Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu” la Chisinau sprijina initiativa Asociatiei Cineastilor Independenti din Republica Moldova „Alternative Cinema”, a companiei de productie cinematografica ROVA FILM (Romania) si a Uniunii Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania, de a organiza Zilele Filmului Romanesc la Chisinau

Evenimentul va avea loc in perioada 21-25 octombrie 2015 la Cinematograful „Odeon” (proiectiile) si Biblioteca Municipala „Bogdan Petriceicu Hasdeu” (master-class-urile). 

Parteneri: Centrul National al Cinematografiei (CNC), Arhiva Nationala de Filme – Cinemateca Romana (ANF), Moldova Film. 

Evenimentul isi propune sa aduca in fata unui public cat mai mare din capitala Republicii Moldova o selectie de filme de lung metraj, documentare si scurt metraje recente, din randul premierelor si succeselor cinematografiei romane actuale, dar si cicluri de autori sau actori clasici. 

In cadrul acestei editii vor fi proiectate mai multe pelicule de succes care au avut premiera in ultimii ani, dar si pelicule clasice care reprezenta puncte de referinta importante in istoria cinematografiei romane.

Printre ele amintim: Aferim! regia Radu Jude, premiul de regie la Festivalul de Film de la Berlin (2015), Dupa Dealuri, regia Cristian Mungiu, premiu pentru cea mai buna actrita in rol principal si pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes (2012), Balanta de Lucian Pintilie (1992), Comoara de Corneliu Porumboiu, selectat la  Festivalul de Film de la Cannes, sectiunea Un Certain Regard (2015), Casa din vis de Ioan Carmazan (1993), Rocker de Marian Crisan, Cel Ales de Cristian Comeaga, premiul pentru regie la Festivalul International de Film de la Madrid (2015) si Cainele Japonez in regia lui Tudor Jurgiu (2013).

Cu aceeasi ocazie, vor fi organizate si intalniri ale publicului cu invitati speciali dintre personalitati ale cinematografiei romane printre care: regizorii Marian Crisan si Ioan Carmazan, criticul de film Valerian Sava, actorul Bogdan Stanoevici si scenaristul Florin Lazarescu.

Intrarea este libera.

Mai multe detalii legate de programul proiectiilor pot fi gasite mai jos: