Regizorul Curtis Hanson a decedat in cursul zilei de ieri la resedinta sa din cauze naturale.

Se pare ca regizorul avea de ceva vreme probleme de sanatate.

Curtis Lee Hanson s-a nascut pe 24 martie 1945, in Reno si a crescut in Los Angeles. Si-a inceput cariera ca scenarist si regizor de filme independente in anii ‘70.

Hanson este probabil cel mai cunoscut pentru regia filmului L.A. Confidential (1997) pe care l-a si produs si scris (impreuna cu Brian Helgeland). Adaptarea romanului lui James Ellroy i-a adus acestuia o nominalizare la Palme d’or la Festivalul de la Cannes si Premiul Oscar pentru scenariu adaptat.

De-a lungul carierei sale, Curtis Hanson a regizat numeroase filme memorabile. Printre ele: Mana care impinge leaganul / The Hand That Rocks the Cradle (1992), Raul ucigas / The River Wild (1994), L.A. Confidential (1997), Wonder Boys (2000), 8 Mile (2002), Eu cu sora mea mai mica / In Her Shoes (2005) sau Norocosul / Lucky You (2007).

Hanson este cunoscut si pentru regia productiei HBO Hazardul moral / Too Big To Fail.

Ultimul proiect al regizorului a fost filmul Valul perfect / Chasing Mavericks din 2012 ale carui filmari au fost incepute de Hanson dupa care datorita unor probleme de sanatate acesta s-a retras din proiect. Productia a fost incheiata de regizorul Michael Apted.

Inainte de a-si incepe cariera de cineast, Hanson a fost fotograf pentru revista Cinema. Aici i-a facut poze si tinerei Faye Dunaway. Pozele lui i-au adus acesteia o auditie pentru filmul Bonnie & Clyde, Dunaway devenind din acel moment una dintre actritele de succes ale Hollywood-ului in anii 1980.