Recunosc: sunt un fan al filmelor SF. Cine ma cunoaste stie ca pe langa pasiunea mea pentru Star Trek si Star Wars, unele dintre cele mai indragite filme SF ale mele sunt seriile Back to the Future si Alien.

Asa ca atunci cand apare un nou SF pe ecrane, acest lucru nu poate decat sa ma bucure.

Trebuie sa recunosc insa si faptul ca am mers la Arrival cu inima putin stransa. Trailerul nu era foarte antrenant, iar un CineFan care acum locuieste in Canada (Cristi care a scris nenumarate articole pe site in trecut) imi spusese ca este cel mai bun film vazut de el la festivalul din Toronto din acest an. 

Unde mai pui ca Arrival fusese si nominalizat pentru Leul de Aur la Venetia.

Cu astfel de referinte, am fost foarte intrigat de ce o sa vad in sala de cinema.

M-am bucurat in cele din urma sa descopar un SF de exceptie care m-a facut sa discut cu prietenii cel putin inca 30 de minute dupa ce el s-a terminat. Am ramas pur si simplu fascinat de ineditul mod al filmului de a aborda un prim contact cu o rasa extraterestra.

Arrival isi trage inspiratia din filme precum Contact sau Close Encounters of the Third Kind si reuseste sa mixeze atmosfera din cele doua atat de bine ca la un moment dat uiti ca vizionezi un film SF si ti se pare ca totul este real si se intampla in acel moment.

Arrival are un cuvant greu de spus despre lumea de azi, despre cat de distanti am devenit unul fata de celalalt, despre cat de importanta este comunicarea. Si de ce nu, ce ne asteapta in viitor daca nu vom reusi sa trecem peste neintelegerile culturale care domina civilizatia de astazi.

Amy Adams si Jeremy Renner sunt deosebiti in rolurile principale, alaturi de Forest Whitaker ce completeaza trio-ul insarcinat sa realizeze Primul Contact cu extraterestrii.

Plin de incarcatura emotionala este si personajul interpretat de Tzi Ma (Generalul Shang) care are un rol cheie in dezvoltarea povestii.

Povestea incepe in forta: 12 nave cu aspect de pietre aterizeaza in locuri diferite de pe glob, starnind panica. Inainte doar imaginati sau contestati, extraterestrii sunt acum aici, dar nimeni nu stie de ce au venit si ce planuri au. 

Lumea intreaga lanseaza imediat supozitii, iar marile puteri ameninta sa atace „invadatorii”. 

In acest context, Dr. Louise Banks (Amy Adams), specialista in lingvistica, este angajata de Guvernul SUA sa descifreze limbajul “intrusilor” pentru a le afla intentiile. 

Alaturi de colegul fizician Ian Donnelly (Jeremy Renner) se folosesc deopotriva de cifre, litere, sunete si mima in incercarea de a relationa cu doi reprezentanti ai oaspetilor nepoftiti. Miza: soarta planetei. Scopul: de a afla cat mai curand ce ii framanta pe toti: Ce cauta extraterestrii pe Pamant? 

Regizorul Denis Villeneuve se aventureaza cu Arrival pentru prima data pe terenul filmelor SF si o face foarte bine!

Cunoscut pentru filme extrem de diferite precum Sicario (2015), Prisoners (2013) sau Incendies (2010), Villeneuve reuseste cu Arrival sa ajunga pe podiumul cu cele mai bune filme SF din toate timpurile, fascinand cu o poveste simpla dar incarcata de emotie si inteligenta.

Si se pare ca Villeneuve va ramane inca putin pe teritoriul filmelor SF: tocmai filmeaza sequelul iconicului Blade Runner intitulat Blade Runner 2049 - film ce va avea premiera in luna octombrie a anului 2017.

Scenariul lui Arrival este scris de Eric Heisserer, pe baza nuvelei Story of Your Life, scrisa de Ted Chiang in 2000.

Arrival este unul dintre cele mai bune SF-uri vazute vreodata, o poveste ce se incheaga si se ramifica atat de mult pe cat isi doresc spectatorii. Un film memorabil ce nu trebuie ratat nici de cinefili si nici de fanii filmelor SF.

Avem putine SF-uri memorabile, asa ca Arrival este o surpriza placuta si un SF de care aveam mare nevoie! Ma bucur ca un astfel de film a fost facut. 

De vazut si revazut!

Arrival / Primul Contact ajunge in cinematografe din 11 noiembrie 2016, adus de InterComFilm Distribution.