Astazi incepe la Wroclaw Festivalul International de Film Nowe Horyzonty, cel mai mare eveniment cinematografic polonez, cu participare internationala. 

Institutul Cultural Roman de la Varsovia va fi si in 2016 partener al importantului festival, desfasurat in acest an in perioada 21-31 iulie. 

Romania va avea o prezenta puternica in festival, prin filme, regizori invitati, membri in juriu, participanti la atelierele Studio Nowe Horyzonty, dedicate tinerilor profesionisti din domeniul cinematografiei, si intalnirile A Sunday in the Country, dedicate tinerilor critici de film.

Filmele lui Cristian Mungiu (Bacalaureat), Cristi Puiu (Sieranevada) si Adrian Sitaru (Ilegitim) isi vor avea premierele la Festivalul de la Wrocław, in prezenta regizorilor.

Cristian Mungiu este, totodata, invitat al Festivalului in sectiunea Maestrii Cinematografiei Europene (in data de 26 iulie va sustine Lectia de maiestrie cinematografica, intr-o intalnire moderata de criticul de film Dan Fainaru), iar Adrian Sitaru va fi membru al juriului Concursului international.

ICR Varsovia sustine participarea romaneasca la alte doua sectiuni ale Festivalului: atelierele Studio Nowe Horyzonty (24-27 iulie), o initiativa dedicata tinerilor profesionisti din domeniul cinematografiei, dornici sa acumuleze cunostinte pe tema functionarii pietei internationale a filmului (promovare, marketing, vanzari, pitching, networking, organizare de festivaluri etc.). 

Invitatul roman din acest an este producatoarea Ana Maria Pirvan. Atelierele sunt sustinute de experti in domeniu – regizori, producatori, agenti de vanzari, programatori de festivaluri, creatori de renume. 

Un rol important si activ in organizarea atelierelor il are London Film Academy, coorganizator, alaturi de Creative Europe Desk Polska, al evenimentului. A doua secțiune cu participare romaneasca sunt intalnirile “A Sunday in the Country”.

O alta contributie romaneasca la Wrocław este cea din cadrul intalnirilor A Sunday in the Country, dedicate tinerilor critici de film. Romania va fi reprezentata de criticul Andreea Mihalcea

Va fi o prima prezenta romaneasca la acest eveniment, a carui a cincea editie se desfasoara in perioada 21-24 iulie, cu participarea unor tineri critici de film din Austria, Cehia, Danemarca, Germania, Israel, Olanda, Polonia, Romania, Tara Bascilor si Ungaria. 

Desfasurat in fiecare an la Wroclaw, Festivalul International de Film Nowe Horyzonty prezinta filme care depasesc cadrul cinematografiei conventionale. 

Avand in paralel mai multe sectiuni – concurs, retrospective, proiectii speciale, completate de concerte, proiectii cu muzica live, proiectii in aer liber – evenimentul aduce in prim plan regizori care merg contra curentului si modelor, creatori cu stil propriu, inimitabil. 

Organizatorii il numesc un festival al vizionarilor cinematografiei, al artistilor fara compromisuri. In ultimii ani, programul fiecarei editii include filme romanesti si invitati din Romania.

Festivalul este unul dintre punctele importante ale Programului de manifestari Wroclaw – Capitala Culturala Europeana 2016, fapt care aduce un plus de insemnatate amplei prezente romanesti la manifestare.