Editia cu numarul 68 a Berlinalei i-a purtat noroc regizoarei Adina Pintilie si filmului ei Nu ma atinge-ma / Touch Me Not.

Nu ma atinge-ma filmul de debut al regizoarei Adina Pintilie, a fost premiat la cea de-a 68-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin cu Ursul de Aur pentru Cel mai bun film din competitie precum si cu Premiul GWFF pentru debut. Premiul pentru debut este in valoare de 50.000 Euro, acordati de GWFF (Gesellschaft zur Wahrnehmung von Film-und Fernsehrecht), o societate ce asigura respectarea drepturilor TV si cinema. Premiul este impartit intre regizor si producator.

Adina Pintilie este prima regizoare de film din România care a participat vreodata în competiția oficială a festivalului de la Berlin.

Acesta este cel de-al doilea Urs de Aur obţinut de un lung metraj regizat de un cineast român la Festivalul de la Berlin, după cel primit de Călin Peter Netzer în 2013 pentru Poziţia copilului. De asemenea, în 2004, Cristi Puiu a primit un Urs de Aur pentru pentru Un cartuş de kent si un pachet de cafea la categoria cel mai bun scurt metraj.

Juriul care a acordat Ursul de Aur Adinei Pintilie a fost compus din: regizorul Tom Tykwer (Germania), actrita Cecile de France (Franta), Chema Prado (Spania), actrita Adele Romanski (SUA), Ryūichi Sakamoto (Japonia) si criticul de film Stephanie Zacharek (SUA).

Regizorul Călin Peter Netzer a făcut parte din juriul care a decis câştigătorul premiului pentru cel mai bun film de debut, alături de regizorul italian Jonas Carpignano şi Noa Regev, directorul executiv al Cinematecii din Ierusalim.

Nu ma atinge-ma este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate, ca aspect fundamental al existenței umane.

A câștigat, printre altele, Premiul ARTE France la Cinemart în cadrul Festivalului Internațional de Film Rotterdam, Premiul principal de producție la Torino Filmlab și premiul Cinelink Work-in-Progress în cadrul Festivalului Internațional de Film Sarajevo și a fost selectat în Atelier Cinefondation din Cannes și la piața de finanțare Venice Gap Financing Market din cadrul Festivalului de la Veneția.

Lung metrajul este prima parte a unui viitor proiect de artă multi-platform, susținut printre altele de Centrul Pompidou din Paris, de Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Muzeul de Artă Modernă din Varșovia și Centrul de Artă Spinnerei Leipzig.

Explorând, dincolo de tabuuri, rolul esențial pe care intimitatea îl joacă în dezvoltarea umană, Touch Me Not își propune să deschidă noi perspective, să educe, să promoveze toleranța și libertatea de expresie, să creeze un spațiu de (auto-)reflectare, provocând privitorul să își reevalueze propriile idei cu privire la intimitate.

Filmat pe o perioadă de 10 săptămâni, între anii 2015 și 2017, cu o distribuție mixtă de actori profesioniști și persoane reale, Touch Me Not reunește oameni din întreaga Europă: Laura Benson (Anglia/Franța), Tomas Lemarquis (Islanda/Franța), Christian Bayerlein (Germania), Grit Uhlemann (Germania), Hanna Hofmann (Germania), Seani Love (Anglia/Australia), Irmena Chichikova (Bulgaria) și Dirk Lange (Germania).

Laura Benson este o actriță franceză de origine britanică și profesoară de actorie la celebrul studio parizian Atelier international de théâtre Blanche Salant. Joacă în The Lover de Jacques Doillon în 1987 și în anul urmator, în Dangerous Liaisons de Stephen Frears. Apoi este aleasa de Alain Resnais în I Want to Go Home (1990), Robert Altman (Pret-a-porter, 1994) și Patrick Timsit (The American, 2004).

Tómas Lemarquis actor de origine islandezo-franceza, a studiat teatru la Cours Florent în Paris (unde a fost coleg de clasa cu actrița Audrey Tautou), și la Reykjavík School of Fine Arts din Islanda. Este, probabil, cel mai bine cunoscut pentru apariția sa în 2003 în filmul islandez Nói Albínói. Recent, el a apărut în filme precum Blade Runner 2049, Snowpiercer și X-Men: Apocalypse.