Alte 3 titluri, care aduc in discutie probleme cat se poate de actuale, de la atentatele teroriste din Franta

, pana la urmarile Razboiului Iugoslav si ale asasinarii lui Yitzhak Rabin - unul dintre cei mai importanti sustinatori ai pacii din Orientul Mijlociu -, completeaza lista filmelor din competitia Cinepolitica 2016 (13 – 17 aprilie, Cinema Elvira Popescu, Bucuresti).

La 10 luni de la tragedia Charlie Hebdo, regizorul Nicolas Boukhrief se pregateste sa lanseze thrillerul Made in France: In interiorul celulei / Made in France: Inside the Cell, a carui premiera era programata pe 18 noiembrie. 

Cu cateva zile inainte are loc, din nefericire, masacrul de la Bataclan iar productia este retrasa de pe piata pentru o perioada nedeterminata. Un demers pur artistic cu un parcurs dramatic, cauzat de conjuncturi politice neprevazute. 

Povestea din film este clara: un jurnalist franco-algerian se infiltreaza intr-o celula terorista jihadista, construita chiar pe teritoriul Frantei. Scopul sau esta acela de a strange informatii esentiale direct de la o sursa de pericol extrem, aflata in cel mai negru intuneric pentru autoritatile care inca bajbaie la suprafata retelelor. 

Filmul este plin de actiune, fara a pune foarte multe probleme filosofice, dar care reprezinta un prim si important act de curaj al unui cineast aflat in mijlocul cutremuratoarelor evenimente. 

Made in France: In interiorul celulei va fi prezentat la Bucuresti, in cadrul competitiei Cinepolitica.

Razboaiele Iugoslave: un subiect revenit in actualitate, cu ocazia condamnarii recente a lui Radovan Karadzic la 40 de ani de inchisoare pentru genocidul de la Srebrenica. 

In Fratele Dejan / Brat Deyan / Brother Deyan (foto sus), regizorul Bakur Bakuradze, nominalizat de 2 ori la Cannes de-a lungul carierei sale, trateaza latura umana a efectelor acestui razboi interetnic care a dus la destramarea Iugoslaviei. 

La 25 de ani de la Razboaiele Iugoslave, generalul Dejan Stanić se ascunde  in asteptarea iminentei condamnari a Tribunalului de la Haga pentru crimele de care se face vinovat. Transportat intr-un loc izolat de catre niste fosti combatanti care i-au ramas fideli, Deyan continua sa traiasca cu razboiul in suflet, intr-o singuratate insuportabila, iar angoasa si tensiunea care se acumuleaza in profunzimea sinelui sau constituie un proces moral mai dur decat orice alta instanta oficiala. 

Filmul a deschis competitia internationala a importantului Festival de la Locarno in 2015.

Cel mai nou film al lui Amos Gitai, Yitzhak Rabin, ultima zi / Rabin, The Last Day, castigator a doua premii la Venetia 2015, urmareste intr-o maniera sobra, chirurgicala, “autopsia” institutionala care a urmat asasinarii fostului premier Israelian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. 

Demersul este sustinut de imagini de arhiva foarte valoroase, iar reconstituirile dramatizate sunt fidele realitatii. Desi are un caracter de film documentar, productia genereaza o tensiune permanenta, sustinuta de elemente cat se poate de veridice. 

Concluzia este subtila dar cutremuratoare si are reverberatii cat se poate de actuale, intr-o lume in care fanatismul religios si violenta ce-i urmeaza au atins noi cote alarmante.

Organizat de Asociaţia Cultura şi Imagine, Festivalul International de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale (UNATC) si de Universitatea Nationala de Arte (UNArte). 

Evenimentul este finantat de Centrul National al Cinematografiei (CNC).