Festivalul de Film Horror & Fantastic Luna Plina, primul de acest gen din Romania, incepe pe 25 august in Biertan si, timp de patru zile, isi va trece spectatorii, cu soc si groaza, prin toate colturile lumii. 

Grozaviile se vor petrece in Gradina Méliès, Cinema Vertigo si Sala Karloff, dar si la terasa „La Tarus”.

Sase lung metraje intra in competitia pentru Trofeul „Luna Plina”, la cea de-a cincea editie. 

Spania va pune stapanire pe Gradina Méliès, chiar in prima seara a festivalului, odata cu Mi Gran Noche, cel mai recent film al renumitului regizor Álex de la Iglesia, prilej de excese bahice, satira si explozii histrionice tipice pentru un Revelion televizat local. Patru nominalizari la Premiile Goya.

O raritate, Romania e prezenta in program cu Vizitatorul, debutul in lung metraj al lui Jamil Hendi cu Ionut Grama, Oana Irina-Dusu si Andreea Bosneag in rolurile principale. Un horror autohton despre un apartament cu o istorie sumbra si tinerii care se muta in el. 

In productia daneza Shelley (r. Ali Abbasi), proiectata la Berlinale, o tanara romanca accepta sa fie mama surogat pentru un cuplu care nu poate avea copii, dar lucrurile se dovedesc a nu fi atat de simple. 

Shelley e o mostra impecabila de film de groaza, prilejuindu-i actritei Cosmina Stratan un excelent rol de compozitie. 

Din India vine Ludo (r. Q. Nikon), o poveste sangeroasa - interzisa minorilor - despre patru adolescenti si un joc blestemat. Filmul atinge teritorii neexplorate ale genului horror si are potentialul de a schimba fata cinema-ului horror indian. 

Filmele de groaza suedeze sunt reci si necrutatoare cu personajele lor. In multi-premiatul Sensoria (r. Christian Hallman), Caroline, batuta oricum de soarta, isi doreste un nou inceput si schimba apartamentul, moment in care realizeaza ca nu este atat de singura pe cat ar crede si pe cat si-ar dori. 

Din Argentina aflam cum e cu teroarea la psihiatru - Presagio / Omen (r. Matias Salinas) e povestea unui tanar scriitor pe care terapia dupa moartea sotiei si a copilului il catapulteaza intr-un univers halucinant, la granita dintre real si fantastic. 

Revine competitia de scurt metraje la Luna Plina, iar cele sapte productii care vor concura pentru Premiul Publicului au fost selectate de criticul de film Catalin Mesaru: Ermida, Mayday, La Voce, Death Sentence, The Procedure, Leshy si Somnul lui Richi, al lui Lari Gligor si Iulian Stanciu

„Scurt metrajele din selectie acopera o plaja larga de delicii poetic-terifiante, scabroase si cu impact eminamente la publicul doritor de frisoane pe sira spinarii. Filmele vin din zone diferite ale globului: Canada, Portugalia, Franta, Cehia, SUA si, mai ales, Romania -  lucru imbucurator pentru publicul neaos insetat de groaza si teroare”, spune Catalin Mesaru

Pentru ca anul acesta se implinesc 30 de ani de la lansare, in atmosfera unica a Biertanului, spectatorii ii vor putea revedea pe David Bowie si Jennifer Connelly in iconicul Labyrinth (r. Jim Henson, 1986). 

Ca in fiecare an, neegalatul, mereu surprinzatorul si adictivul Rocky Horror Picture Show (r. Jim Sharman, 1975) va inchide festivalul.

Nu lipsesc de la „Luna Plina” nici petrecerile, jocurile de tip „escape room” sau targul de produse traditionale si hand-made. Cinefilii au la dispozitie, pentru cazare, pensiunile din zona, dar si un camping modern. 

Abonamente (cu sau fara camping inclus): http://lunaplinafestival.ro/stiri/bilete-la-luna-plina-2016 

Site oficial www.lunaplinafestival.ro 

Facebook: https://www.facebook.com/LunaPlinaFestival/ 

Festivalul de Film Horror si Fantastic Luna Plina (25 – 28 august)  este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Transilvania Film.

CineFan va prezinta programul complet al Festivalului:

Joi 25 august

Sala Karloff

18,00 Ludo (India 2015, 90 min, r. Qaushiq Mukherjee, Nikon)

Patru adolescenti raman blocati intr-un mall si se vad nevoiti sa joace un joc blestemat in care zarurile vor face sangele sa curga si tot felul de creaturi dracesti sa-si faca aparitia.

Gradina Melies

21,00 Mi Gran Noche (Spania 2015, 100 min, r. Álex de la Iglesia).

Revelionul - prilej de transmisiuni televizate in direct, prilej de excese bahice (sampanie si nu numai, desigur) si, mai ales, prilej de satira infuzata de spirit latin si explozii histrionice tipice pentru o productie Álex de la Iglesia.

Cinema Vertigo

23,00 Sensoria (Suedia 2015, 81 min, r. Christian Hallman).

Caroline, de buna seama oropsita, nu a avut o viata deloc usoara. Astfel, isi doreste un nou inceput. Se decide sa se mute intr-un apartament nou, dar vechi, moment in care realizeaza ca nu e atat de singura pe cat ar crede si pe cat si-ar dori.

 

Vineri 26 august

Sala Karloff

14,15 Ludo (India 2015, 90 min, r. Qaushiq Mukherjee, Nikon).

16,00 Presagio (Argentina 2015, 86 min, r. Matias Salinas).

Premonitia mortii sotiei si a copilului il naruie atat fizic cat si psihic pe tanarul scriitor Camilo Rensi. In momentul in care acesta cere ajutorul unui psihiatru, tanarul este catapultat intr-un univers halucinant la granita dintre real si fantastic.

18,00 Vizitatorul (Romania 2016, 119 min, r. Jamil Hendi).

Luca si Otilia cauta sa se aseze la oras pentru a se putea intretine si pentru a-si putea croi un drum prin viata. Cei doi se muta intr-un apartament care nu e chiar cel mai propice loc pentru a creste un copil. Paranoia, teroarea si psihozele se insinueaza in vietile lor, iar Luca descopera niste adevaruri despre sine, despre apartament si despre lumea de dincolo.

Gradina Melies

21,00 Genuine, Povestea unui vampir (Germania, 1920, 90 min, r. Robert Wiene).

Cu acompaniament live FOLEY’ALA (Romania). Expresionismul lui Robert Wiene din Genuine e potentat de coloana sonora cu ritmuri insolite, sonoritati contemporane, sintetizatoare (si multe experimente sonore) a celor de la Foley’Ala.

Cinema Vertigo

21,00 Competitie scurt metraje Luna Plina (120 min): Eremida, Mayday, La Voce, Death Sentence, The Procedure, Leshy, Richi’s Sleep.

23,00 Labyrinth (Marea Britanie, SUA 1986, 101 min, r. Jim Henson).

La 30 de ani de la lansarea capodoperei fantastice a lui Jim Henson, spectatorii insetati de fantezie si aventura au ocazia de a se (re)intalni pe marele ecran cu sarmantul Jareth (interpretat de marele David Bowie), cu Sarah (o tanara si inocenta Jennifer Connelly) si cu creaturile fabuloase nascocite de geniul din spatele The Muppets.

 

Sambata 27 august

12,00 Competitie scurt metraje Luna Plina (120 min): Eremida, Mayday, La Voce, Death Sentence, The Procedure, Leshy, Richi’s Sleep.

14,15 Sensoria (Suedia 2015, 81 min, r. Christian Hallman).

16,00 Vizitatorul (Romania 2016, 119 min, r. Jamil Hendi).

Gradina Melies

21,00 Shelley (Danemarca, Suedia 2016, 92 min, r. Ali Abbasi).

Cosmina Stratan se muta de dupa dealuri fix in mijlocul padurii in aceasta poveste terifianta unui cuplu danez. Louise si Kasper doresc arzator un copil, dar sunt nevoiti sa recurga la o mama surogat. In vintrele acesteia, insa, o forma ciudata de viata incepe sa creasca...

Cinema Vertigo

21,00 Presagio (Argentina 2015, 86 min, r. Matias Salinas).

23,00 Rocky Horror Picture Show (Marea Britanie 1975, 100 min, r. Jim Sharman).

Midnight madness! Camp asumat! Coloana sonora adictiva! Film-cult prin excelenta.

 

Duminica 28 august

Sala Karloff

12,00 Proiectie film castigator.