Festivalul International de Film Transilvania va juca un rol important in campania Salvati Marele Ecran!, demarata la finalul lunii martie de Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR). 

Alaturi de o sectiune dedicata, evenimente speciale si expozitii, TIFF va gazdui in weekend-ul 30 mai - 1 iunie prima conferinta majora a campaniei, care isi propune sa aduca laolalta factori de decizie din cinematografie, Ministerul Culturii, RADEF Romania Film, autoritati locale sau judetene care au preluat astfel de active, manageri de sali, cineasti, invitati straini.

Salvati Marele Ecran! urmareste stoparea fenomenului de disparitie a cinematografelor, precum si crearea unei retele de sali moderne, digitalizate, pe tot cuprinsul tarii, astfel incat, in urmatorii 10 ani, fiecare oras cu peste 20.000 locuitori sa aiba cel putin un cinema functional. 

In prezent, Romania este tara europeana cu cele mai putine ecrane raportat la numarul de locuitori. Daca, in 1990, existau aproximativ 450 de cinematografe, astazi au supravietuit mai putin de 30. 78% din orase nu au nici un cinematograf functional. 

Conferinta va avea loc sambata, 31 mai, intre 10.30 – 16.00, printre invitatii straini care vor sustine prezentari aflandu-se Marta Materska-Samek, presedinta board-ului Cinema Development Foundation din Polonia, Tina Hajon - Head of Film Exhibition, Croatian Audiovisual Centre, Ivo Andrle, fondatorul si managerul Aerofilms din Cehia. 

Ei au reusit sa acceseze fonduri nationale sau europene pentru reabilitarea cinematografelor din tarile respective sau au demarat proiecte de succes privind digitalizarea lor. La conferinta au fost invitati primari si reprezentanti ai autoritatilor locale din mai multe orase ale tarii.

Impreuna cu invitatii si participantii, APFR isi propune sa evalueze situatia din teritoriu si posibilitatile concrete de creare a unei retele de cinematografe digitalizate, in paralel cu renovarea si modernizarea unor sali care pot fi multifunctionale, gazduind si proiectii de film, printre altele; sa medieze colaborari intre autoritati locale si judetene si manageri culturali; sa analizeze fondurile structurale europene disponibile, posibilele schimbari in Legea Cinematografiei si solutiile tehnice concrete de digitalizare. 

Sambata, 31 mai, de la 20.30, spectatorii si invitatii vor avea parte de o surpriza: o proiectie intr-un spatiu inedit, fostul Depozit de Filme al RADEF, de pe strada Maiakovski. 

Primaria Cluj-Napoca si ROSAL, cu sprijinul RADEF, vor demara in curand un  proces de curatare si igienizare a spatiului, dupa ce, ani buni, locul s-a aflat in paragina. De la 22.00, vor fi prezentate secvente din documentarul work-in-progress al lui Alexandru Belc despre cinematografele vechi din Romania si personajele care si-au legat viata de ele, Cinema, mon amour. 

La dezbateri, dar si la seara speciala de la Depozitul de Filme vor participa si cativa dintre eroii acestui documentar, proiectionisti si administratori de cinema din Botosani, Iasi, Arad, Targu Mures, Hunedoara, Piatra Neamt sau Cluj, care cunosc in detaliu istoria acestor sali. Proiectia va fi urmata de discutii cu publicul.

Duminica, 1 iunie, in locatiile TIFF vor fi proiectate filme din sectiunea cu acelasi nume, Cinema, Mon Amour, productii care au ca subiect disparitia cinematografelor, dar si eforturile unor organizatii de a le salva. 

Weekend-ul se va incheia cu proiectia speciala The Last Remaining Seats, in prezenta regizorului Mario Piperides, un documentar despre eforturile a doi oameni de a redeschide sala de cinema din satul lor.

Acelasi subiect abordeaza si Cinema at the End, un film despre salile muribunde din Argentina, The Last Projectionist, care face un tur al cinematografelor independente britanice, si The Rep, despre eforturile unor tineri de a deschide o cinemateca in Toronto.

In cadrul campaniei, pe 31 mai, ora 16.00, la Casa TIFF va fi vernisata expozitia „Cinematografe, filme si reclame”. Pana pe 8 iunie, vizitatorii se pot delecta cu imagini remarcabile de pe vremea cand publicitatea la filme se facea pe carti postale si cutii de chibrituri, fotografii cu vechi incinte ale cinematografelor din tara care azi sunt istorie si reclame incitante ce chemau publicul sa se delecteze cu filmele epocii.

Expozitia foto inedita este coordonata de Ancuta-Lacrimioara Chis si Ucu Bodiceanu si organizata de Casa de Cultura a Municipiului Cluj-Napoca si Asociatia Clujul de altadata. 

O alta expozitie, Film Poster is Not Dead este rezultatul unei provocari adresate scolilor de arta din Cehia si Romania, pornind de la traditia celebrului afis ceh. 

42 de postere create de studenti pot fi admirate intre 1 iunie si 1 iulie, la Muzeul de Arta Cluj-Napoca. Gasind refugiu si libertate creativa in afisul de cinema, inca neatins de constrangeri comerciale, artisti cehi au realizat, intre anii '60 si ’80, imagini de un inalt nivel artistic. 

Ce se intampla insa atunci cand artistilor de astazi li se da libertate creativa totala, pentru a face un afis de film? Vernisajul va avea loc pe 1 iunie, la ora 11.00. Evenimentul este organizat la TIFF de Centrul Ceh, in parteneriat cu Terry Posters, Muzeul de Arta Cluj si Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca.

Toti cei interesati de campanie, de subiectul renovarii si modernizarii cinematografelor, se pot inscrie pentru participare la conferinta la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..  

Mai multe detalii despre campanie puteti gasi pe site-ul interactiv www.salvatimareleecran.ro.

Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia pentru Film si Cultura Urbana. 

TIFF Bucuresti va avea loc intre 10 si 19 iunie, iar TIFF Sibiu, intre 25 si 29 iunie. 

Cu sprijinul: Centrului National al Cinematografiei, Primariei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judetean Cluj, Institutului Cultural Roman si Uniunii Cineastilor din Romania.


Din aceeasi categorie...

Este Film Festival ia pulsul cinematografiei europene printr-un maraton de filme excepționale

Este Film Festival ia pulsul cinematografiei europene printr-un maraton de filme excepționale

Între 29 mai și 2 iunie 2024, ESTE FILM Festival aduce la Sibiu filme de excepție realizate de cei mai promițători tineri regizori europeni și maeștri recunoscuți.

Finalul proiectului Primul meu film documentar

Finalul proiectului Primul meu film documentar

Determinați să susțină viața culturală tecuceană și animați de dorința de a vedea un oraș vibrant, activ cultural, în ultimul an, asociatia Vira a implementat proiectul Primul meu film documentar – atelier practic pentru liceeni și pro...

Începe Festivalul Filmului European 2024

Începe Festivalul Filmului European 2024

Institutul Cultural Român dă startul celei de-a 28-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, la Sala Luceafărul (fostul CinemaPro) cu filmul Lecțiile Blagăi / Blaga’s Lessons.

Video: Scenarista şi actrița Lia Bugnar - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Scenarista şi actrița Lia Bugnar - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe scenarista și actrița Lia Bugnar. ...

Video: Tudor Giurgiu prezintă lungmetrajul Libertate la New York, Atlanta și Los Angeles

Video: Tudor Giurgiu prezintă lungmetrajul Libertate la New York, Atlanta și Los Angeles

Institutul Cultural Român de la New York susține evenimentele de prezentare și proiecțiile speciale ale lung metrajului Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, într-un periplu american.

Recunoaștere internațională cu Green Filming Award și succes autohton cu 3 trofee Gopo pentru thrillerul Spre Nord

Recunoaștere internațională cu Green Filming Award și succes autohton cu 3 trofee Gopo pentru thrillerul Spre Nord

deFilm - casă de producție cinematografică din București, fondată în 2009 de producătorul creativ Radu Stancu - se afirmă la nivel european pentru abordarea sustenabilă a producției de film.

The Fall Guy: Cascadorii, comedie şi aventuri romantice într-un film exploziv

The Fall Guy: Cascadorii, comedie şi aventuri romantice într-un film exploziv

În acest weekend poate fi văzut la cinema în premiera Cascadorul / The Fall Guy, o comedie de acţiune bazată pe celebrul serial al anilor ‘80.

Începe a treia ediție a Romanian Mental Health Film Festival 2024

Începe a treia ediție a Romanian Mental Health Film Festival 2024

Romanian Mental Health Film Festival, primul festival de film din România dedicat sănătății mentale și adresat publicului larg, a ajuns la a treia ediția.

Regal de filmele românești, la Săvârșin, în a doua ediție a Festivalului Suflet de România

Regal de filmele românești, la Săvârșin, în a doua ediție a Festivalului Suflet de România

Sâmbătă și duminică, pe Domeniul Regal de la Săvârșin, are loc a doua ediție a festivalului Suflet de România.

Kingdom of the Planet of the Apes va avea premiera în cinematografe pe 10 mai

Kingdom of the Planet of the Apes va avea premiera în cinematografe pe 10 mai

Planeta Maimuțelor: Noul Regat – mult așteptatul film de acțiune și aventură, produs de 20th Century Studios, intră în cinematografele românești din 10 mai, cu avanpremiere din 8 mai.

Noi cine-concerte la TIFF 2024

Noi cine-concerte la TIFF 2024

Un film considerat pierdut, scurtmetrajele unui regizor canonic, un remake Dracula și jazz vor putea fi văzute în cadrul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 14 – 24 iunie 2024)

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție în sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București. ...

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

În weekendul ce s-a încheiat, a avut loc la Romexpo în București, o nouă ediție Comic Con România.

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Totul pentru tenis, performanță și succes! Zendaya revine pe marile ecrane cu un rol ambițios și fără precedent, din 26 aprilie în filmul Challengers.

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Cabinetul de miniștri din Guvernul Copiilor 2 / Government of Children 2 vă dă întâlnire din 26 aprilie în cinematografele din 22 de orașe din țară.

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Cinci capodopere ale cinematografiei italiene clasice, realizate de regizori celebri precum Federico Fellini, Vittorio De Sica, Pier Paolo Pasolini, Michelangelo Antonioni şi Roberto Rossellini, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecţii specia...

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Sâmbătă 13 aprilie la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti a avut loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres, scrisă de Bogdan Adrian Tomas şi regizată de Cătălin Saizescu - o piesă care face o radiografie amuzantă a cenzurii din p...

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o nouă ediție a Caravanei Noului Cinema Românesc în Polonia în perioada 17 aprilie – 1 decembrie 2024.

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Premiera documentarului Nasty, despre viața și cariera lui Ilie Năstase, a adus împreună unii dintre cei mai importanți sportivi români din istorie, personalități internaționale, vedete și mii de fani. ...

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera / La Chimera, o incursiune în universul fermecător al cineastei italiene Alice Rohrwacher, pe urmele unui englez îndrăgostit ce explorează tezaure antice și iubiri pierdute, va avea premiera în cinema de vineri, 19 aprilie. ...

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe Regizoarea Ana-Maria Comănescu. ...

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

La cea de-a 4-a ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), Animest continuă parteneriatul cu Animation Festival Network și deschide programul de mentorat dedicat cineastelor din lumea animației către alte două țări. ...

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Vineri 12 aprilie și sâmbătă 13 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti are loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres regizată de Cătălin Saizescu, o piesa de teatru care face o radiografie a cenzurii din pe...

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024).

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Lungmetrajul Marele jaf al tramvaiului / The Great Tram Robbery semnat de regizorul sârb Slobodan Šijan, producție cu participare românească, are premiera în cinematografele din România pe 12 aprilie 2024. ...