Salutare Cinefani! Iata ca Suicide Squad - unul dintre cele mai asteptate filme ale anului 2016 isi face aparitia pe marile ecrane. Iar in cele ce urmeaza va spunem parerea noastra despre el.

Pentru inceput, hai sa dam putin timpul inapoi si sa privim originile benzilor desenate Marvel si respectiv DC Comics, de departe cele mai rasunatoare nume din aceasta gama, dar care au avut o soarta relativ opusa in domeniul cinematografiei.

Daca cei de la Marvel nu mai au nevoie de nici o prezentare, fiind un adevarat colos in umbra celor de la Disney, din pacate pentru ei, D.C. Comics au preferat asocierea cu Warner Bros. in vederea finantarii universului cinematografic propriu, insa consider ca alegerile acestora au fost predominant neinspirate.

Poate de departe cea mai slaba alegere a celor de la D.C. Comics (pe langa angajarea lui Zack Snyder) a fost folosirea unui ton mult prea sobru (a se citi intunecat) al feeling-ului general al primelor doua filme din nou lor univers cinematic, referindu-ma evident la Man of Steel si Batman v Superman: Dawn of Justice, fapt care in comparatie cu tonul usor mai dulce si totodata sarmant al filmelor Marvel, a pierdut lamentabil in ochii fanilor care se duc la cinematograf mai degraba pentru a fi delectati si nu neaparat intrigati.

Dupa semi-esecul Man of Steel care a dat startul Universului Cinematic D.C. Comics, fiind un succes moderat la box office, insa nici pe departe la nivelul pe care-l merita eroul respectiv, s-a dorit pornirea pe doua ramuri a acestor personaje, pe de-o parte cu o lupta epica intre Batman si Superman (epica doar pe hartie) si pe de alta parte cu o echipa de antagonisti care se reunesc pentru a infrange un anti-erou mult mai puternic.

Intr-adevar, ideea care sta la baza filmului Suicide Squad este asemanatoare cu cea din mega-succesul anului 2014, Gardienii Galaxiei si totodata o copie destul de fidela a echipei din Sinister Six din aceeasi familie de eroi. Acesta fiind insa in proprietatea celor de la Sony, a fost anulat dupa esecul rasunator al The Amazing Spider-Man 2.

Partea grea a productiei, respectiv scenariul si regia i-au revenit apreciatului David Ayer, care a avut sarcina de a contura o echipa compusa din antagonisti, de a-i selecta pe acestia din starurile contemporane de la Hollywood si de a transpune pe marile ecrane aventura acestor rau-facatori deveniti peste noapte eroi.

Dar hai sa incepem cu punctele forte ale filmului nostru si sa relevam in primul rand rolul jucat de Margot Robbie care a intruchipat-o intr-o maniera senzationala pe Harley Quinn, ea fiind cel mai dezinvolt membru al echipei Task Force X si pot spune ca rolul acesta i se potriveste ca o manusa.

Privind restul castingului, toti fiind actori de cinci stele, respectiv Will Smith in rolul lui Deadshot, Jared Leto il intruchipeaza pe Joker, Jai Courtney ii da viata Capitanului Boomerang, Joel Kinnaman il joaca pe Colonelul Rick Flag iar Cara Delevingne este Vrajitoarea/June Moone. 

Privind acesti actori va spun sincer ca nici unul nu si-a depasit atributiile scrise in fisa postului si nu au iesit cu nimic in evidenta.

O alta poveste insa o priveste pe Viola Davis care inspira extrem de multa duritate si exigenta in rolul Amandei Waller, fiind o alta piesa de rezistenta a filmului nostru si avand o importanta deosebita in desfasurarea evenimentelor.

Dar inca nu am ajuns la piesele de rezistenta ale Suicide Squad-ului. Si incep cu latura vizuala intrucat calitatea video este extrem de buna, coloristica este la locul ei, scenografia este spectaculoasa iar montajul ajuta foarte mult la cursivitatea povestii. De asemenea, efectul de adancime a 3D-ului este pus in valoare de maniera de regie iar unele secvente de eye-popping sunt perfect realizate.

Chiar daca filmul arata extrem de bine, coloana sonora este cea care a facut diferenta. Melodiile folosite fiind de natura sa ajute in prezentarea scenelor si a semnificatiei acestora. De foarte mult timp nu am mai fost delectat cu un film in care coloana sonora sa conteze atat de mult in calitatea per ansambu al acestuia, fiind efectiv un deliciu pentru public.

De asemenea, este de apreciat si tonul general folosit de regizorul David Ayer intrucat se apropie de latura copilareasca sau chiar vesela a benzilor desenate si are multe momente in care este extrem de asemanator cu Gardienii Galaxiei.

O vorba din lumea benzilor desenate spune ca valoarea eroului este direct proportionala cu pericolul antagonistului, dar iata ca aici avem poate cei mai reprezentativi dusmani din tot universul D.C. dar din pacate pentru filmul noastru, adversarul acestora este extrem de subdezvoltat si chiar nu i s-a acordat atentia care i se cuvine in vederea stabilirii motivatiei si a trasaturilor specifice. As putea sa il cataloghez ca fiind la nivelul lui Parallax din Green Lantern, un alt esec rasunator al celor de la D.C. Comics.

Totodata, am ramas cu impresia ca unele secvente au fost adaugate in montajul filmului tocmai pentru a castiga zambetele publicului, fapt care se poate raporta si la coloana sonora, fiind un artificiu usor de identificat de fanii impatimiti ai acestui gen.

Poate cel mai mare pacat al lui Suicide Squad este faptul ca nu a adus nimic nou in lumea cinematografica, avand sansa exceptionala de a alege dintr-o gama uriasa de personaje pentru a face ceva spectaculos si in ciuda faptului ca este un film bun am ramas cu impresia ca nu si-a indeplinit potentialul adevarat.

O mentiune speciala lui Bruce Waine si respectiv Batman care desi face doar un cameo prelungit in acest film, legatura pe care o confera cu viitorul Justice League este extrem de interesanta.

Totodata, in ciuda faptului ca a facut o treaba foarte buna cu scenariul si regia, as dori sa-l critic pe David Ayer intrucat a cam neglijat cel mai interesat personaj din filmul acesta si am ramas cu un gust amar intrucat a ales sa foloseasca un antagonist vadit inferior personajului in cauza. 

Este vorba evident despre Joker - si am speranta ca intr-o eventuala continuare sa-l pot admira in plentitudinea planurilor sale diabolice, fiind un veritabil as in maneca.

Nu pot decat sa-mi imaginez ce ar fi facut Kevin Feige – principalul producator al filmelor Marvel, daca ar fi avut de la inceput si drepturile de proprietate ale echipei X-Men, Spider-Man si Deadpool, lux de care insa beneficiaza cei de la D.C. Comics (putand sa aleaga orice personaj din universul lor) si iata ca nu-si fructifica la maxim potentialul urias.

Va recomand cu caldura sa va rezervati circa 120 de minute (plus inca 6-7 pentru a vedea si secventa post-credit) din timpul dumneavoastra pentru a viziona filmul Suicide Squad, un film plin de  actiune, umor si personaje care ne-au fermecat copilaria, fiind cel mai bun produs al Universului Cinematic D.C. Comics de la seria The Dark Knight.