In acest weekend vom fi delectati cu noile aventuri ale celui mai simpatic super-erou din lumea benzilor desenate! Sunt astfel onorat sa va prezint cate ceva despre Spider-Man: Homecoming.

Pentru inceput, privind radacinile acestei serii de benzi desenate, acestea au fost redactate de catre celebrii Stan Lee si Steve Ditko in anul 1962 si au fost extrem de apreciate de-a lungul anilor si chiar si in prezent. 

Privind drepturile vizuale, acestea sunt in prezent detinute de Sony (prin subsidiara Columbia Pictures), care le-au achizitionat in anul 1999 prin Marvel (o entitate minora la vremea respectiva) si MGM

Din faza incipienta trebuie sa relevam faptul ca datorita curajului celor de la Sony de a investi in anul 2002 un buget de circa 140 de milioane de dolari (o suma uriasa pentru vremea respectiva) intr-un vis al regizorului Sam Raimi de a-l portretiza pe Spider-Man, astazi suntem delectati cu (minim) doua universuri cinematografice de super-eroi care dau (multa) culoare acestor timpuri destul de anoste si lipsite de inovatie. 

Eu personal chiar as fi curios cum ar fi lumea Hollywoodiana fara filmele bazate pe benzile desenate... Cred ca deja s-ar epuiza francizele Bond, Star Wars si Indiana Jones, ca sa ma rezum la cele de succes.

In fapt, primul Spider-Man a ridicat enorm de mult stacheta standardelor peliculelor cu super-eroi iar sequel-urile sale nu au facut decat sa betoneze aceasta categorie de filme in fundatia blockbusterelor zilelor noastre.

In vara anului 2015, s-a anuntat cu multa valva faptul ca Sony a ajuns la un acord cu Marvel despre includerea unui nou personaj Spider-Man in Universul Cinematografic Marvel si promovarea acestuia in Captain America: Civil War. Consider ca mutarea in cauza a avut doua taisuri, prima de revigorare a unei francize cazute in deradere iar cea de-a doua, stoparea unui val de spin-off-uri anuntate de Sony privind antagonistii acestei serii despre care nu cred ca erau asteptate de prea multi cinefili...

Dupa succesul incredibil atat la nivel de box-office cat si ca valoare cinematografica a lui Captain America: Civil War, valurile de aprecieri au inceput sa-l loveasca pe Tom Holland si interpretarea sa a eroului cu panze de paianjen. Imediat s-a aprobat astfel finantarea si producerea lui Spider-Man: Homecoming, a treia (in epoca moderna) reiterare a acestui personaj. 

Consider ca aceasta alegere este extrem de inspirata intrucat atat Marvel are de castigat prin introducerea unei stele intr-o constelatie extrem de valoroasa, cat si Sony prin veniturile uriase ce vor fi realizate si publicitatea unui potential nou univers cinematografic pe care-l poate administra.

Fiind sub atenta supraveghere a echipei de productie Marvel, acestia si-au ales ca de obicei un regizor tanar si dornic de inovare in persoana lui Jon Watts, un fan declarat al benzilor desenate cu eroul in cauza si care si-a pus amprenta intr-un mod foarte apreciat la reinventarea acestei productii.

Ca o paranteza… ce diferenta colosala privind alegerile celor doi titani ai benzilor desenate: In timp ce Marvel incurajeaza tineri regizori in a-si produce filmele dupa propria viziune, cei de la D.C. (a se citi Warner Bros.) tot apeleaza la regizori consacrati (Martin Campbell, Zack Snyder, David Ayer... ) care nu reusesc de fiecare data sa aduca ceva revigorant si se rezuma doar la aspectul vizual si cursivitatea scenelor confome cu scenariul. 

Trebuie inca o data sa apreciez efortul echipei de productie si regie a filmului in cauza intrucat au reusit sa aduca ceva nou unui personaj deja portretizat de doua ori in ultimii ani si nu s-au repetat cu prezentarea scenelor atat de familiare publicului larg si ma refer aici la muscatura paianjenului radioactiv, moartea unchiului Ben si sariturile eroului printre zgarie-norii din New York.

Efortul in cauza este atat mai mare cu cat filmul are un aer adolescentin, plin de haz si cu elemente de puternica imersiune fata de personajul principal iar motivarea antagonistilor este simpla si dezvoltata cursiv. Tot la acest capitol, trebuie apreciat si faptul ca evenimentele scenariului se dezvolta treptat iar acestea sunt contemporane cu zilele noastre si nu se departeaza in domeniul stiintifico-fantastic-ului.

Un urias plus al filmului in cauza este distribuirea ca antagonist principal al lui Michael Keaton, un actor de cea mai mare calitate care a dat multa greutate personajului Adrian Toomes, alias The Vulture. Privind personajul in cauza, va pot spune ca m-a impresionat extrem de pozitiv si langa Tom Hiddleston, il pot cataloga ca fiind cel mai bun personaj negativ din Universul Cinematografic Marvel.

O alta mare calitate a filmului in cauza este ca desfasurarea evenimentelor il prinde pe Peter Parker in clasa a X-a si astfel ne sunt prezentate aventurile comice si inocente ale unui adolescent insa si pline de curaj pentru a se lupta cu personaje superioare atat fizic cat si ca experienta de viata.

Desi povestea lui Peter Parker a fost povestita in mai multe randuri, iata ca de aceasta data, scenarisitii au reusit sa ne surprinda cu multe aspecte extrem de captivante si cateva twist-uri pentru care va invit cu caldura la cinematograf si totodata va garantez ca nu veti simti nici un moment de plictiseala sau deja-vu.

Desi chiar imi lipsea aroganta lui Tony Stark, va pot preciza ca prezenta sa in film este pusa in plan secund (daca nu chiar mai jos), fiind mai degraba un cameo prelungit al lui Robert Downey Jr. prin care isi indeplineste rolul de tutore al lui Peter Parker si il indruma spre drumul sau in echipa de Razbunatori.

Privind latura vizuala si sonora, numai cuvinte de lauda, dar acest aspect era lesne de inteles pentru un film din Universul Cinematografic Marvel, fiind poate seria de filme cu cel mai inalt grad de calitate la aceste privinte.

Pentru a releva aspectele negative, as putea indica faptul ca o secventa extrem de apreciata din primul trailer nu a fost folosita in filmul final si ca super-eroul nostru este ajutat de cateva imprejurari favorabile, dar nu sunt atat de evidente sau deranjante.

In final, cataloghez Spider-Man: Homecoming ca al treilea cel mai bun film cu super-eroi din acest an, dupa Logan si Wonder Woman, insa peste Gardienii Galaxiei 2 si va invit cu mare caldura in cinematografe pentru a-l viziona.

Drept incheiere, va multumesc pentru cea mai valoroasa calitate a publicului spectator, respectiv rabdarea de a-mi citi prezentul review.

Multumesc InterComFilm pentru invitatie.