In 2016, festivalul Serile Filmului Romanesc il aduce in fata cinefililor pe binecunoscutul actorul Mircea Diaconu

Editia a VII-a a festivalului SFR genereaza in acest an o retrospectiva a celor mai bune filme in care Mircea Diaconu a facut roluri extraordinare: Actorul si salbaticii (1975), Filip cel Bun (1975), Mere Rosii (1976), Asfalt Tango (1995), Filantropica (2002), Doar cu buletinul la Paris (2015).

Mircea Diaconu se va reintalni la Iasi, in cadrul festivalului, in perioada 4-8 mai, cu o parte dintre actorii cu care a jucat pe scena cinematografiei romanesti. 

Bucuria reintalnirii cu actorul, este, deopotriva, si cea care va inspira iesenii sa iasa din casa si sa vina la film. 

Mircea Diaconu este si scriitor, drept dovada, in cadrul evenimentelor din festival, isi va lansa si relansa la Iasi volumele Sugubina, La noi cand vine iarna (1980) si Scaunul de panza al actorului (1985). 

Mesajul lui Mircea Diaconu pentru cinefili (invitatie la Iasi) il puteti vedea mai jos:

 

Pentru a fi la curent cu programul, locaiile si invitatii festivalului, site-ul www.festivalsfr.ro sta la dispozitia cinefililor. 

Despre Mircea Diaconu

Primul contact cu actoria l-a avut in liceu. A fost unul accidental. Acolo a primit prima indicatie regizorala de la un profesor de germana („Uite cum faci: te urci pe scena. Si nu te uiti la spectatori.”

Emotiile actoricesti le-a cunoscut pentru prima data la un concurs intre licee. Emotii pe care nu le-a mai intalnit niciodata, dupa cum marturiseste si actorul intr-un interviu: „Eram amortit, pana si parul mi-era amortit. N-am mai patit asta niciodata in viata mea ulterioara, fireste”. 

Cu poezia Jurnalul Annei Frank de Daniel Ureche si cu cateva indicatii, a reusit sa obtina premiul I la concursul respectiv. Acesta a fost primul succes, un succes ce l-a facut sa decida ca vrea sa devina actor. 

Studentia

Venit de pe bancile Liceului Sportiv, Mircea Diaconu a ales sa-si urmeze visul si s-a inscris la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I. L. Caragiale din Bucuresti. 

Intrucat admiterea a fost una dificila, a reusit sa intre la universitate, desi era pe ultimul loc. Primul an a fost cel mai dificil, fiindca era privit diferit, era baiatul din provincie care de fiecare data raspundea la intrebarea profesoarei „Ce ati citit in vacanta?” cu „Nimic.” 

Ceea ce nu stiau profesorii si colegii era ca tanarul actor nu avea carti de specialitate, nu ca refuza sa citeasca. In ultimul an, avea de pregatit un monolog pentru examenul final si, cu ajutorul altor baieti din anul al treilea, ce-l stiau de la camin, a trecut examenul. 

In timpul studentiei, a debutat in domeniul actoriei la Teatrul Bulandra cu Harfa de iarba de Truman Capote. Un an mai tarziu, in 1971, debuteaza si in cinematografie, jucand in drama Nunta de piatra, in regia lui Mircea Veroiu.

Actoria ca meserie

Intrucat spiritul actoricesc al tanarului Mircea Diaconu promitea foarte multe, acesta a fost angajat la Teatrul „Bulandra”, unde a ramas pana in 1982. 

Din 1972 pana in 1982, a dat viata diferitelor roluri pe scena Teatrului Nottara. Intre timp, contureaza personajul Radu Toma in filmul Actorul si salbaticii, film ce si-a avut premiera in Romania in anul 1974. 

In anul 1990 devine primul actor care isi da demisia, urmand ca in anul 2001 sa revina in teatru ca angajat.  

Avand ca motto „Perseverez!”,  in cei peste 45 de ani de teatru, Mircea Diaconu a jucat foarte mult pe doua importante scene ale teatrului romanesc: Bulandra si Nottara. 

La Bulandra a jucat in spectacole precum: O scrisoare pierduta de I.L. Caragiale, in regia lui Liviu Ciulei (1972), Furtuna de William Shakespeare, in regia lui Liviu Ciulei (1978), Mormantul calaretului avar de Dumitru Radu Popescu, in regia lui Mircea Marin (1981). 

La Nottara a jucat in: Cumintenia pamantului de Ana Blandiana, Ioan Alexandru, Ion Gheorghe, Adrian Paunescu, Marin Sorescu (1984), Variatiuni enigmatice de Eric-Emmanuel Schmitt, in regia lui Claudiu Goga (2003), Scandal la Opera! de Ken Ludwig, in regia lui Petre Bokor (2006). 

In anul 2013, actorul a primit Premiul de excelenta, la gala de deschidere a Festivalului International de Film Bucuresti, desfasurat intre 15 si 21 aprilie, la Cinema Studio.

Profesorul de actorie Mircea Diaconu

In 1997 se inscrie si in domeniul invatamantului ca asistent la Actorie la IATC Bucuresti (clasa prof. Olga Tudorache) pana in anul 1978. A predat si la Academia de Teatru si Film Bucuresti, iar in 1995 a devenit profesor la UNATC. 

Mircea Diaconu s-a declarat dezamagit de sistemul de invatamand intrucat „facultatea nu intelege ca scopul e studentul si nu profesorul”.  Astfel, a decis sa se retraga din acest domeniu. 

In 1997, debuteaza in literatura cu volumul Sugubina, un volum premiat de Uniunea Scriitorilor. Au urmat si alte opere: La noi cand vine iarna (1980), Scaunul de panza al actorului (1985). De asemenea, a avut si o rubrica in revista Cinema.