Concursul The Pitch, unul dintre cele mai populare proiecte la editia de anul trecut, revine la Festivalul International de Film NexT (15 - 19 aprilie, Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO). 

Cineastii aflati la inceput de drum se pot inscrie, pentru al doilea an consecutiv, in cursa pentru un premiu de 5.000 de euro, bani acordati pentru productia unui scurt metraj. 

Competitia este organizata de ShortsTV, canalul dedicat scurt metrajelor, si are loc in cadrul mai multor festivaluri, inclusiv cel de la Cannes. 

In 2014, juriul si producatorii straini au fost impresionati de calitatea celor 14 proiecte selectate la The Pitch si cea a prezentarilor echipelor. Castigatorii concursului au fost Raluca Racean-Gorgos si Ion Arama, cu 4 and ½ Senses.

Candidatii trebuie sa aiba in portofoliu cel putin un film scurt si un proiect nou de scurt metraj, cu un buget mai mic de 10.000 de euro si o durata maxima de 12 minute. Inscrierile incep pe 5 martie si se vor incheia pe 20 martie, la ora 23.59, ora Romaniei. Candidaturile trebuie sa contina un sinopsis al filmului, conceptia regizorala, bio-filmografia regizorului si un showreel de 45 de secunde din lucrarile anterioare. 

Numarul maxim de proiecte admise in concurs este 15. Candidatii acceptati vor fi invitati la The Pitch, care va avea loc pe 15 aprilie, in cadrul Festivalului NexT. Fiecare participant va avea exact 2 minute si 15 secunde ca sa isi vanda ideea in fata camerei de filmat, in limba engleza, dintr-o singura incercare.

Toate prezentarile vor fi postate pe pagina de Facebook a ShortsTV, prin intermediul unei aplicatii speciale, in dimineata de dupa sustinerea lor, pe 16 aprilie. 

Cele cinci prezentari care aduna cele mai multe „Like”-uri pana sambata, 18 aprilie, vor ajunge pe lista scurta The Pitch. Doar acestea cinci vor fi prezentate apoi unui juriu de specialisti, care va decide castigatorul. Acesta va fi anuntat la gala de inchidere a NexT, duminica, pe 19 aprilie. 

Pentru al doilea an, festivalul organizeaza si NexT Short Film Market, in completarea concursului The Pitch. Vineri, 17 aprilie, cei 15 tineri cineasti selectionati pentru The Pitch vor avea, in plus, posibilitatea de a discuta aplicat pe scenarii cu un script doctor.

Iar sambata, 18 aprilie, cei 15 isi vor prezenta proiectele in fata producatorilor romani si straini, in intalniri individuale de 10 minute, timp in care cineastii trebuie sa convinga producatorii de valoarea proiectelor lor. 

Regulamentul complet al concursului The Pitch poate fi consultat pe site-ul www.shorts.tv

ShortsTV este primul canal global in HD dedicat scurtmetrajelor, fiind disponibil in peste 40 de milioane de case din Statele Unite si Europa. ShortsTV achizitioneaza anual productii de calitate – animatii, live action si documentare – de la cele mai importante festivaluri din lume. In Romania, canalul este disponibil in retelele Telekom, UPC si NexTGen.

Detaliile despre invitatii si programul NexT Short Film Market vor fi disponibile in curand pe www.nextfilmfestival.ro.

Festivalul International de Film NexT este organizat de Societatea Culturala NexT, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Uniunii Cineastilor din Romania, Institutului Cultural Roman si al Programului Europa Creativa - Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.

In imagine: Echipa castigatoare la editia 2014 a The Pitch. Foto de Gilda Comarzan.