Festivalul International de Film Transilvania, initiat la Cluj-Napoca in 2002, se extinde, pentru prima data, in Republica Moldova.

Prima editie TIFF Chisinau va avea loc intre 6 si 9 octombrie 2016, la Cinema Odeon, si va aduce o selectie de filme romanesti recente, alaturi de cateva dintre cele mai apreciate productii proiectate la Cluj, in aceasta primavara. 

Invitatii speciali ai evenimentului - regizori si actori romani - vor sta de vorba cu publicul si vor sustine lectii de cinema. 

„TIFF, cel mai mare eveniment cinematografic din Romania, a implicat in mod constant creatorii de film din Moldova in varii proiecte educationale, workshop-uri sau dezbateri despre co-productiile cinematografice. De-a lungul anilor, am invitat la Cluj tineri cineasti, precum si reprezentanti de marca ai cinematografiei din Republica Moldova. Acum e momentul ca TIFF, aflat la maturitate, sa poata fi gustat si de publicul de peste Prut. In timp, speram sa cream aceeasi emulatie si acelasi interes in jurul evenimentului precum la Cluj, Sibiu, Bucuresti sau Targu Mures”, declara Tudor Giurgiu, presedintele festivalului. 

TIFF Chisinau isi propune sa devina un eveniment anual cu traditie in Republica Moldova, care sa aduca in fata publicului cele mai importante productii recente lansate si premiate in festivaluri, precum si succese de casa, un motor important in sustinerea si promovarea cinematografiei locale si un formator al generatiei tinere.

La prima editie TIFF Chisinau, intre 6-9 octombrie, la Cinema Odeon, vor rula circa 20 de filme – lung metraje si scurt metraje de fictiune si documentare, majoritatea in premiera in Republica Moldova. 

Unele dintre ele vor fi proiectate in prezenta realizatorilor lor. Programul complet va fi anuntat in curand. Biletele vor fi puse in vanzare pe www.iticket.md. 

La editia aniversara cu numarul 15, in aceasta primavara, TIFF a avut peste 79.000 de spectatori platitori de bilete la cele 248 de filme din 64 de tari. In total, numarul participantilor a depasit 110.000. 

TIFF Chisinau (6-9 octombrie) este organizat de Asociatia Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijnul: Centrului National al Cinematografiei, Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni.