Cea mai intensa noapte din agenda Anim’est, Creepy Animation Night, revine anul acesta, in pragul celui de-al doilea weekend al festivalului. 

Sfarsitul celei de-a noua editii Anim’est aduce si alte highlighturi: intalnirea cu Robert Morgan si cateva dintre cele mai cunoscute scurt metraje ale sale, un masterclass si doua proiectii speciale prezentate de Royal College of Art, scoala invitata la festival anul acesta, un lung metraj de animatie semnat Michel Gondry si noi proiectii pentru copii, in sectiunea Minimest. 

A sasea editie Creepy Animation Night – noaptea animatiilor stranii si inspaimantatoare – vine cu un concept nou, proiectia de filme desfasurandu-se simultan in cele trei locatii ale festivalului, Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu si Re:Animation Hub by Jameson - Carol 53, vineri, 10 octombrie, de la ora 22.00. 

De la decapitari, extraterestri, fantome si eviscerari, la intamplari morbide pline de umor negru, sex bizar si rasturnarea religiilor, noaptea bizara a festivalului isi propune, mai mult ca oricand, sa exploreze partea intunecata a animatiei. 

Scurt metrajele vor fi urmate de o petrecere dupa miezul noptii la Re:Animation Hub by Jameson - Carol 53, unde vor mixa C L N K si Polochord, doi dintre artistii de la noi reprezentativi pentru ce e mai proaspat si autentic in materie de sound electronic. 

Incalzirea pentru Creepy Animation Night se face la Cinema Elvira Popescu, vineri, de la 20.30, cand regizorul, scenaristul si animatorul Robert Morgan, membru al juriului competitiilor internationale de lung si scurtmetraj, vine sa isi prezinte o serie de scurtmetraje reprezentative din portofoliu. 

Din programul special Bobby Yeah and His Friends fac parte animatiile The Man in the Lower Left-Hand Corner of the Photograph / Barbatul din coltul din stanga jos al fotografiei, The Cat with Hands / Felina cu maini, The Separation / Despartirea si Bobby Yeah (nominalizat la BAFTA in 2012), filme nerecomandate celor slabi de inger, „bantuite” de influentele lui Francis Bacon, Edgar Allan Poe si David Lynch, si premiate la festivaluri de renume.

In agenda zilei de vineri se inscrie si intalnirea cu Royal College of Art, una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant superior de arte si design din lume. Invitatia la a noua editie Anim’est precede aniversarea a 30 de ani de existenta a departamentului de animatie al unversitatii, ce a lansat, de-a lungul timpului, o multime de specialisti de prim rang in domeniul animatiei, fie ca e vorba despre regizori, scenaristi, producatori, artisti plastici, experti in efecte speciale, coloristi sau dezvoltatori de aplicatii.

Publicul e invitat sa vizioneze doua programe de scurtmetraje ce curpind filmele de scoala ale unor animatori cunoscuti, absolventi ai Royal College of Art. Cele doua calupuri vor fi proiectate la Cinema Elvira Popescu, de la 16.30 si de la 18.30.  

In plus, o prezentare oficiala a universitatii va fi sustinuta la Cinema Studio, in Sala Mica, de la 15.00, de catre Joe King, profesor coordonator al catedrei de animatie.

Al doilea weekend al festivalului aduce noi proiectii din sectiunea Minimest, dedicata copiilor. Vineri, sambata si duminica, o serie de animatii pentru prichindei recunoscute si indragite, iar altele proaspat iesite din studiouri celebre, vor fi proiectate de la 10.00 si de la 12.00 la Cinema Studio, si de la 14.30 la Cinema Elvira Popescu. 

Cei mici vor putea sa vizioneze titluri precum Pim si Pom, marea aventura (r. Gioia Smid), animatia de lung metraj olandeza bazata pe seria desenelor publicate, in anii ’60, de celebra ilustratoare Fiep Westendorf, Profetia broastelor, o animatie semnata Jacques-Rémy Girerd si produsa de Folimage, ce a atras peste un milion de spectatori in Franta, sau Mia si Migou, o alta animatie semnata Girerd, desemnata cel mai bun lung metraj de animatie al anului 2009 de catre Academia Europeana de Film. 

Intre acestea, ultima serie de animatii din sectiunea competitionala Minimest, in cadrul careia un juriu alcatuit din copii va alege cel mai bun scurt metraj de animatie pentru cei mici, va fi proiectata sambata, de la 10.00, la Cinema Studio. 

Adultii au, la randul lor, parte de noi lung metraje de animatie, in ultimul weekend al festivalului: vineri, de la 20.30, la Cinema Studio, cei peste 15 ani sunt invitati sa vizioneze Garden of Words / Gradina de cuvinte (r. Makoto Shinkai), animatia japoneza castigatoare a premiului AniMovie pentru cel mai bun lung metraj la Stuttgart, despre povestea misterioasa dintre Takao, un tanar care viseaza sa ajunga designer de incaltaminte, si Yukino, o femeie mai in varsta ca el, iar sambata, de la 22.00, la acelasi cinematograf este programat lung metrajul interzis celor sub 18 ani BLOOD-C: The Last Dark / BLOOD-C: Ultimul Intuneric (foto) (r. Shiotani Naoyoshi), cea mai sangeroasa animatie din selectie si ultimul manga din seria „Blood”. 

In inchiderea oficiala a festivalului, sambata, de la ora 20.00, la Cinema Studio, publicul e invitat sa vizioneze Is the Man Who Is Tall Happy? An animated conversation with Noam Chomsky, documentarul de animatie in care imaginatia si creativitatea regizorului Michel Gondry sunt puse in slujba rigorii intelectuale ale celebrului lingvist si filosof American Noam Chomsky

Printr-o serie de conversatii animate 2D, desenate aproape in intregime in stilul deopotriva naiv si complex ce i-a devenit specific lui Gondry, publicul capata acces la memoria, logica si cunostintele stiintifice si istorice ale lui Chomsky, unice si covarsitoare. 

Sambata, cei care au ratat deschiderea editiei Anim’est din acest an mai au o sansa de a viziona lung metrajul The Boxtrolls / Boxtroli, cel mai recent proiect de anvergura al renumitului studio american Laika, de la 18.00, la Cinema Studio. 

Un alt highlight din programul festivalului, retrospectiva speciala 50 Years of Pink!, a celor mai reprezentative scurt metraje din celebra serie animata Pantera Roz, va fi proiectat in reluare duminica, de la 14.00, la Cinema Studio.

Tot duminica, publicul e invitat sa vizioneze intregul palmares al festivalului, la Cinema Studio: de la 18.00 vor fi proiectate scurtmetrajele castigatoare in toate sectiunile competitionale de anul acesta, iar de la 20.00 va avea loc proiectia filmului de animatie castigatoar in sectiunea de lung metraj. 

Cea de-a noua editie Anim’est va avea loc in perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio si Elvire Popesco si la Re:Animation Hub.

Festivalul International de Film de Animatie Anim’est, membru al retelei pan europene Cartoon, este organizat de Asociatia Este’n'est, cu sprijinul Uniunea  Cineastilor din Romania, Centrul National al Cinematografiei si Ministerul Culturii.


Din aceeasi categorie...

Este Film Festival ia pulsul cinematografiei europene printr-un maraton de filme excepționale

Este Film Festival ia pulsul cinematografiei europene printr-un maraton de filme excepționale

Între 29 mai și 2 iunie 2024, ESTE FILM Festival aduce la Sibiu filme de excepție realizate de cei mai promițători tineri regizori europeni și maeștri recunoscuți.

Finalul proiectului Primul meu film documentar

Finalul proiectului Primul meu film documentar

Determinați să susțină viața culturală tecuceană și animați de dorința de a vedea un oraș vibrant, activ cultural, în ultimul an, asociatia Vira a implementat proiectul Primul meu film documentar – atelier practic pentru liceeni și pro...

Începe Festivalul Filmului European 2024

Începe Festivalul Filmului European 2024

Institutul Cultural Român dă startul celei de-a 28-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, la Sala Luceafărul (fostul CinemaPro) cu filmul Lecțiile Blagăi / Blaga’s Lessons.

Video: Scenarista şi actrița Lia Bugnar - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Scenarista şi actrița Lia Bugnar - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe scenarista și actrița Lia Bugnar. ...

Video: Tudor Giurgiu prezintă lungmetrajul Libertate la New York, Atlanta și Los Angeles

Video: Tudor Giurgiu prezintă lungmetrajul Libertate la New York, Atlanta și Los Angeles

Institutul Cultural Român de la New York susține evenimentele de prezentare și proiecțiile speciale ale lung metrajului Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, într-un periplu american.

Recunoaștere internațională cu Green Filming Award și succes autohton cu 3 trofee Gopo pentru thrillerul Spre Nord

Recunoaștere internațională cu Green Filming Award și succes autohton cu 3 trofee Gopo pentru thrillerul Spre Nord

deFilm - casă de producție cinematografică din București, fondată în 2009 de producătorul creativ Radu Stancu - se afirmă la nivel european pentru abordarea sustenabilă a producției de film.

The Fall Guy: Cascadorii, comedie şi aventuri romantice într-un film exploziv

The Fall Guy: Cascadorii, comedie şi aventuri romantice într-un film exploziv

În acest weekend poate fi văzut la cinema în premiera Cascadorul / The Fall Guy, o comedie de acţiune bazată pe celebrul serial al anilor ‘80.

Începe a treia ediție a Romanian Mental Health Film Festival 2024

Începe a treia ediție a Romanian Mental Health Film Festival 2024

Romanian Mental Health Film Festival, primul festival de film din România dedicat sănătății mentale și adresat publicului larg, a ajuns la a treia ediția.

Regal de filmele românești, la Săvârșin, în a doua ediție a Festivalului Suflet de România

Regal de filmele românești, la Săvârșin, în a doua ediție a Festivalului Suflet de România

Sâmbătă și duminică, pe Domeniul Regal de la Săvârșin, are loc a doua ediție a festivalului Suflet de România.

Kingdom of the Planet of the Apes va avea premiera în cinematografe pe 10 mai

Kingdom of the Planet of the Apes va avea premiera în cinematografe pe 10 mai

Planeta Maimuțelor: Noul Regat – mult așteptatul film de acțiune și aventură, produs de 20th Century Studios, intră în cinematografele românești din 10 mai, cu avanpremiere din 8 mai.

Noi cine-concerte la TIFF 2024

Noi cine-concerte la TIFF 2024

Un film considerat pierdut, scurtmetrajele unui regizor canonic, un remake Dracula și jazz vor putea fi văzute în cadrul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 14 – 24 iunie 2024)

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție în sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București. ...

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

În weekendul ce s-a încheiat, a avut loc la Romexpo în București, o nouă ediție Comic Con România.

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Totul pentru tenis, performanță și succes! Zendaya revine pe marile ecrane cu un rol ambițios și fără precedent, din 26 aprilie în filmul Challengers.

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Cabinetul de miniștri din Guvernul Copiilor 2 / Government of Children 2 vă dă întâlnire din 26 aprilie în cinematografele din 22 de orașe din țară.

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Cinci capodopere ale cinematografiei italiene clasice, realizate de regizori celebri precum Federico Fellini, Vittorio De Sica, Pier Paolo Pasolini, Michelangelo Antonioni şi Roberto Rossellini, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecţii specia...

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Sâmbătă 13 aprilie la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti a avut loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres, scrisă de Bogdan Adrian Tomas şi regizată de Cătălin Saizescu - o piesă care face o radiografie amuzantă a cenzurii din p...

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o nouă ediție a Caravanei Noului Cinema Românesc în Polonia în perioada 17 aprilie – 1 decembrie 2024.

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Premiera documentarului Nasty, despre viața și cariera lui Ilie Năstase, a adus împreună unii dintre cei mai importanți sportivi români din istorie, personalități internaționale, vedete și mii de fani. ...

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera / La Chimera, o incursiune în universul fermecător al cineastei italiene Alice Rohrwacher, pe urmele unui englez îndrăgostit ce explorează tezaure antice și iubiri pierdute, va avea premiera în cinema de vineri, 19 aprilie. ...

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe Regizoarea Ana-Maria Comănescu. ...

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

La cea de-a 4-a ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), Animest continuă parteneriatul cu Animation Festival Network și deschide programul de mentorat dedicat cineastelor din lumea animației către alte două țări. ...

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Vineri 12 aprilie și sâmbătă 13 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti are loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres regizată de Cătălin Saizescu, o piesa de teatru care face o radiografie a cenzurii din pe...

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024).

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Lungmetrajul Marele jaf al tramvaiului / The Great Tram Robbery semnat de regizorul sârb Slobodan Šijan, producție cu participare românească, are premiera în cinematografele din România pe 12 aprilie 2024. ...