Pe data de 13 aprilie la cinema are premiera Rampage: Scăpați de sub control, bazat pe jocul video cu același nume, un clasic al genului arcade din anii ’80.

De regie s-a ocupat Brad Peyton, iar producător Beau Flynn. Cei 2 împreună cu Dwayne „The Rock” Johnson colaborează a treia oară după succesele San Andreas, thriller-ul de acţiune ce a a ajuns acum la încasări de 460 de milioane de dolari în toată lumea şi la Journey 2: The Mysterious Island, film cu încasări internaţionale de 335 milioane de dolari. De scenariu s-a ocupat Ryan Engle (Non-Stop).

În jocul video trei persoane se transformă în monştri uriaşi (o gorilă, o șopârlă şi un vârcolac) şi încep să distrugă clădiri, în ciuda atacului armatei. Scenariul filmului e diferit față de joc, dar ideea e aceeași. De data asta avem bunul, răul și urâtul (o gorilă, un crocodil și un lup).

Davis Okoye (Dwayne Johnson) e un specialist în studiul primatelor ce nu prea agreează compania oamenilor. Singura legătură specială a lui este cea pe care o are cu George, un exemplar rar de gorilă albinoasă.

George (Jason Liles) e o gorilă extrem de inteligentă, care a fost în grija lui de când a fost salvată de braconieri.

Claire Wyden (Malin Akerman) conduce un experiment ce folosește o tehnologie de editare a genei, care e utilizată în întreaga lume în încercările de a vindeca bolile sau de a readuce la viață animale dispărute. Modul în care e folosită această tehnologie în mod negativ e folosită în film, modificând AND-ul animalelor.

Acestă tehnologie e plasată în niște canistre speciale, experimentele având loc în spațiu. Când un experiment scapă de sub control, trei canistre se prăbușesc pe pământ în trei locuri: San Francisco - unde gorila curioasă pe nume George se transformă într-o imensă bestie violenta; Wyoming - unde un lup se transformă într-o bestie nemiloasă de 9 metri cu abilităţi pe care vă las să le descoperiţi în film și în apele din Florida unde un aligator se transformă într-o reptilă de lungimea a 4 terenuri de fotbal. Situația devine într-adevăr dramatică atunci când sunt cele 3 animale se îndreaptă spre Chicago.

Pe măsură ce Nordul Americii este distrus de aceşti predatori, Okoye face echipă cu un inginer genetic discreditat pe nume Kate Caldwell (Naomie Harris) şi agentul Harvey Russell (Jeffrey Dean Morgan) pentru a găsi un antidot, în timp ce încearcă să evite o catastrofă globală şi să salveze creatura care i-a fost cândva prietenă.

Gorila George este jucată prin intermediul montion-capture-ului de către Jason Liles, un actor înalt de 2,06 m, de efectele vizuale ocupându-se cei de la Weta Digital (compania lui Peter Jackson, responsabila pentru efectele speciale ale trilogiei Lord of The Rings şi ale filmelor King Kong, Avatar  şi The Jungle Book).

Jason a studiat luni de zile gorilele ca pregătire pentru acest rol motion capture. A observat mişcările lor, limbajul corpului şi felul în care îşi exprimă emoţiile: bucurie, durere, tristeţe, iubire, agresiune etc.

Rampage se transformă într-o cursă nebunească și captivantă. Monștrii aceștia sunt neobosiți, iar Dwayne se ia efectiv la trântă cu ei. „Gigantul” întâlnește alți giganți.

Este o luptă pentru supraviețuire în care liniștea e scoasă din program. Dar cel mai mult mi-a plăcut că cei de la Warner Bros. au înţeles că un astfel de film trebuie să aibă mult umor şi să nu se ia „prea în serios”.

Sunt destul de multe momente amuzante la care nu se poate să nu vă distrați și voi. Eu unul ador filmele serioase, dar la acesta nu m-am putut abține să nu mă amuz. E un fel de Transformers în zilele lui bune, dar cu animale care suferă mutații.

Pe lângă efectele speciale „la înălțime" am apreciat prestația lui Jeffrey Dean Morgan care aici mi-a adus aminte de memorabilului său personaj Neegan din The Walking Dead, având foarte multe ticuri și replici care ne aduc aminte de el. Nu trebuie uitat nici schimbul de replici dintre cei doi duri (The Rock si Dean Morgan) care și el va face deliciul celor din sală.

În 2005 Dwayne Johnson a mai jucat într-o adaptare a unui joc video, Doom, care a fost un eşec. Atunci, Doom a fost catalogat de critici drept un „dezastru”. Johnson a mărturisit, fără ocolişuri, că după experienţa cu Doom, a înţeles cât de problematică este adaptarea unui joc video: „Am trăit blestemul jocurilor video, căci am făcut Doom. Iar Doom, bazat pe un joc extrem de popular, a fost incredibil de prost primit. Am trecut de această nereușită experimentând din nou «blestemul»”.

Oare va reuși acest film să depășească blestemul adaptării jocurilor video? Potrivit unora, cu siguranță. Dar rămâne de văzut. Aștept cu nerăbdare să văd ce părere aveți voi despre acest film.

Rampage va rula în cinematografele din țară începând cu 13 aprilie fiind distribuit de Vertical Entertainment.