Va salut si la mai mare, dragi prieteni cinefani!

Iata ca spre bucuria noastra, anul 2017 ne aduce inca o surpriza placuta in domeniul cinematografiei prin filmul Life / Viata, primele semne, dupa cum urmeaza sa va detaliez mai jos:

Casa de productie Sony Pictures, prin subsidiara Columbia Pictures, a preferat ca in intervalul usor astenic al iernii (care de regula este adresat filmelor nominalizate la Oscar), sa delecteze publicul cu doua pelicule din genul science-fiction, ambele dotate cu staruri de cel mai mare rang si regizate de regizori extrem de competenti care in trecut au facut filme apreciate.

Daca Passengers a fost destul de criticat, desi mie mi-a placut mult pentru interactiunea si motivarea personajelor principale, precum si pentru viziunea regizorului de a pune in valoare frumusetea spatiului cosmic, iata ca acum suntem delectati cu cea de-a doua latura a acestui binom, respectiv Life care ofera o alta perspectiva asupra acestor doua aspecte.

In primul rand, filmul in cauza este catalogat ca fiind “R - Restricted” pentru violenta si limbaj licentios si va pot spune ca isi merita pe deplin acest rating, intrucat evenimentele se desfasoara fara nici un menajament iar trairile personajelor sunt foarte bine presarate cu elemente de spaima care necesita si cuvinte un pic mai triviale.

Ca o parere personala, ar fi daunat enorm ca acest film sa fie diluat la nivelul “PG-13” intrucat au fost situatii in trecut cand avaritatea caselor de productie a stricat efectiv calitatea unor filme doar de dragul de a castiga cativa spectatori (exemplific prin Robocop, Chronicles of Riddick si Alien vs. Predator), insa spre norocul nostru, trendul actual este de a da frau producatorilor in a-si spune povestea fara nici o restrictie.

As cataloga genul filmului ca fiind Horror / Thriller si o mica picatura de Sci-Fi, intrucat in ciuda faptului ca evenimentele se petrec pe Statia Spatiala Internationala, restul elementelor par desprinse din prezent, fapt ce favorizeaza imersiunea publicului fata de trairile personajelor principale.  

Apreciez foarte mult riscul producatorilor de a da un suflu nou acestui gen de filme care a fost neglijat in ultimii ani, mai ales ca in trecut ne-a oferit Alien(s), Event Horizon, Sfera / Sphere  si Sunshine.

Privind castingul, numai de bine! Si asta pentru ca nu sunt multe filme in zilele noastre cu o astfel de distributie, respectiv Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Hiroyuki Sanada si Ryan Reynolds, in ordinea implicarii in desfasurarea intrigii. 

Regia este semnata de Daniel Espinosa, un nume relativ necunoscut in prim planul Hollywoodian insa care s-a remarcat prin Safe House si mai ales, Child 44.

Privind intriga, din dorinta de a nu oferi spoilere, ma pot rezuma la a va indica ca in urma recuperarii unor probe de sol de pe suprafata planetei Marte, inginerii astronomi de pe Statia Spatiala Internationala au descoperit o celula organica in stare latenta care in conditii favorabile vietii, se dezvolta intr-un ritm exponential si devine un pericol pentru echipaj si pentru omenire.

La capitolul scenografie si montaj, trebuie apreciata echipa de productie care a folosit cadre largi pentru a pune in valoare detaliile extrem de bine conturate ale Statiei Spatiale si ale Planetei Pamant dar si cele extrem de inguste pentru a favoriza starea sufocanta si de tensiune ale incaperilor din ce in ce mai claustrofobe.

Tot la acest capitol, un rol extrem de favorabil au avut scenele filmate fara intrerupere care apropie publicul de starea de panica a personajelor principale puse in fata unor situatii tensionate si cu twist-uri la tot pasul. 

In favoarea imaginii este de apreciat si calitatea efectelor speciale si totodata munca graficienilor pentru detaliul acordat entitatii extratereste si a tututor micilor componente ale Statiei Spatiale Internationale.

Avand in vedere faptul ca ne adresam unui film preponderent thriller, latura sonora este de cea mai buna calitate si asigura starea incordata a desfasurarii evenimentelor, fiind de apreciat in acest sens.

Totodata, la capitul aprecieri trebuie mentionate si twist-urile evenimentelor ce se petrec in intriga filmului si va pot spune ca nu le veti putea anticipa anterior vizionarii acestuia.

Avand in vedere numele grele implicate in distributia filmului, va pot indica ca actiunea se desfasoara in mare parte in jurul persoanejelor interpretate de Jake Gyllenhaal si Rebecca Ferguson, insa din pricina temerii de a va strica intriga, prefer sa va invit pe scaunul cinematografului pentru a lua parte la deznodamantul celorlalti protagonisti.

Privind aspectele negative, in afara unor clisee usoare deja folosite un alte filme de groaza, nu pot releva ceva care sa imi fi displacut la pelicula in cauza.

Astfel fiind spuse, va sfatuiesc dragi cinefani sa va rezervati circa o ora si patruzeci de minute din timpul dumneavoastra pentru a viziona filmul Life, un horror / thriller care te tine prins pe scaunul cinematografului pana la deznodamant.

Filmul ajunge din 24 martie in cinematografe.

Multumesc InterComFilm pentru invitatia la film.

Trailer: