Astra Film Festival, editia cu numarul 23, are loc la Sibiu intre 17 si 23 octombrie 2016. 

Realitati incitante din lumea larga surprinse in documentare de top vor anima Sibiul vreme de 7 zile printr-o cura intensa de film documentar care va purta publicul cinefil intre cele 6 sali de cinema amenajate in centrul istoric al orasului.

Un numar record de 2.000 de filme au fost inscrise in acest an, iar publicul va avea de ales dintr-o selectie a celor mai bune 100 de documentare produse recent in Romania si in lume. 

Filmele din programul AFF 2016 sunt grupate dupa subiectele pe care le exploreaza si reunite in programe tematice precum Inside Radical Islam, No Place Like Dis-Place, Citizens of the Online World, Communist Faiths, Aromanians

Se reflecta voci puternice de autor in sectiunile Self-Family-Society, Doc-vlog, Circumscribed Spaces, Stories from Urbania. Povesti care iti taie rasuflarea si personaje incredibile apar in filmele din programele Encounters, Refurbished Past si Reality Under Cover

40 dintre filmele care se regasesc in programele tematice sunt incluse si in cele 4 sectiuni competitionale ale festivalului: OutStanDox, Romania, Central & Eastern Europe si Student.

Un program special este dedicat celor mai recente filme realizate de superstaruri ale cinemaului de non-fictiune – Great Master’s Latest: The Pearl Button in regia lui Patricio Guzmán, premiat la Festivalul de Film de la Berlin, Fire At Sea (Marele Premiu la Festivalul de Film de la Berlin in 2016) in regia lui Gianfranco Rosi - primul documentarist distins vreodata cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Venetia, Lo and Behold, Reveries of the Connected World in regia lui Werner Herzog, o voce puternica si distincta in cinematografia mondiala si The Thoughts That Once We Had in regia lui Thom Andersen

O alta legenda a filmului documentar, Frederick Wiseman, va fi omagiata printr-un program dedicat care va familiariza publicul festivalului cu 3 filme din vasta sa opera care se prezinta ca o radiografie provocatoare si necenzurata a institutilor americane si europene in ultimii 50 de ani. De curand, Academia Americana de Film a anuntat ca regizorul va primi un OSCAR onorific pentru intreaga activitate.

Cele mai noi tehnologii pe care le exploreaza filmul documentar in formate precum VR, 360, webdoc sau full dome sunt prezente in programul The Future Is Now. In premiera in Sibiu, publicul de la Astra Film Festival va putea sa experimenteze vizionarea de film documentar in afara salii de cinema cu ajutorul celor mai noi gadget-uri, precum ochelarii pentru realitate virtuala sau proiectii 360 de grade. 

Programul editiei din 2016 va fi completat cu conferinte, discutii panel, masterclass-uri, intalniri ale profesionistilor din industrie, Astra Film Junior, concerte si Q&A-uri cu regizorii prezenti la Sibiu.

“Selectia de filme a editiei din acest an se remarca atat prin diversitatea subiectelor, festivalul are numeroase programe tematice, cat si prin inglobarea noilor formate de documentare imersive si new media. De 23 de ani, Astra Film Festival este ca un pasaport cu care spectatorii pot traversa granite si explora alte lumi”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.

Selectia oficiala Astra Film Festival 2016 este disponibila aici: http://www.astrafilm.ro