Scena 9 si Les Films de Cannes à Bucarest cauta noua generatie de regizori romani.

Competitia de scurt metraje Camera 9, organizata de Scena 9 in parteneriat cu Les Films de Cannes à Bucarest si Cristian Mungiu, cu sprijinul BRD Groupe Société Générale, se adreseaza exclusiv studentilor facultatilor de film din Romania, inclusiv masteranzilor care au absolvit in 2016, indiferent de forma de invatamant (public sau privat).

Dupa ce Noul Val de regizori romani, deja consacrati, a demonstrat ca cinematografia romaneasca poate avea o prezenta constanta la Festivalul International de Film de la Cannes, platforma culturala Scena 9 s-a alaturat Les Films de Cannes à Bucarest intr-un proiect dedicat descoperirii si sustinerii urmatoarei generatii de regizori pasionati de cinema-ul de autor.

In perioada 6 iulie 2016 – 30 august 2016, in cadrul competitiei Camera 9, studentii facultatilor de film din Romania vor putea sa isi inscrie proiectele cinematografice, iar 9 dintre scenariile inscrise vor primi consultanta din partea unora dintre cei mai buni profesionisti din Romania si o finantare de 2000 Euro pentru a produce un film de scurt metraj.  

In plus, castigatorii ar putea avea ocazia de a inscrie filmele, in competitia de scurt metraje din cadrul Festivalului International de Film de la Cannes. 

La finalul perioadei de inscrieri, juriul format din Cristian Mungiu, Flavia Popa, Tudor Reu, Luiza Vasiliu va analiza scenariile inscrise si va alege maxim 9 scenarii castigatoare pentru a fi finantate si produse sub indrumarea mentorilor din cadrul proiectului. 

Castigatorii vor avea parte de indrumarea lui Tudor Reu in procesul de productie, Mircea Olteanu va oferi consultanta pentru etapa de editare, iar pentru sfaturi legate de scenariu, tinerii regizori il vor avea alaturi chiar pe Cristian Mungiu.

“Eu, unul, n-am ajuns niciodata la Cannes cu vreun scurt metraj, desi mi-as fi dorit. Cu toate astea, am ajuns acolo pentru ca unul dintre selectionerii de-atunci imi vazuse scurt metrajele intr-un festival. Cand am mers la Cannes cu primul meu lung metraj, am constatat ca cei care fusesera deja selectati cu scurt metraje se orientau mult mai bine in zapaceala profesionala de pe croazeta si primeau sfaturi folositoare, care sa ii ajute pe mai departe in cariera de realizatori. 

E util sa ajungi la Cannes deja de cand te exprimi ca cineast cu scurt metraje. Asa ca, atata cat pot eu sa fiu de folos, sunt gata sa dau o mana de ajutor celor care se regasesc acum unde ma gaseam si eu cu 20 de ani in urma. Bafta!” (Cristian Mungiu).

„In acest an formidabil pentru filmul romanesc, incepem un proiect care vrea sa dea aripi generatiei urmatoare de cineasti. Camera 9 este un simulator destinat celor care acum invata sa zboare, inainte sa preia cu totul comanda avionului.  

Langa noi creste o generatie extraordinara, ale carei povesti merita sa le aflam si sa le purtam catre un public cat mai numeros. Asadar, va poftim in Camera 9! ”-  Flavia Popa, Secretarul General al BRD.      

 

Regulamentul de inscriere si formularul sunt disponibile pe www.scena9.ro in sectiunea Proiector

Perioada inscrieri: 6 iulie 2016 – 30 august 2016

Dosarul de inscriere include: formular de inscriere, scenariu de film de fictiune, rezumatul scenariului, conceptia regizorala, numele persoanei/companiei desemnate ca producator, documente care sa demonstreze calitatea de student sau de absolvent a realizatorului. 

Scena9.ro este o platforma de jurnalism cultural lansata in mai 2015 care isi propune sa scrie despre ce e relevant, ce e nou sau nedescoperit, ce aduce un plus de valoare in peisajul cultural de la noi, incitand la dialog zone culturale si artistice care, de obicei, nu se intersecteaza.  

Scena9 inseamna o echipa de tineri jurnalisti care stau cu ochii pe noua generatie de creatori din domenii cat mai variate, de la arta pana la stiinta, le urmaresc proiectele si evolutia. Si-au propus sa deseneze portretul acestei noi generatii care face lumea noastra sa se invarta.

Platforma face parte dintr-un demers mai amplu al BRD Groupe Société Générale de a sustine cultura.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost initiat in 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux

In fiecare an, in octombrie, Les Films de Cannes à Bucarest aduce zeci de filme in premiera absoluta in Romania, in peste 100 de proiectii, unele programate in prezenta cineastilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective si alte evenimente speciale.

Infiintata in anul 2013 de catre Cristian Mungiu, Asociatia Cinemascop isi propune sa promoveze filmul de artasi de autor in randul publicului din Romania. 

Principalul eveniment organizat de catre Asociatia Cinemascop este festivalul de film Les Films de Cannes à Bucarest.