Moarte in Sarajevo / Death in Sarajevo, filmul castigator al trofeului Ursul de Argint si al premiului FIPRESCI la Berlinale 2016, va rula in avanpremiera nationala in deschiderea celei de-a saptea editii a Divan Film Festival. 

Proiectia filmului va avea loc in Centrul Vechi al Craiovei, sambata, 20 august, acesta urmand a fi reluat si in programul din Portul Cultural Cetate.

Divan Film Festival, unicul festival din Romania dedicat filmului si bucatariei balcanice, va avea loc in perioada 20 – 28 august la Craiova si in Portul Cultural Cetate (Craiova, 20 si 21 august, Portul Cultural Cetate, 22 – 28 august).

Cu Moarte in Sarajevo (Serbia, 2016), celebrul regizor bosniac detinator al unui Oscar, Denis Tanović, prezinta o alegorie a Europei contemporane prin intermediul povestii hotelului Europa, un loc plin de anarhisti, politruci, cartofori, muncitori, demnitari si multe alte personaje ale societatii moderne. 

La baza scenariului se afla una dintre piesele de teatru ale celebrului activist politic Bernard-Henri Lévy

Un alt film care ilustreaza tema editiei de anul acesta a Divan Film Festival - povesti urbane din Balcani - este documentarul regizorului german de origine turca Fatih Akin, Vedere de pe pod: Sunetul Istanbulului / Crossing the Brigde: The Sound of Istanbul (Turcia, 2005), care ne poarta intr-o colorata calatorie muzicala a orasului situat pe doua continente. De la muzica traditionala la rock contemporan si melodiile Madonnei, Sunetul Istanbulului e un melanj complex si fermecator.

Un demers surprinzator este si documentarul Spirit balcanic / Balkan Spirit (Turcia, 2013) al regizorului Hermann Vaske, care face o incursiune prin lumea artistica balcanica, intervievand artisti celebri precum Marina Abramović, Angelina Jolie (care a ales un subiect din aceasta zona a Europei pentru debutul ei regizoral), Emir Kusturica, muzicieni precum cei de la Baba Zula, Goran Bregović, sau chiar regizori si actori romani precum Catalin Mitulescu si Ada Condeescu. Filmul va rula in prezenta regizorului.

La 10 ani de la premiera, Marilena de la P7 (Romania, 2006), mediu metrajul independent regizat de Cristian Nemescu, a carui coloana sonora a fost semnata de Andrei Toncu, va fi proiectat la Divan Film Festival. 

Filmul spune povestea unui adolescent dintr-un cartier bucurestean care decide intr-o buna zi sa fure un troleibuz pentru a o impresiona pe Marilena, o prostituata de care s-a indragostit.

Bucuresti Non-Stop (Romania, 2015), cel de-al cincilea lung metraj din cariera regizorului Dan Chisu, va fi proiectat la Divan Film Festival in prezenta actritei Olimpia Melinte. Filmul prezinta o noapte din viata clientilor unui magazin non-stop aflat intr-un cartier de blocuri din capitala. 

Din programul Divan Film Festival fac parte si doua comedii spumoase care au castigat mai multe premii la festivaluri europene importante: Parada / The Parade (2011, r. Srdjan Dragojević) si Bal-Can-Can / Bal-Kan-Kan (2005, r. Darko Mitrevski).

Parada vorbeste despre homofobia din zona intr-o cheie comica: niste veterani de razboi din regiune ajung sa asigure securitatea unei parade gay din capitala Serbiei. Unul dintre invitatii speciali ai festivalului este chiar regizorul filmului, Srdjan Dragojević.

Bal-Can-Can, o comedie neagra plina de aventuri si suspans, ne poarta intr-o calatorie prin lumea interlopa din Balcani, de-a lungul careia un dezertor din armata macedoneana impreuna cu fratele lui de sange cauta o bunica moarta, infasurata intr-o carpeta furata.

De asemenea, in programul Divan Film Festival se regasesc, ca in fiecare an, si filme pentru copii: Dumbrava Minunata (Romania, 1980) si Zarafa (Franta, 2012), o animatie care prezinta povestea adevarata a primei girafe a Frantei si a calatoriei sale pline de peripetii, cu balonul, din Egipt pana la gradina zoologica din Paris. 

Mai multe detalii despre programul Divan Film Festival in curand pe divanfilmfestival.ro si https://www.facebook.com/DivanFilmFestival.

Cea de-a saptea editie a Divan Film Festival va avea loc in perioada 22 – 28 august, la Craiova si in Portul Cultural Cetate din judetul Dolj.  

Pe timpul desfasurarii festivalului camparea la Portul Cultural Cetate este gratuita si se va face in limita locurilor disponibile. Inscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival

 este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie Mircea Dinescu in colaborare cu Primaria Municipiului Craiova si Consiliul Judetean Dolj, cu sprijinul CNC, ICR si UCIN.