Au ramas aproximativ 40 de zile pana la cea de-a doua editie a festivalului Película – Latin American Film & Experience (13-17 septembrie 2017), care va avea loc la Bucuresti.

Festivalul se concentreaza pe cultura latino-americana si combina armonios proiectiile de filme cu demonstratiile de dans, mancarea si muzica, expozitiile de fotografie cu povestile celor indragostiti de aceasta lume plina de pasiune si umanitate, pentru ca spectatorii sa aiba parte de o experienta extraordinara.

Editia din acest an a festivalului va avea ca personaj principal Mexicul, cu toata bogatia sa culturala, oferind publicului o varietate de filme si activitati legate de aceasta tara de care ne simtim atat de atrasi.

Dupa cum afirma ambasadorul Mexicului, Arturo Trejo: “Acest minunat festival este inainte de toate o celebrare a culturii latino-americane. Mexicul inseamna culoare si bucurie, iar Película va evidentia acest lucru in toate formele sale, fie ca este vorba de gastronomie, muzica sau creatiile cinematografice prezentate publicului roman, reliefand unicitatea culturala care face din Mexic una dintre cele mai vizitate 10 tari din lume.”

“Inca de la prima editie, am simtit interesul si implicarea ambasadei fata de festival, suntem incantati ca, anul acesta, sa evidentiem aceasta tara. Mexicul a oferit lumii cineasti remarcabili, iar noi suntem fericiti cain septembrie vom avea ocazia sa-l avem alaturi pe unul dintre ei. Extraordinara gastronomie mexicana va fi, la randul ei, prezenta pe durata festivalului, iar ca surpriza, pentru spectatori, vom pregati o Fiesta Mexicana” - Ileana Cecanu, organizator Película.

Proiectia care va deschide festivalul este Maquinaria Panamericana / Panamerican Machinery, multipremiatul film de debut al regizorului mexican Joaquin del Paso, al carui fir narativ, plin de umor, se concentreaza pe ultima zi de functionare a unei fabrici din Mexico City. 

Filmul va beneficia de doua proiectii speciale, in prezenta regizorului, care va asista la sesiuni de Q&A cu publicul roman. Cu sprijinul Ambasadei Mexicului in Romania, acesta va fi prezent la Bucuresti.  

“Sunt extreme de fericit ca vin in Romania, tara care mi se pare cu totul speciala, asa cum o simt din filmele romanesti. Sper sa absorb energia asta care face ca filmele voastre sa fie atit de puternice si intense.” – a declarat Joaquin.

De asemenea, pentru a sarbatori 110 ani de la nasterea remarcabilei artiste mexicane Frida Kahlo, am pregatit in cadrul festivalului, relansarea cartii “Viata secreta a Fridei Khalo”, scrisa de F.G. Haghenbeck si publicata de editura Nemira, urmata de proiectia filmului “Frida, Still Life”, realizat de Paul Leduc.

Seria manifestarilor care sarbatoresc cultura mexicana va continua cu un eveniment special: expozitia artistilor de la Clubul Ilustratorilor, cu tema "Fantasticul si realitatea in imaginarul mexican", inspirata de "68 VOCES. 68CORAZONES", o serie de scurt metraje de animatie, creata de Gabriela Badillo si narata in limbi indigene mexicane. Animatiile vor fi proiectate in aceeasi zi, in cadrul aceluiasi eveniment.

Publicul festivalului Película se va putea bucura sambata, 16 septembrie 2017, de un program de scurt metraje ce apartin unor regizori mexicani aflati in ascensiune: El jardin de las delicias (r. Alejandro Garcia Caballero), Domingo (r. Raul Lopez Echeverria), En la esquina del mundo (r. Mariano Rentería Garnica), Luz de dia (r. Mauricio Calderón), El problema de las estrellas binarias (r. Juan H. Villar). Dupa proiectii va urma multa steptata FIESTA MEXICANA. 

Selectia de scurt metraje din Mexic a fost realizata de Massimiliano Nardulli, Boglarka Nagy si Dan Becerescu.

Continutul programului festivalului este sustinut de reprezentantii ambasadelor tarilor din America Latina prezente la Bucuresti: Argentina, Brazilia, Chile, Cuba, Mexic, Peru, Venezuela si Uruguay.

Primele FESTIVAL PASS-uri pot fi achizitionate de pe Eventbook.ro: https://eventbook.ro/film/bilete-pelicula-bucharest-2017-festival-pass

Informatiile detaliate despre eveniment si programul acestuia vor fi disponibile din 1 septembrie 2017.