Unul dintre cele mai asteptate evenimente culturale ale toamnei incepe vineri, 14 octombrie, si va cuprinde Bucurestiul timp de zece zile. 

Peste 6000 de bilete s-au vandut deja in avans pe Eventbook.ro la premierele filmelor de la Cannes. 

Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului si Sala Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei. 

Programul poate fi gasit pe www.filmedefestival.ro.

Evenimentul se deschide oficial vineri, de la 18.30, la CinemaPRO, cu Toni Erdmann, in prezenta regizoarei Maren Ade, care va sta de vorba cu publicul la finalul proiectiei. 

Comedia filmata aproape integral la Bucuresti a sedus presa internationala la Cannes, castigand Premiul criticii – FIPRESCI, si va reprezenta Germania la Gala Oscar 2017. 

Pe Maren Ade, cinefilii o vor putea intalni si la Everyone Else / Alle Anderen (2009), un alt film de succes al regizoarei germane, distins cu Marele Premiu al Juriului si Ursul de argint pentru interpretare (Birgit Minichmayr) la Berlin. 

Un alt invitat special in acest prim week-end este artista Mania Akbari, care va fi prezenta la proiectiile filmelor lui Abbas Kiarostami

In sectiunea Tribut Abbas Kiarostami vor fi proiectate cateva dintre filmele remarcabile ale regizorului iranian: Close-Up (1990), Through the Olive Trees (1994), Le Goût de la cerise / Taste of Cherry (Palme d’Or, Cannes 1997) si Ten (2002), cu Mania Akbari in rolul principal. Kiarostami s-a stins in iulie anul acesta la Paris, la varsta de 76 de ani.

Sambata, 15 octombrie, este Ziua de Aur la CinemaPRO. Filmele recompensate cu cele mai importante trei trofee ale anului, in marile festivaluri, vor rula in premiera, intr-o singura zi. 

Maratonul incepe la 13.30 cu The Woman Who Left, noul film al regizorului Lav Diaz, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Venetia, si continua de la 18.00 cu Fire at Sea (r. Gianfranco Rosi), documentarul distins cu Ursul de Aur la Berlin. De la 21.15, va fi proiectat filmul laureat cu Palme d’Or, I Daniel Blake (r. Ken Loach).

Regizorul finlandez Juho Kuosmanen, marele castigator al sectiunii Un Certain Regard la Cannes cu The Happiest Day in the Life of Olli Mäki, va fi prezent duminica, de la 18.30, la proiectia filmului sau de la Cinema Elvire Popesco. Debutul sau remarcabil, inspirat de o poveste reala, este propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film strain. 

Tot in week-end, incep proiectiile din Focus Olivier Assayas, marele invitat al editiei din acest a Les Films de Cannes à Bucarest: Demonlover, L’Heure d’été, L’Eau froide

Renumitul regizor francez va sustine un masterclass cu intrare libera la UNATC pe 21 octombrie, de la ora 11.00, moderat de  criticul de film Michal Oleszczyk (Rogerebert.com). Un masterclass cu intrare libera va sustine si regizorul francez Alain Guiraudie (Rester Vertical, L’Inconnu du lac), pe 18 octombrie, ora 11.00, la Sala de cinema a UNATC. Moderator va fi criticul de film Pascal Mérigeau (Nouvel Observateur).

Printre titlurile programate in primul week-end se afla si Juste la fin du monde al lui Xavier Dolan (Marele Premiu), American Honey (r. Andrea Arnold, Premiul Juriului), Ma’Rosa (Premiul de interpretare feminina – Jaclyn Jose), Elle (r. Paul Verhoeven), propunerea Frantei la Oscar, Fixeur, noul film al lui Adrian Sitaru, si pelicula Si va fi…. Aceasta este o co-productie a studiourilor Buftea si a Delta Film (Moscova), regizata de cineastul basarabean Valeriu Jereghi, filmata de Vivi Dragan Vasile si proiectata in Un Certain Regard la Cannes, in 1993. O parte din echipa va fi prezenta la proiectia de duminica, 16 octombrie, ora 14.00, la Cinema Muzeul Taranului. 

Retrospectiva Abbas Kiarostami la Les Films de Cannes à Bucarest

Abbas Kiarostami, unul dintre cei mai influenti cineasti ai ultimelor decenii, care s-a stins in iulie anul acesta la Paris, la varsta de 76 de ani, va fi celebrat in cadrul unei retrospective la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). 

Invitata speciala, cu acest prilej, este actrita Mania Akbari, care va lua parte la proiectii si va discuta cu publicul in primele patru zile de festival.

Actrita, regizoare, pictorita si fotograf, Mania Akbari exploreaza continuu formele identitatii feminine si conditia femeii in Iran. 

Filmele si proiectele ei video i-au adus premii in marile festivaluri internationale si cenzura in propria tara. Akbari a fost exilata din Iran si traieste in prezent in Londra, tema abordata in filmul Life May Be (2014), realizat impreuna cu Mark Cousins si proiectat la Karlovy Vary. 

Filmele sale provocatoare si radicale au fost in centrul unor retrospective organizate de British Film Institute (2013), Denmark Film Institute (2014) sau Oldenburg IFF (2014). 

A avut, totodata, numeroase expozitii in galerii prestigioase precum Tate Modern. Cel mai recent proiect al ei este A Moon For My Father, realizat in colaborare cu artistul britanic Douglas White.

Patru dintre filmele care i-au adus renumele regizorului iranian vor fi proiectate in sectiunea Tribut Abbas Kiarostami. Close-Up (1990) a fost proiectat in numeroase festivaluri internationale si are in centru un cinefil care trece drept un cineast renumit, Mohsen Makhmalbaf, cu care seamana si care exista in realitate. 

Granitele dintre fictiune si documentar sunt greu de depistat, Kiarostami insusi jucandu-si propriul rol. Au travers des oliviers / Through the Olive Trees (1994), selectat in competitie la Cannes, urmareste o echipa de filmare care ajunge intr-un sat din nordul Iranului devastat de cutremur pentru a realiza filmul Et la vie continue.  

Le Goût de la cerise / Taste of Cherry ii aduce recunoasterea suprema in 1997, cand primeste Palme d'Or la Cannes. 

Filmul despre suicid, interzis pana atunci in Iran, a primit permisiunea de a fi proiectat cu o seara inainte de decernarea premiului, sub forma unei versiuni mai conforme cu politica Islamului.  

Cu Ten (2002), selectionat din nou in competitie la Cannes, regizorul a demonstrat ca cinema-ul poate fi produs cu un minimum de mijloace. Filmat intr-o masina, cu Mania Akbari in rolul principal, Ten este o colectie de zece viniete care vorbesc despre vietile a zece femei. 

Akbari, care a devenit cunoscuta pe plan international cu acest rol, va povesti despre aceasta experienta sambata, 15 octombrie, de la ora 20.00, la Cinema Elvire Popesco.

Abbas Kiarostami (22 iunie 1940, Teheran – 4 iulie 2016, Paris) a fost regizor, scenarist si producator de film. 

Autor a peste 40 de filme, Kiarostami a devenit o figura emblematica pentru cultura iraniana, filmele lui conturand un portret nuantat al Iranului. A fost remarcat in festivaluri inca de la inceputuri, cu scurtmetrajul Le pain et la rue. 

Dupa revolutia iraniana din 1979, cineastul a ales sa ramana in tara pentru ca cinema-ul sau n-ar fi suportat, marturisea el, dezradacinarea. 

Recunoasterea internationala vine odata cu primul film din „Trilogia Koker”, Ou est la maison de mon ami? (1987), din care fac parte si Et la vie continue (1992) si Au travers des oliviers (1994), acesta din urma selectionat in competitie la Cannes.

Close-Up (1990), Le Goût de la cerise / Taste of Cherry (1997), distins cu Palme d’Or la Cannes, si Le Vent nous emportera (1999), premiat la Festivalul de la Venetia, ii consolideaza reputatia de cineast original, remarcabil in felul in care topeste granitele dintre realitate si fictiune. 

Printre ultimele sale filme se numara Copie conforma (2010), cu Juliette Binoche, si Like Someone in Love (2012), ambele prezentate la Cannes.

Ziua de Aur si filme noi de Nae Caranfil, Radu Jude si Adrian Sitaru

Un maraton unic cu filmele care au castigat trofeele Palme d’Or, Leul de Aur si Ursul de Aur, precum si premierele unor filme romanesti de Nae Caranfil, Radu Jude, Adrian Sitaru sau Igor Cobileanski ii asteapta pe iubitorii de cinema intre 14 si 23 octombrie la Les Films de Cannes à Bucarest. 

Ziua de Aur vine pe 15 octombrie, la CinemaPRO, cu filmele care si-au adjudecat cele mai importante trei trofee ale anului, in marile festivaluri internationale. 

Maratonul incepe la 13.30 cu The Woman Who Left, noul film al regizorului Lav Diaz, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Venetia. 

O femeie eliberata dupa ce a fost inchisa pentru o crima pe care nu a comis-o afla ca sotul a murit, iar fiul ei a disparut. Prin ochii ei, cineastul filipinez analizeaza lucid o societate divizata in care domina coruptia, privilegiile, complicitatea. 

De la 18.00, Fire at Sea (r. Gianfranco Rosi), documentarul distins cu Ursul de Aur la Berlin si distribuit de Clorofilm, vorbeste despre disperarea care impinge milioane de oameni sa fuga din Africa si Orientul Mijlociu. Pentru ei, insula Lampedusa poate fi sfarsitul sau un nou inceput. 

Teme sociale atinge si filmul laureat cu Palme d’Or, I Daniel Blake, proiectat in premiera in Romania pe 15 octombrie, de la 21.15, la CinemaPRO. Drama unui tamplar britanic fortat sa se confrunte cu o birocratie absurda dupa ce a fost declarat inapt de munca i-a adus lui Ken Loach al doilea Palme d’Or dupa The Wind that Shakes the Barley (2006). 

Incasarile din bilete vor fi donate campaniei Auzul e un dar, nu-l ignora!, o initiativa Televiziunii Romane si a Radio Romania, in parteneriat cu Asociatia Audiologilor din Romania si cu Societatea Romana de Otorinolaringologie Pedriatica care isi propune sa echipeze maternitatile din Romania cu aparatura necesara screening-ului auditiv. 

La editia de anul acesta, noile productii semnate de Nae Caranfil, Radu Jude, Adrian Sitaru si Igor Cobileanski vor putea fi vizionate pentru prima data in Capitala, la Cinema Muzeul Taranului, in prezenta echipelor. 

Comedia lui Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter (foto sus), va rula vineri, 21 octombrie, de la 21.00, in prezenta regizorului. Povestea actorului de teatru care navigheaza cu greu intre rolul complicat dintr-un spectacol de musical, o nevasta geloasa pana la depresie si obsesia marelui cutremur devastator, anuntat ca iminent de experti, ii are in distributie pe Teodor Corban, Laurentiu Banescu, Maria Obretin si Simona Arsu. Filmul va fi lansat anul viitor in cinematografe de Voodoo Films. 

Cu o luna inaintea premierei oficiale, Inimi cicatrizate, in regia lui Radu Jude, o adaptare libera dupa opera lui Max Blecher, recompensata cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Locarno, va putea fi vizionata in festival. 

Cinefilii au ocazia sa vada primii si Fixeur, al lui Adrian Sitaru, proiectat de curand la cel mai mare festival din America de Nord, Toronto IFF, precum si la Tokyo IFF. Drama unui jurnalist (Tudor Aaron Istodor) care-si pune la indoiala ambitiile si meseria in timp ce documenteaza un material despre minore exploatate sexual va ajunge in cinematografe in ianuarie 2017. 

In avanpremiera va rula si Afacerea Est, regizat de Igor Cobileanski, o tragicomedie despre doi barbati (Ion Sapdaru si Constantin Puscasu) care, constransi de saracie si lipsa de perspective, devin parteneri de afaceri. 

Din Republica Moldova vine si Anisoara, filmul Anei Felicia Scutelnicu (Panihida) care a cucerit recent publicul si presa la Festivalul de la San Sebastian, in competitia New Directors, si la Filmfest München. Filmat cu actori non-profesionisti, intr-un sat pitoresc de peste Prut, Anisoara este, potrivit Variety, un omagiu bland si eliberator despre prima dragoste si maturizarea unei fete. 

Monica Lazurean-Gorgan isi va prezenta in avanpremiera – cu intrare libera – Doar o rasuflare, desemnat Cel mai bun documentar la Festivalul de la Sarajevo, in aceasta vara, un film despre natura profund contradictorie a iubirii in viata de familie. 

Dintre filmele toamnei, spectatorii vor putea urmari Doua lozuri (r. Paul Negoescu), comedia cu Dorian Boguta, Dragos Bucur si Alexandru Papadopol, dar si cele trei productii romanesti care au fost proiectate la Cannes 2016: Sieranevada (r. Cristi Puiu), Caini (r. Bogdan Mirica), distins cu Premiul criticii – FIPRESCI in Un Certain Regard, si Bacalaureat (r. Cristian Mungiu), castigatorul Premiului de regie (ex aequo) la Cannes.

Editia a saptea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizata de Asociatia Cinemascop si Voodoo Films si realizata in parteneriat cu Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti si Muzeul National de Arta al Romaniei. 

Este un proiect cultural finantat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primariei Municipiului Bucuresti - ARCUB, in cadrul Programului cultural „Bucuresti - Orasul in-vizibil” 2016, Institutul Cultural Roman, Goethe Institut si Ambasada Finlandei.