Vinerea aceasta (11 martie 2016) va avea loc in cinematografele din Romania premiera filmului Fiul lui Saul / Son of Saul, recent castigator al Premiului Oscar 2016 la categoria Cel mai bun film strain.

Filmul reprezinta debutul in lung metraj al regizorului László Nemes si este distribuit in cinematografele din Romania de Transilvania Film.

Fiul lui Saul / Son of Saul va fi programat in prima saptamana in 25 de sali de cinema din 11 orase: Bucuresti: Hollywood Multiplex, Grand Cinema & More, Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Mega Mall, Cinema City Sun Plaza, Movieplex, Cinema Muzeul Taranului, Cinema PRO, Cinema Union, Cinema Elvira Popesco (avanpremiera pentru public in prezenta actorului Levente Molnár pe 9 martie, ora 22.15, si pe 10 martie, ora 22.15), Arad: Cinema City Atrium Arad, Barlad: Cityplex, Brasov: Cinema One, Braila: Cinema City Braila, Cluj: Cinema Victoria (spectacol de gala in prezenta actorului Levente Molnár pe 11 martie de la orele 20:00 si 22:30), Cinema City Iulius Cluj, Constanta: Cityplex, Cinema City Constanta – Park, Odobesti: Cinema Odobesti, Oradea: Palace Oradea, Cortina Digiplex, Ploiesti: Cinema City - Shopping City Ploiesti, Targu Mures: Cinema City Targu Mures, Arta Targu Mures, Gura Humorului: Centrul Cultural Gura Humorului.

Fiul lui Saul / Son of Saul este un film cu peste 40 de premii castigate. A fost distins cu Marele Premiu al Juriului si cu Premiul FIPRESCI la Festivalul International de Film de la Cannes si a fost desemnat Cel mai bun film strain la editia din acest an a Globurilor de Aur.

Octombrie 1944, Auschwitz-Birkenau.

Saul Ausländer (Géza Röhrig) este un prizonier evreu din Ungaria, fortat sa lucreze pentru nazisti in camerele de gazare din lagarul de concentrare. 

In timpul ce se afla intr-unul dintre crematorii, Saul descopera cadavrul unui baiat pe care il banuieste a fi propriul sau fiu si decide sa indeplineasca o misiune imposibila, aceea de a salva din flacari trupul neinsufletit al copilului si a-l inmormanta cum se cuvine. 

Filmul prezinta cele doua zile din viata unui barbat obligat sa isi uite umanitatea si incercarea lui disperata de a gasi mantuirea salvand corpul copilului.

“Filmul se concentreaza pe un punct de vedere şi pe acţiunile unei singure persoane, ceea ce-i permite personajului sa intalneasca şi alte puncte de vedere şi alte acţiuni. Lagarul este perceput prin prisma „calatoriei” lui Saul”, a declarat regizorul László Nemes

Levente Molnar, actor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, are un rol cheie in acest film; el il interpreteaza pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alaturi de el in lagarul de concentrare.