Va salut stimati prieteni cinefani, intrucat am depasit granita primelor sase luni ale anului 2015, as dori sa facem o scurta recapitulare ale partilor bune dar si ale celor mai nefericite si totodata sa prognosticam soarta viitoarelor (putine) blockbustere si sa ne incercam norocul sa nominalizam viitoarele favorite la Oscar.

Si hai sa incepem cu turatia la maxim:

Surpriza anului 2015 - Mad Max: Fury Road, o capodopera marca George Miller, a reinventat un erou prafuit si cu siguranta a pus bazele unei noi trilogii. Eu personal nu ii dadeam foarte mari sperante insa am fost pur si simplu uluit de aceasta pelicula.

Deziluzia anului 2015 – imi iau inima-n dinti si o zic – Avengers: Age of Ultron, sper sa nu aruncati cu rottentomatoes in mine, dar eu unul am fost dezamagit de acest film si mai ales de cele afirmate de regizorul Joss Whedon, conform carora producatorii de la Marvel au intervenit intr-un mod foarte barbar fata de rezultatul final, motiv pentru care cel indicat anterior le-a aratat degetul cel lung si se apuca sa faca filme bazate pe cartile lui Shakespeare.

Cel mai umflat artificial film al anului 2015Tomorrowland. Din pacate Disney nu a invatat din greselile facute cu John Carter si i-a oferit unui alt regizor de animatii un buget urias din care a reusit sa produca un film artistic ce arata si se simte ca unul de animatie, fara nici cea mai mica inovatie.

Filme care si-au respectat blazonul:

Jurassic World - a meritat asteptarea de 14 ani fata de ultima parte a primei trilogii.

Furious 7 – Poate cel mai bun sequel al seriei.

Kingsman: The Secret Service – Un action-comedy foarte reusit.

Chappie – O productie valoroasa, tipica Neil Bloomkamp.

Inside Out – review-urile au fost pozitive, iar ideea producatorilor este geniala.

Fifty Shades of Grey – trebuie sa-i dam Cezarului ce-i al sau, desi a fost un film slab, bazat pe o serie de carti mediocre, a avut succes urias la box-office si cred cu desavarsire ca doar acest aspect a contat pentru producatori.

Ant-Man – in acest moment, avand in vedere popularitatea filmelor sale, cred ca orice film produs de Marvel va avea succes la box-office.

Terminator: Genisys - recomand acest film oricarui spectator dornic de un film de actiune foarte captivant, ce te tine prins in scaunul cinematografului timp de circa doua ore, ce se scurg in ritm accelerat. 

Southpaw – o foarte emotionata drama regizata de Antoine Fuqua, avand-ul in rolul boxerului pe Jake Gyllenhaal.

Sperantele pozitive ale anului 2015:

The Hateful EightQuentin Tarrantino nu are cum sa faca din acest film decat o alta capodopera a genului sau inegalabil. Desi nu am citit nici macar zvonistica acestui film, am foarte mare incredere in potetialul sau.

Bridge of Spies – Acest film are tot ce ii trebuie pentru a fi de mare succes, o poveste emotionanta, un regizor urias – Steven Spielberg si un actor principal ce nu mai necesita nici o descriere – Tom Hanks.

The Martian – imi pare rau sa ma repet ca la pelicula anterioara, dar si in acest caz avem un duo de zile mari, Ridley Scott si Matt Damon, adaugam o intriga geniala si multe efecte speciale si nu avem cum sa nu obtinem decat un film urias.

The Revenant – un film de aventura regizat de Alejandro Inarritu (creatorul din Birdman), avand in distributie pe Leonardo DiCaprio, Tom Hardy si Domhnall Gleeson, un alt concurent puternic la Oscaruri.

The Walk – bazat pe fapte reale, am asteptari enorme de la Robert Zemeckis si dupa primele trailere am ramas incantat, sper sa nu ma insel. 

Spectre – Cel de-al douazecisipatru-lea film din seria James Bond, cred ca restul descrierii este de prisos. 

Filme mari dar fara nici o speranta:

Fantastic 4 – am o senzatie ca piata filmelor este suprasaturata de echipe de super-eroi, iar un reboot la o franciza fara nici o sclipire in trecut, nu are prea mari sanse de succes. Din punctul meu de vedere, considerand ca universul acestor eroi este tangential atat cu cel din X-Men cat si cu cel din Universul Cinematic Marvel, as fi incercat sa il definesc ca un spin-off (asemanator cu Gardienii Galaxiei sau Wolverine) la aceste francize de real succes. 

Jupiter Ascending – sec, fara nici un gust.

Mission Imposible: Rogue Nation – trebuie sa recunosc ca in afara de primul film si partial cel de-al patrulea, am fost dezamagit de cum s-au desfasurat evenimentele in aceasta franciza...

De asemenea in cursul acestui an au fost lansate o sumedenie de alte filme si poate inca pe atatea vor vedea lumina marilor ecrane, dar din pacate am preferat sa ma rezum decat la cele care au facut/vor face ceva valuri in acest tumultos ocean.

Privind decernarea premilor Oscar, am sperante foarte mari de la Bridge of Spies, The Hateful Eight si The Revenant, pentru rolurile care conteaza cu adevarat (cel mai bun film, cel mai bun regizor si cel mai bun actor/actrita in rol principal) si as spera ca Mad Max: Fury Road sa obtina macar o statueta la premiile tehnice (costume, regie artistica, montaj de sunet, machiaje/coafura si efecte speciale).

Un succes in acest an 2015 ar putea fi si Star Wars: Episode VII - The Force Awakens, avand in vedere continutul si calitatea celor doua trailere prezentate pana in prezent, valoarea actorilor, puterea financiara a celor de la Disney si faptul ca fanbase-ul acestei serii este urias, nu am nici o emotie ca acest film va fi exceptional si va depasii fara nici o problema bariera de 1 miliard de dolari.

Va multumesc din suflet pentru rabdarea de a-mi citi prezentul articol si va astept cu pareri si comentarii.