Cea de-a 8-a editie a celui mai important festival de scurt metraje din vestul Romaniei va avea loc anul acesta in perioada 6-9 octombrie.

Proiectiile vor avea loc la Cinema Timis si la Sala 2 a Teatrului National din Timisoara.

Timp de 4 zile, timisorenii vor avea ocazia de a vedea cele mai noi si mai apreciate scurt metraje impartite in 7 sectiuni, 4 dintre ele fiind competitionale: o competitie internationala, una nationala, o competitie dedicata filmelor experimentale (Videorama) si competitia de scurt metraje dedicata filmelor pentru copii (Timikids). 

Premiul mare al festivalului este oferit de Institutul Cultural Roman si este in valoare de 3.500 de euro.

In afara competitiei spectatorii vor putea urmari scurt metraje aduse in Romania de festivalurile partenere: School Visit: EICTV Cuba, Festival Visit: Short Waves Polonia si Focus on Portugal (scurt metraje portugheze introduse de Carlos Ramos de la Indie Lisboa).

Ca in fiecare an, Timishort se va deschide cu un lung metraj in avanpremiera in Romania. 

Mult asteptatul thriller The Man Who Was Thursday, o co-productie Ungaria / Romania, va fi proiectat pentru prima data la Timishort

In rolul principal joaca Ana Ularu, actrita romanca cu cel mai mare succes international din ultimii ani. 

The Man Who Was Thursday este un thriller suprarealist din a carui distributie fac parte Francois Arnaud (The Borgias), Jordi Molla (Riddick), Ana Ularu (Serena) si Mark Ivanir (A Late Quartet). 

In urma unui incident rusinos in parohia sa, parintele Smith este chemat la Roma, pentru reabilitare spirituala. La sosire, Charles, omul care l-a indrumat pe calea credintei, dezvaluie adevaratul motiv pentru care Smith a fost adus la Roma: sa actioneze pe ascuns, pentru a-l descoperi pe misteriosul lider al unui grup anarhic de renegati. 

Diferenta dintre realitate si fantezie se estompeaza pe masura ce Smith cobooara tot mai adanc pe panta irationalului.

Regizorul Balazs Juszt va fi si el prezent la Timisoara si va face parte din juriul Competitiei Internationale de scurt metraj. 

Balazs Juszt a crescut intr-o familie de artisti. La 17 ani, a tradus „Harper Book of Quotations” in maghiara si a facut practica la Congresul american, unde a scris discursuri pentru Tom Lantos, pe atunci membru al Parlamentului Statelor Unite; Balazs a scris o autobiografie comica despre experientele sale in Congres. Asta i-a atras functia de scenarist principal pentru un serial de comedie, la varsta de 18 ani. 

Balasz a absolvit Colegiul „Royal Holloway” al Universitatii din Londra, obtinand apoi un master in arte vizuale la Universitatea din Los Angeles (UCLA), sub indrumarea actritei Cathy Schulman, castigatoare a Premiului Oscar. 

A fost asistent de regizor pentru filmul Relatives, regizat de mentorul sau, castigatorul Premiului Oscar István Szabó

Balazs Juszt a regizat numeroase videoclipuri muzicale, reclame, seriale de televiziune si scurt metraje.

Cea de-a 8-a editie Timishort este organizata de Asociatia Romana a Filmului Independent (ARFI) din Timisoara cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Timisoara si al Centrului National al Cinematografiei.