Cel mai mare festival de scurt metraje din Romania, ajuns la editia a zecea, s-a deschis oficial ieri, 7 aprilie, la ora 19.30, la Clubul Taranului. 

Editia aniversara dureaza pana pe 11 aprilie si propune publicului din Bucuresti 140 de filme scurte recente, inventive si inovatoare, in nu mai putin de 16 sectiuni, zeci de invitati speciali, seminarii si petreceri de proportii cosmice.

Out in Space, Oscars Night, Avant-garde, NexT is Feminist, LGBT si Hanky Panky sunt doar cateva dintre programele de neratat ale editiei.

La gala de deschidere Ada Solomon, initiatoarea Societatii Culturale NexT, si Yvonne Irimescu, coordonatoarea festivalului, au prezentat cele mai importante momente ale editiei. 

Deschiderea a fost urmata de scurt metrajele din sectiunea aniversara 10 ani de NexT. Cinci filme ambitioase, ale unor voci originale si curajoase. Printre acestea, filmul lui Laszlo Nemes, care a castigat anul acesta Oscarul pentru cel mai bun film strain, cu Son of Saul.

Tot ieri a fost si prima zi a seminarului de sunet Plimbari sonore, sustinut de jurnalista si muziciana Maria Balabas. Atelierul  care se intinde pe durata a trei zile ia forma unei plimbari prin Bucuresti, timp in care participantii vor invata cum contribuie sunetul la constructia de ansamblu a unui film, cum se creeaza o imagine sonora, cum se construieste sunetul intr-un film artistic, cum se foloseste intentia sonora intr-un film documentar şi cum este integrata ilustratia muzicala.

Ieri seara, la Cinema Elvire Popesco, de la 19.30, a avut loc prima proiectie a programului Video Essays, in prezenta lui Kevin B. Lee, unul dintre cei mai reputati autori de eseuri video  si membru al juriului Competitiei Internationale NexT 2016. 

Cu ocazia editiei aniversare NexT, Clubul Taranului gazduieste expozitia De 10 x NexT, care aduna posterele realizate de artistul vizual si realizatorul de film de animatie Matei Branea, din toate cele zece editii ale festivalului. 

Curatorul expozitiei, Alexandru Ciubotariu, a selectat alaturi de afise si cateva schite, desene pregatitoare si desene originale. 

A zecea editie a Festivalului International de Film NexT are loc intre 7 si 11 aprilie, la Clubul Taranului, Cinema Elvire Popesco si la CinemaPRO, Institutul Cultural Roman, Club Control, J’ai Bistrot, Carturesti, Terra Events Hall, DESCHIS Gastrobar.

Spot oficial NexT 2016:

Site oficial: www.nextfilmfestival.ro

Facebook: https://www.facebook.com/NexTFilmFestival