Debutul in lung metraj al lui Nicolae Constantin Tanase, Lumea e a mea, lanseaza in cinematografia romana, din 23 octombrie, carierele a trei actrite talentate, aflate la debut si descoperite dupa cautari indelungate. 

Prestatia lor a fost remarcata de presa internationala la TIFF si la Karlovy Vary, unde filmul a fost premiat anul acesta.

Ana Maria Guran, Oana Rusu si Ana Vatamanu au fost alese in urma unui casting anevoios, care a durat aproape doua luni si la care s-au prezentat peste 200 de tinere non-profesioniste: „Dintre finaliste, le-am ales pe cele trei care aveau chimia cea mai buna intre ele”, spune regizorul Nicolae Constantin Tanase.

Ana-Maria Guran, interpreta rolului principal, are 19 de ani si actualmente este studenta la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti (UNATC), sectia Actorie. In timpul liceului, a format compania de teatru Zen a Colegiului National „Nicolae Grigorescu” din Campina, iar personajul Larisa din Lumea e a mea este primul ei rol in cinema.

Lumea e a mea, un film bulversant despre generatia 2000, aduce in prim plan povestea Larisei (Ana Maria Guran), o adolescenta ca oricare alta din Constanta. Larisa vrea multe de la viata: bani, valoare, influenta, popularitate si respect. Si, fiind indragostita, va face totul pentru a le obtine. 

„Larisa este sensibila, ratacita intr-o lume care pare impotriva ei. Uneori, este propriul sau dusman. Are multa energie interioara, are un suflet bun, dar este o persoana care calca peste multe lucruri pentru a inceta sa mai sufere. Imi place Larisa, ma face sa vreau sa urlu la ea si, in acelasi timp, sa o iau in brate si sa ii spun ca totul va fi bine”, spune Ana Maria Guran despre personajul pe care il interpreteaza.

Ana Vatamanu si Oana Rusu sunt liceence atat in viata reala, cat si in film. Initial, au mers la casting pentru rolul Larisei. In cele din urma, au obtinut rolurile prietenelor acesteia, Olimpia si Aurora. 

„A fost prima mea ocazie sa joc un personaj adevarat. Ne-am dezvoltat personajele cu ajutorul regizorului, dar ne-am si ajutat intre noi, completandu-ne. As vrea sa mai joc in filme si sa dau admitere la UNATC”, spune Ana, eleva in clasa a XII-a la Colegiul National „Emil Racovita” din Bucuresti. 

Oana Rusu are 17 ani, este nascuta in Chisinau si studiaza la Colegiul de Arhitectura „I. N. Socolescu” din Bucuresti. Este fosta membra a trupei de teatru Brainstorming, iar rolul Aurorei din Lumea e a mea este prima ei intalnire serioasa cu actoria: „In timp ce ne documentam pentru film, am fost martora unor batai intre fete de liceu, cam ca cele din film. Restul, prieteniile si indragostelile, stim toti ca sunt pe bune, iar determinarea asta a Larisei de a fi iubita unui anume baiat o are orice adolescenta”, spune Oana.

Un fragment video cu cele trei actrite puteti viziona aici: 

Interpretarea celor trei actrite non-profesioniste a fost remarcata de jurnalistii de la publicatia americana The Hollywood Reporter, dupa ce filmul a castigat o Mentiune speciala a juriului in competitia East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary.

„E un debut promitator al regizorului Nicolae Constantin Tanase si al scenaristei Raluca Manescu, amandoi au un ochi bun pentru legaturile feminine si dinamica puterii lor. Cu o camera practic lipita de fetele protagonistelor, care trec prin chinurile si suferintele iubirii si maturizarii, filmul aduce foarte mult cu La vie d’Adèle al lui Kechiche”, apreciaza The Hollywood Reporter.

„Intensitatea jocului actorilor si energia intregului film sunt impresionante”, continua articolul, remarcand faptul ca Lumea e a mea se indeparteaza de stilistica Noului Cinema Romanesc si ca, desi a fost produs cu foarte putini bani, arata „de milioane”.

Distibutia este completata de Florin Hritcu si Iulia Ciochina, nominalizata la Premiile Gopo pentru rolul din Drumul Taberei (omnibusul Love Bus).

Trailerul oficial al filmului poate fi vizionat aici: 

Lumea e a mea este o co-productie Libra Film si deFilm, realizata cu sprijinul UNATC – Atelier de Film, Digital Cube, Videolink, UCIN, UNATC, Raza Studio, Cityplex, DSG, Villa Kult.

In Romania, filmul va fi distribuit de Transilvania Film, incepand din 23 octombrie.