Având în vedere că Armageddon e filmul meu favorit şi azi l-am revăzut a 44-a oară, m-am gândit să scriu o recenzie şi să vă fac şi pe voi să vedeţi/revedeţi acest BLOCKBUSTER marca Michael Bay.

În anul 1998 din punctul meu de vedere Michael Bay (Bad Boys, The Rock, Pearl Harbor, The Island, seria Transformers) a regizat cel mai bun film al său.

În 2000 s-a prezis sfârșitul vieţii pe Pământ. Se apropia bacul și nu aveam niciun chef să învăț. Până la urmă nu a fost sfârșitul lumii nici în 2000 și nici în 2012. Numai Dumezeu știe când va fi sfârșitul lumii.

În 1998 s-au realizat 2 filme cu asteroizi care vin spre Pământ, Deep Impact și Armageddon. Preferatul meu rămâne Armageddon. Dacă mâine s-ar lansa în format 4K UHD (cu sau fără subtitrare în limba română) l-aș cumpăra imediat. Problema e că de fiecare dată când îl văd sper să se termine altfel, dar dorința mea nu se îndeplinește. Eh, poate data viitoare :-)

Ori de câte ori l-aș revedea, chiar dacă îl știu pe de rost nu pot să mă abțin să nu dau „apă la șoricei”.

În urmă cu 65 de milioane de ani în urmă, pe Pământ domneau Dinozaurii. Era o planetă luxuriantă și fertilă. Dar un meteorit de doar 9 km (6 mile) diametru a schimbat toate acestea. A lovit cu forța a 10 mii de bombe atomice. Un bilion de tone de praf și rocă s-a ridicat în atmosferă, creând o pătură de praf sufocantă pe care soarele nu a putut-o penetra timp de un mileniu. S-a întâmplat cândva, cu siguranță se va întâmpla din nou. Întrebarea este: când?!

Aşa începe Armageddon, unde pe fundal, veți recunoaște vocea lui Charlton Heston.

Un astronom amator a văzut o explozie în spațiu. Astfel NASA e anunțată. În cazul că este un asteroid, acesta dorește să poarte numele de Dottie, după soția sa, care este o cățea ce-i mănâncă viața și de care nu are cum să scape decât mort. Bineînțeles, un asteroid se îndreaptă spre Pământ și are mărimea statului Texas.

Ce distrugeri vor avea loc dacă acesta ne va lovi? Totale!!! Este un ucigător de planete. Sfârșitul omenirii… Nimic nu va supraviețui indiferent unde va lovi acesta, nici măcar bacteriile.

Bineînțeles, totul este STRICT SECRET!!! Nimeni nu trebuie să știe. În următoarele 10 zile, doar 9 telescoape din lume îl vor putea vedea, iar 8 sunt ale celor de la NASA. Dacă o astfel de știre ar scăpa, ar fi un colaps total peste noapte al serviciilor sociale de pe glob. Revolte, isterie religioasă în masă, haos total. Partea cea mai rea din Biblie.

Mai sunt 18 zile până când acest asteroid care se îndreaptă spre Pământ cu viteza de 35.000 Km/h ne va atinge. Directorul executiv al NASA, Dan Truman (Billy Bob Thornton), are o singură soluție pentru a împiedica Apocalipsa: să trimită în spațiu un echipaj care să distrugă respectivul asteroid. Echipajul nu va fi format din astronauți, nici din militari, ci din Harry S. Stamper (Bruce Willis) și echipa lui de nebuni - cei mai buni, cei mai duri, experți în forări petroliere.

Misiunea lor? Să foreze până la adâncimea de 265 m, să pună o bombă nucleară și s-o detoneze înainte ca asteroidul să-și atingă ținta. După o prea scurtă perioadă de pregatire în ale astronauticii, echipajul se îmbarcă pentru marea călătorie, în care condițiile imposibile și neprevăzutul sunt cele mai mici neajunsuri. Aceaștia și-ar da cu bucurie viața doar pentru a salva viața pe Pământ.

Ce-i așteaptă pe experții în forări petroliere pe asteroid? 200 de grade la soare, -200 de grade la umbră, canioane de stânci ascuțite, condiții de gravitație impredictibile, erupții neașteptate… Deci, cel mai îngrozitor peisaj posibil.

Cum NASA nu riscă, sunt trimise 2 echipaje:

1) echipajul Freedom format din: Harry Stamper lider-ul forării; Charles „Chick” Chapple (Will Patton) un împătimit al jocurilor de noroc; Rockhound (Steve Buscemi) un geniu a cărui poreclă e copoiul fiindcă e fierbinte (în călduri); Max Lennert (Ken Hudson Campbell) cel care manevrează Armadillo şi colonelul Willie Sharp (William Fichtner) pilotul navei.

2) echipajul Independence format din: A.J. Frost (Ben Affleck), iubitul fiicei lui Harry, Grace (Liv Tyler) şi lider-ul forării; J. Otis „Bear” Kurllen (Michael Clarke Duncan) probabil singurul negru pe un câine mare în Kadoka, Dakota de Sud; Oscar Choi (Owen Wilson) un geolog absolut strălucitor şi Lev Andopov (Peter Stormare) astronaut de pe stația spațială rusă, care stă singur de mai bine de 18 luni și este un pic sărit de pe fix. El știe una și bună: „this is how we fix things in Russia”.

Întrebarea care trebuie pusă: De ce luptă toată lumea pentru salvarea rasei umane?

Răspuns: Pentru dragoste. Pentru onoare. Pentru omenire.

Armageddon este un film care cu siguranță nu vă va dezamăgi, şi în care vor fi rase de pe fața Pământului Shanghaiul și Parisul. Iar coloana sonoră este demențială.

În afară de acțiune, momente tensionate și efecte speciale, veți avea parte și de momente comice. Dintre momentele comice am să amintesc doar unul: Harry pune să fie strânsă echipa, Bear fuge de echipajele de poliție și strigă: „Come and get Papa Bear”. Această replică a fost improvizată și nu era scrisă în scenariul scris de Jonathan Hensleigh și J.J. Abrams. Din punctul meu de vedere, Michael Clarke Duncan face unul din cele mai bune roluri ale sale. Mai menționez alte 2 filme memorabile ale acestuia: The Green Mile și Daredevil.

Liv Tyler a refuzat de două ori înainte de accepta, într-un final, rolul. Pentru lui Grace iniţial a fost luată în considerare și Denise Richards.

Ceea ce a cerut echipa pentru a se duce în spaţiu nu era scris în scenariu. Doleanţele acestora au fost scrise chiar de către aceştia.

În timpul filmărilor, actorii și echipa au lucrat cu echipamente în valoare de 19 miliarde de dolari, incluzând o stație de foraj și o navă spațială reală.

Distribuției i s-a dat voie să poarte costume spațiale NASA, care costă 3 milioane de dolari bucata.

Ben Affleck l-a întrebat pe Michael Bay: „N-ar fi mai ușor să-i învețe pe astronauți să foreze?”. Răspunsul lui Bay?: „Taci din gură.”

Armageddon a primit 4 nominalizări la Premiile Oscar pentru: cel mai bun sunet, cel mai bun cântec original, cele mai bune efecte sonore și cele mai bune efecte vizuale. Din păcate, Bruce Willis a câștigat Zmeura de Aur pentru cel mai slab actor în rol principal. Nu-mi vine să cred, mai ales că pentru rolul lui Harry a fost considerat Arnold Schwarzenegger. Ce voiau?! Să distrugă asteroidul cu sabia sau să-l ciuruiască?! Nu văd un alt actor în locul lui Bruce Willis.

Lupta pentru supravieţuire stă să înceapă. Oare vor salva echipele de zăpăciți planeta Pământ de la distrugere totală?! Veţi afla doar vizionând acest film pe Blu-ray  sau DVD.

Dacă nu aţi vizionat încă acest film vă sfătuiesc să nu citiţi în continuare.

SPOILER ALERT *

În scena finală, în care Harry se sacrifică și vorbește cu Grace, actorul a avut o poză cu fiicele sale în față, ca să-l ajute să plângă în timpul mesajului de adio.