Nomad IFF 2015 – proiectii in aer liber, echipamente performante si filme premiate pe plan international.

Aferim! (r. Radu Jude), Toto si surorile lui (r. Alexander Nanau), Pasaport de Germania (r. Razvan Georgescu), Trenul vietii (r. Radu Mihaileanu), Drumul pasarilor (r. Klara Trencsenyi, Vlad Naumescu), Sunt a ta (r. Iram Haq) si Usturoi (r. Lucian Alexandrescu) sunt filmele ce vor fi proiectate in cadrul primei editii a Nomad International Film Festival.

Un ecran gonflabil de aproape 80 de metri patrati si echipamente de proiectie performante (la care se adauga, fireste, sute de „scaune de cinefil”), vor transforma, pentru cate sase zile, zonele centrale din patru mari orase din Romania (Bucuresti, Timisoara, Targu Mures si Constanta) si un oras din Norvegia (Oslo) in adevarate „cinematografe in aer liber”. 

Intrarea la Nomad Festival este gratuita, iar in fiecare zi iubitorii de film vor putea viziona cate un lung metraj premiat pe plan international si doua scurt metraje romanesti de calitate: sase dintre aceste scurt metraje vor fi selectionate de catre juriul Festivalului, iar celelalte aase prin intermediul voturilor online exprimate direct pe pagina de YouTube a Festivalului pana la data de 15 mai 2015.

Nomad International Film Festival se va desfasura in perioada 19 mai – 28 iunie, iar creatorii celor mai bune trei scurt metraje vor fi recompensati cu premii in valoare totala de 3.500 euro (premiul I – 2.000 euro, premiul II – 1.000 euro, premiul III – 500 euro).

Mai multe detalii pe site-ul festivalului (www.nomadfestival.ro), pagina de Facebook si pagina de YouTube.

Aferim! (r. Radu Jude) - castigator al Ursului de argint pentru cel mai bun regizor la Berlinale 2015 este unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice romanesti din ultimii ani. Aferim! este un un film istoric a carui actiune are loc in Tara Romaneasca in 1835 si spune povestea zapciului Costandin care, insotit de fiul sau, cauta un rob fugar.

Toto si surorile lui (r. Alexander Nanau - Grand Jury Prize la Angers EFF 2015, Silver Eye Award pentru Cel mai bun documentar la Jilhava IDFF) spune povestea lui Totonel, un pusti de 10 ani din Ferentari.

Cata vreme mama lui e in puscarie pentru trafic de droguri, Toto locuieste cu surorile lui mai mari, Andreea si Ana, si cu un sir lung de unchi, vecini si utilizatori de droguri din cartier. Singura lui „supapa de aer” este centrul de sprijin unde face scoala si unde descopera dansul hip-hop in timp ce, la randul lor, surorile lui adolescente isi cauta si ele locul in lume si se maturizeaza, fiecare in felul ei, inainte de vreme.

Pasaport de Germania (r. Razvan Georgescu) a primit trei nominalizari la Premiile Gopo. Putina lume stie ca, in timpul Razboiului rece, Romania a vandut Germaniei de Vest peste 250.000 de etnici germani. Hein Günther Hüsch, negociatorul secret al Germaniei, venea la Bucuresti cu valiza plina de bani pentru a cumpara libertatea oamenilor. 

Un astfel de caz a fost si cel al lui Erika Lazar, care a trebuit sa se adapteze noilor reguli ale capitalismului dupa ce a fost cumparata cu 47.000 de marci germane. Filmul nareaza cinematografic povestea aranjamentului ascuns dintre serviciile secrete ale celor doua state si dezvaluie intamplarile prin care au trecut personajele implicate in acest proces.

Trenul vietii (r. Radu Mihaileanu – premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film de debut la Venetia 1998, Premiul publicului pentru un film internaţional la Sundance 1999). 

Intr-o seara a anului 1941, Schlomo, nebunul satului, aduce consatenilor sai din shtetl o stire cumplita: germanii ucid si deporteaza spre destinatii necunoscute locuitorii evrei din shtetl-urile vecine. In curand, si satucul lor va avea aceeaai soarta. Imediat, Consiliul Inteleptilor se reuneste. Trebuie sa gaseasca o solutie pentru a-si salva comunitatea! In zorii zilei, ideea salvatoare isi face aparitia, chiar din gura nebunului: pentru a scapa de nazisti, vor organiza un tren fals de deportati!

Drumul pasarilor (r. Klara Trencsenyi, Vlad Naumescu - Best Romanian Documentary la ASTRA 2009). In Delta Dunarii, la Periprava, batranii mor, iar traditiile se pierd. Comunitatea de lipoveni, alcatuita din credinciosi de rit vechi, a ramas fara preot. 

Batranul preot e bolnav, tintuit de mult la pat, iar cel tanar, ales de sateni, nu isi poate indeplini misiunea fiindca nu e insurat si nici nu se mai gaseste o fata dispusa sa devina preoteasa. Inmormantarile sunt oficiate de diacon in lipsa preotului, si tot fara preot se tin slujbele de Paste sau de Craciun. Satenii isi amintesc cum atunci cand erau copii si se auzeau strigatele prizonierilor pe Dunare, parintii ii minteau ca nu e nimic, doar tipatul pasarilor.

Sunt a ta (r. Iram Haq – film in selectia oficiala la Toronto IFF si care a primit Special Mention of the Jury la Les Arcs 2013). 

Mina, o mama singura, traieste in Oslo impreuna cu fiul ei de sase ani, Felix. Norvegiana de origine pakistaneza, Mina are o relatie complicata cu familia si cauta mereu dragostea in relatii cu barbati diferiti. Din pacate niciuna dintre aceste relatii nu da semne ca va fi foarte longeviva. Cand Mina il intalneste pe Jesper, un regizor suedez, se indragosteste de el pana peste cap.

Usturoi (r. Lucian Alexandrescu). Ieremia Ceapa, un baiat rrom dintr-un sat pierdut al Transilvaniei, se plange celui mai bun prieten, Nicusor, de saracia pe care o indura familia sa si de faptul ca fratele sau vrea sa se casatoreasca cu fiica bogatului Usturoi, dar nu are bani pentru asta. Cei doi fug de la scoala catre marele oras pentru a deveni actori si a-si creea un trai mai bun. 

Drumul lor este presarat cu aventuri, de la situatii periculoase cu oameni dificili, la o posibila intalnire cu Politia atunci cand incearca sa mearga fara bilet cu trenul, dar in final ajung teferi la Cluj. Din pacate planul lor de a deveni actori se naruie si cei doi sunt trimisi acasa cu masina Politiei. 

Nomad International Film Festival este un proiect organizat de Asociatia Culturala Metropolis in parteneriat cu Muzeul Intercultural din Oslo si este finantat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei, in cadrul Programului PA17/RO13 Promovarea diversitetii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european.