Cronicile de film sunt o ocazie importanta sa iti oferi experienta pentru impartasit, cu ceilalti. 

Pot fi un ghid pentru cei care cauta o noua experienta si, din cate am vazut in ultimii ani in materie de filme, am avut o sumedenie de noutati si o evolutie a cinematografiei catre un impact tot mai profund asupra privitorului.

Cu toate acestea, directia pe care filmul Puterea tacerii / Power of Silence o are, este putin diferita. De ce? Din mai multe motive. 

• Mai intai, subiectul filmului nu este unul comun si extrem de actual, in concordanta cu evolutia umanitatii, cu etapa in care ne aflam chiar acum. 

• Al doilea motiv ar fi personajul principal din acest film, care este Braco, un croat, pe care il cheama de fapt Josip Grbavac. Braco este un “vindecator” care prin tacerea lui daruieste oamenilor  exact ceea ce au nevoie in vietile lor, pentru corp si suflet.

• Al treilea motiv este mesajul filmului, care este din nou in ton cu tendinta mondiala de a ne intoarce catre constienta, catre credinta, catre adevar: Puterea tacerii. 

Ceva ce prezentatorul filmului, care este Armand Assante (foto dreapta impreuna cu Braco), dar si invitati de soi care vorbesc despre fenomenul Braco si despre mesajul pe care acesta il propovaduieste – acela al unei credinte fara frontiere, bariere lingvistice sau rasiale, limitari legate de rituri religioase sau de orice alta natura – prezinta de-a lungul intregului documentar.

Sigur ca motive de  a continua cu argumentele exista, insa cel mai bine ar fi sa mergeti sa vedeti filmul, care din punct de vedere strict cinematografic este o realizare extrem de reusita, in care energia lui Braco este acompaniata extrem de inspirat de coloana sonora a filmului si de o imagine clara si luminoasa, la fel ca mesajul filmului.

Cred ca cel mai important este ca lumea incepe sa caute raspunsuri legate de viata, de cine suntem, de ce anume avem de facut in aceasta viata si documentarul de fata vine ca un raspuns la aceste intrebari, sau macar ca punct de pornire pentru un raspuns posibil.

Braco in Romania, la premiera filmului Power of Silence de la CinemaPro (Bucuresti).

Filmul in totalitatea lui este un mesaj puternic catre omul de astazi, catre constiinta umanitatii, de a intelege ca suntem cu totii un organism ce vietuieste dincolo de regulile sociale, dincolo de religie si rasa sau de meseria pe care o avem. 

Dincolo de acestea, in tacerea din interiorul nostru, se gaseste o scanteie din ceva maret, ceva ce se poate experimenta direct in prezenta lui Braco sau chiar doar vizionand filmul. 

Regizorul Jakov Sedlar a reusit sa imbine cu multa inspiratie un subiect dificil de pus pe pelicula cu o transmisie care sa fie inteligibila si nu doar tacere.