Independenta Film lanseaza din 15 iulie in cinematografele din Romania primul film norvegian despre un dezastru natural: Valul ucigas / The Wave, in regia lui Roar Uthaug.

O mare parte din filmarile de interior si efectele speciale pentru acest film au fost realizate in Romania.

In The Wave, experimentatul geolog Kristian Eikfjord a acceptat un nou post. Impreuna cu familia, pregateste mutarea din orasul Geiranger, dar el si colegii sai inregistreaza mici modificari geologice in subsol. 

Tot mai ingrijorat, Kristian isi da seama ca cel mai mare cosmar e gata sa devina realitate. Cu doar zece minute la dispozitie pentru a scapa cu viata, Kristian trebuie sa salveze cat mai multi oameni impreuna cu propria familie.

“Prin The Wave, am vrut sa aduc un gen obisnuit al Hollywodului mai aprope de casa. Am incercat sa ma indepartez de discursul presedintelui si reactia unui oras enorm si am vrut sa experimentez dezastrul printr-o familie normala si comunitatea in care acesta traieste.“, a declarat regizorul filmului Roar Uthaug.

Roar Uthaug (nascut in 1973) a absolvit in 2002 The Norwegian National Filmschool in 2002. 

Filmul sau de licenta, The Martin Administration a fost nominalizat  la Student Academy Award.

Lung metrajul sau de debut, Cold Prey (2006), a avut un real succes la public in Norvegia si a fost vandut in peste 40 de teritorii.

In 2012 se lanseaza urmatorul lui film, Escape, distribuit in peste 70 de teritorii din lume si Roar este inclus in lista publicatiei Variety 10 Euro Directors To Watch.

Participari in Festivaluri: Toronto IFF 2015, Londra IFF 2015, Stockholm IFF 2015, Torino IFF 2015, Les Arcs IFF 2015, Sofia IFF 2016, Transilvania IFF 2016.

Trailer: