Duminica, 11 octombrie, la Dracula Film Festival (7 -11 octombrie, Brasov) este Ziua Viasat History dedicata temei Dracula. 

In cadrul acestui eveniment, Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judetean de Istorie din Brasov, va sustine o conferinta cu tema “Dracula – Agent de voiaj!”. 

Acesta va prezenta un aspect spectaculos atat al istoriografiei romanesti recente, cat si al istoriei turismului romanesc: valorificarea comerciala de catre autoritatile romanesti comuniste a mitului comercial Dracula si ,,disputa” dintre personajul literar creat de Bram Stoker si personajul istoric Vlad Tepes

Conferinta va avea loc de la ora 17.00, la Cinemateca Patria, iar intrarea este libera.

De asemenea, tot in cadrul Zilei Viasat History vor fi proiectate filmele Vlad Tepes (r. Doru Nastase, 1979) si Dracula (r. Francis Ford Coppola,1992). 

Vlad Tepes este un film istoric despre primii ani de domnie ai sangerosului fiu al lui Vlad Dracul, cand acesta incearca sa isi consolideze puterea pentru a apara independenta tarii aflate intr-o dubla subordonare: fata de Poarta si fata de regatele Ungariei. 

Nemultumiti de politica sa, boierii se rascoala, iar Vlad recurge la o pedeapsa crunta: tragerea in teapa. Dupa primii trei ani de domnie rezultatele politicii lui Vlad Tepes dau roade, doar ca acesta starneste mania lui Mahomed pedepsind solii turci care venisera dupa tribut. In rolurile principale joaca actorii Stefan Sileanu si Ernest Maftei.

Proiectia va avea loc la Cinemateca Patria, de la ora 18.30, intrarea fiind libera.

Dracula, celebrul horror regizat de Francis Ford Coppola dupa romanul lui Bram Stoker, urmareste evolutia chinuita a acestui print din Transilvania, cumplit de seducator, care se muta din estul Europei in Londra sfarsitului de secol 19. 

Dupa veacuri intregi petrecute in singuratatea castelului sau in ruine, atractia sa fata de omenire a devenit indrazneata si plina de dorinta. Atingand forma umana, dupa ce si-a pierdut-o pe a sa, povestea lui vorbeste despre damnare si izbavire, despre groaza si pasiune romantica, despre renuntare si sacrificiu.

Filmul beneficiaza de o distributie de exceptie alcatuita din actori de renume: Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves, Tom Waits, Monica Bellucci s.a.

Proiectia va avea loc la Cinemateca Patria, de la ora 21.00, iar intrarea este libera.

Dracula Film Festival are loc anual in luna octombrie in Brasov si este organizat de Asociatia Culturala Fanzin si prezentat de Viasat History.

Viasat History este un canal documentar care aduce istoria la viata prin intermediul unor emisiuni captivante, ce ofera o perspectiva proaspata si moderna asupra evenimentelor. Un canal care isi poarta telespectatorii intr-o calatorie remarcabila in timp, cu ajutorul unor programe inteligente si excelent documentate, care ii vor distra si le vor provoca mintea. 

Continutul se concentreaza pe istoria europeana, prezentand secretele trecutului si cum defineste acesta lumea de astazi. 

www.viasathistory.ro

Cea de-a treia editie a Dracula Film Festival va avea loc intre 7 si 11 octombrie, in Brasov, la Teatrul Sica Alexandrescu, Cinema One, Cinemateca Patria si Sala Patria.

Dracula Film Festival este un proiect finantat de Consiliul Judetean Brasov.