Dupa ce a castigat Premiul de debut in Zilele Filmului Romanesc la TIFF, filmul Lumea e a mea / The World is Mine, in regia lui Nicolae Constantin Tanase, a avut zilele acestea premiera internationala la Festivalul de la Karlovy Vary, in competitia East of the West. 

La proiectiile de la Karlovy Vary, alaturi de regizorul Nicolae Constantin Tanase si producatorii Tudor Giurgiu si Radu Stancu, au luat parte actorii Ana Maria Guran, Oana Rusu, Ana Vatamanu, Florin Hritcu, scenarista Raluca Manescu, directorul de imagine Daniel Kosuth, scenografa Adeline Badescu, sound designer-ul Tudor Petre.

E o drama despre generatia 2000 care anunta o noua voce cu personalitate in cinema-ul romanesc, scrie Variety. „Aratand mult mai bine decat lasa sa se intrevada bugetul de doar 168.000 de dolari, filmul afiseaza tupeu – pe ecran si in afara lui – demonstrand ca e posibil sa faci lung metraje romanesti in toata regula si fara bani de la Centrul National al Cinematografiei”, noteaza publicatia americana, remarcand efectele speciale, imaginea si distributia formata in mare parte din non-profesionisti.

Cu exceptia Iuliei Ciochina, nominalizata la Premiile Gopo pentru rolul din Drumul Taberei (omnibusul Love Bus), celelalte actrite sunt la prima aparitie pe marele ecran. Regizorul le-a ales in urma unui casting indelungat, la care s-au inscris peste 200 de tinere. 

Ana Maria Guran e o descoperire; joaca subtil pendularile Larisei intre nesiguranta si aroganta nejustificata – simti intru totul puterea unui personaj ai carui ochi percep gresit aproape orice situatie”, noteaza Variety

Larisa are 16 ani si traieste intr-un orasel de la malul marii. E un oras mic, in care barfele si vestile circula repede. E un oras in care conteaza imaginea si influenta, banii si puterea. Iar Larisa le vrea pe toate. Si chiar daca nu le are, lupta pentru ele. Ajunsa sus, pe val, cu toate visele implinite: bani, iubit, prieteni, notorietate – Larisa isi pierde lumea ei. Se maturizeaza.

Lumea e a mea a pornit ca un scenariu de licenta al scenaristei Raluca Manescu, cu care am lucrat la toate scurt metrajele de pana acum. Initial, povestea urmarea trei adolescente si prietenia lor, si mi-a placut emotia si energia pe care o dezvoltau personajele si situatiile in care erau puse fetele. Am crezut ca e necesar un film despre maturizare in peisajul romanesc, un film care sa vorbeasca despre adolescentii de azi fara sa ii judece. Nu am vrut sa fac un film social, unul care sa descrie o realitate cotidiana si sa ramana distant, ci am vrut sa patrund cat se poate de mult in intimitatea acestor fete, sa le descopar dorintele si visele, sa le inteleg fiecare decizie”, spune regizorul.

Lumea e a mea este un lung metraj independent produs de Libra Film si deFilm.

In Romania, filmul va fi distribuit de Transilvania Film, in aceasta toamna.

Echipa filmului Lumea e a mea la Karlovy Vary. Foto: Pagina oficiala Facebook Lumea e a mea.