Va salut dragi prieteni cinefani!

Trebuie sa ma confesez de la inceput ca foarte rare au fost momentele cand am avut atat de mult respect pentru un film precum Creed, o capodopera reinventata, dupa cum urmeaza sa dezvolt mai jos: 

Din start trebuie sa spunem ca seria Rocky a starnit imaginatia si dorinta de afirmare a milioane, poate chiar miliarde de persoane cu suflet mare, cu incredere in fortele proprii si care au inteles ca oricine poate avea succes pe propria spinare. 

Pe de alta parte, altii au perceput declinul lui Apollo Creed ca a fost datorat snobismului si egou-lui sau urias, fapt care se intampla si in realitate, poate chiar mai des. Per ansamblu, fiecare avem ceva de invatat din povestea de viata a celor doi eroi, ambii avand calitati si defecte.

Nu mai trebuie relevat faptul ca sunt un fan urias al acestei serii, iar vestea ca Warner Bros. a aprobat finantarea lui Creed, cu Sylvester Stallone in rol de mentor al fiului lui Apollo, interpretat de Michael B. Jordan, mi-a adus o speranta in suflet ca aceasta franciza va renaste, lucru care se contureaza si cu mare succes.

Desi Sylvester Stallone a declarat ca partea a sasea a francizei, Rocky Balboa, va fi ultimul sau film din aceasta serie, lucru care m-a dezamagit, iata ca dupa citirea scenariului, acesta a revenit la decizia initiala, ba mai mult, si-a dat acordul verbal de a aparea si in eventualele continuari. Jos palaria pentru el!

Altii… nu dau exemple… Will Smith, Bruce Willlis, Shia LaBeouf si lista poate continua (Robert Downey Jr, Johnny Deep), au uitat ce filme i-au adus la rangul de star si nu pot fi induplecati sa faca o continuare decat cu salarii enorme sau cu procente din incasarile pe bilete, pe cand batranul Sly a avut bunul simt si respectul de a pune osul la treaba si a participa la aceasta productie. 

Cum era de asteptat, Sylvester Stallone il reintruchipeaza pe Marele (cu M mare) Rocky Balboa, unul dintre cei mai apreciati locuitori ai orasului Philadelphia, insa piederea sotiei (Adrian Balboa) si a cumnatului (Paulie) l-au lasat intr-o stare usor deprimata si fara nici o motivatie zilnica. Insa un tanar boxer pe nume Adonis Creed, fiul regretatului Apollo Creed, ii reda cheful si dorinta de viata.

Apreciez ca filmul se preteaza la doua planuri, promovarea lui Adonis in lumea boxului si lupta lui Rocky cu sine pentru a-si demonstra ca inca nu a intrat in ultima runda a vietii, aspecte care se imbina si completeaza perfect, insa actorul principal ramane tanarul pretendent iar mentorul sau isi ocupa pozitia de trainer fizic si spiritual.

Poate cel mai mare plus al filmului nostru se datoreaza scenaristului si totodata regizorului Ryan Coogler de a reinventa o poveste deja spusa (trebuie sa recunoastem ca scenariul filmul este o combinatie partiala dintre partea a cincea si cea initiala), cu un iz de drama fata de un erou, cu accente de cinematografie moderna si cu lumea boxului contemporana, fapt care i-a reusit si prevad ca usile marilor studiouri vor fi larg deschise in viitor (a fost deja anuntat ca viitorul regizor al The Black Panther in Universul cinematografic Marvel).

Trebuie apreciat si riscul asumat de Ryan Coogler, Sylvester Stallone si Michael B. Jordan de a participa la aceasta productie, intrucat distanta de la succes la un fiasco total pentru un astfel de film este foarte mica, mai ales considerand ca franciza a avut deja un deznodamant iar fanii i-ar fi desfiintat pentru incercarea de a stoarce niste bani de la fanii lui Rocky Balboa si Apollo Creed.

Privind desfasurarea evenimentelor, nu doresc sa va ofer spoilere, insa pot spune ca in nici un moment nu am fost plictisit sau dezamagit de intriga, iar timpul in fata marelui ecran s-a scurs cu repeziciune. Un mare avantaj in acest sens se datoreaza regizorului Ryan Coogler care a preferat scenele filmate fara intrerupere, fapt care ofera senzatia ca esti fixat direct in mijlocul actiunii.

Pentru final, ii doresc lui Sylvester Stallone sa isi primeasca nominalizarea la Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar si il consider un pretendent serios la acest titlu.

Din punctul meu de vedere, Creed este unul dintre cele mai bune filme ale anului 2015 si va recomand cu caldura sa-l vizionati, fiind o continuare merituasa a vietii lui Rocky Balboa si imi doresc ca pe viitor sa mai fim onorati cu acest gen de filme.

Stimati prieteni, va invit cu caldura la comentariile voastre pentru acest film.

Numai de bine!