Cristian Mungiu a castigat in aceasta seara premiul pentru regie la cea de-a 69-a editia a Festivalului International de Film de la Cannes pentru filmul Bacalaureat.

Premiul pentru regie de la Cannes 2016 a fost atribuit, ex-aequo lui Cristian Mungiu pentru Bacalaureat si lui Olivier Assayas, pentru Personal Shopper.

Pe scena de la Cannes, Mungiu a multumit juriului festivalului, actorilor si intregii sale echipe. El a atras atentia deasemenea asupra starii filmului de autor, care “nu se simte foarte bine”. 

“Cred ca filmul de autor a fost limitat la o nisa. Cinematografia de autor a continuat sa existe si datorita Festivalului de la Cannes. Avem o mare responsabilitate”, a continuat Mungiu.

Bacalaureat este povestea unui doctor dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societății românești de astăzi.

In rolurile principale pot fi vazuti Adrian Titieni, Maria Dragus, Lia Bugnar, Malina Manovici, Vlad Ivanov si Rares Andrici

Scenariul si regia sunt semnate de Cristian Mungiu, imaginea fiind realizata de Tudor Vladimir Panduru.

A treia participare consecutiva a lui Mungiu la Cannes i-a adus acestuia al treilea premiu.

Cristian Mungiu a mai castigat la Cannes in 2007 Palme d'Or-ul cu filmul 4 luni, 3 saptamini si 2 zile iar in 2012 a primit pentru pelicula Dupa dealuri doua premii: cel pentru scenariu si cel pentru interpretare feminine (Cristina Flutur si Cosmina Stratan).

Bacalaureat a avut premiera in cinematografele din Romania pe 20 mai, odata cu vizionarea sa din cadrul Festivalului de la Cannes. Filmul poate fi vazut in cinematografele din toata tara.

In imagine: Regizorii Cristian Mungiu si Olivier Assayas, alaturi de cei care le-au inmanat premiile: Arnaud Desplechin si Laszlo Nemes.
© A. Pizzoli / AFP Via Festival de Cannes - Page Officielle.

Trailer Bacalaureat: