune filme de action-comedy pe care le-am vazut de foarte mult timp.

Kingsman: The Secret Service ruleaza din 13 februarie in majoritatea cinematografelor din tara (mai putin reteaua Cinema City unde filmul nu va rula, asa cum am scris deja aici).